28 лютого 2016

За підсумками конференції ОНФ готуються пропозиції до уряду про захист лісів


28.02 / 11:30

Проблеми екології та захисту лісу стали головними темами на конференції Загальноросійського народного фронту, яка пройшла на тижні в Іркутську. Участь в ній взяли більше трьохсот активістів та експертів ОНФ майже з усіх регіонів нашої країни.

25 лютого, 9 ранку. Через годину в Іркутську відкриється масштабна конференція, присвячена екології і захисту лісу. Організатор - Загальноросійський Народний Фронт. А поки - реєстрація учасників. Їх - більше трьохсот з усієї Росії.

Як підкреслюють самі «фронтовики», конференція - це, перш за все, можливість зустрітися, сказати про головне і задати питання чиновникам. Дуже часто, незручні для них.

- Адже основна проблема, це не брак законів, це правозастосовна практика. Коли закони порушуються, коли потурають цьому дуже часто корисливо мотивовані чиновники. І вивести це під прожектора, під світло, зробити це неприйнятним в нашому повсякденному житті. Ось це - основне завдання, - каже координатор Центру громадського моніторингу ОНФ з проблем екології і захисту лісу Володимир Гутенёв.

Зелений щит, пояс або стрічка. Можна назвати як завгодно - то, що потрібно для порятунку лісів. Щоб в радіусі кількох десятків кілометрів від населеного пункту ліс не можна було б рубати ні під каки приводом. Цю ініціативу скоро розглянуть в Держдумі. А регіональний штаб ОНФ вже підготував документ в уряд Іркутської області.

- Я думаю, якщо буде хоч якась заминка, ми за принципом колег ОНФ Підмосков'я будемо змушені звернутися до населення, щоб провести соціологічне опитування і хоча б отримати підтримку цивільного населення. Для того, щоб дана проблема була вирішена, - каже координатор групи громадського моніторингу з проблем екології і захисту лісу регіонального штабу ОНФ Іркутська Сергій Апанович.

А ось експерти Приморського краю розраховують на допомогу з космосу.

- Ми наполягаємо на тому, щоб був супутниковий моніторинг з високоразрешающей здатністю - до 70-ти сантиметрів. Яке б дозволяло нам і правоохоронним органам, не виходячи з кабінету, відстежувати будь-яке дерево, в тому числі і попородно. І якщо ось ці крапочки пропадуть, ми відразу зрозуміємо: треба бігти, дивитися, що ж там сталося, - каже експерт ОНФ Приморського краю Юрій Логінов.

Цим людям не байдуже, як природа відчуває себе сьогодні і що нас чекає завтра. Кепські справи з кедрачи ​​в Черемхівському районі. Винен пожорлівий шовкопряд.

- Відзначається всихання, гусениці шовкопряда, вони завдають величезної шкоди кедровим насадженням, і насадження не відновлюються, - каже заступник директора Центру захисту лісу Іркутської області Наталя Сумина.

У підсумку наш регіон втратив майже 100 000 гектарів заповідних кедрів. Чому? Бракує грошей на боротьбу зі шкідником. Це тема вже мого короткого доповіді. Столичні спікери обіцяють взяти ситуацію під контроль.

- Напевно, варто на це звернути увагу. У тому числі і ОНФ. На що витрачаються гроші, і чому на потрібні речі їх не вистачає.

Є в республіці Тува біосферний заповідник: «Убсунурська улоговина». Марія Галацевіч якраз звідти. Вандалів, які руйнують крихку природу, не стримує навіть те, що в улоговині мешкають 359 видів птахів і половина всіх сніжних барсів Росії.

- У нас дуже тендітна грунт. І якщо її пошкодити, вона дуже погано відновлюється. Якщо вирубати, припустимо, ліс дуже довго буде відновлюватися, - каже координатор робочої групи з екології і захисту лісу регіонального відділення ОНФ Республіки Тива Марія Галацевіч.

Говорили про проблеми очисних і гине байкальської губки. Про те, що Байкалу, а значить, всім нам загрожує нова напасть.

- Найстрашніше, що зараз з'явилися ще синьо-зелені водорості. Токсичні водорості. Які розмножуються і присутня ця плівка, буквально, на всіх каменях, тих же самих губах, інших рослинах. І, якщо, не дай Бог, ось ця бактерія потрапить в наш водопровід, то місто, і всі інші населені пункти, залишаться без питної води! - Каже керівник проекту збереження оз. Байкал Катерина Удеревская.

Ось Сергій Батукаев- активіст ОНФ, з Усолья-Сибірського. Розповів про те, наскільки отруйні відходи «Усольехімпорома». Сергій упевнений: в будь-який момент будівля цеху ртутного електролізу може обрушитися.

- У цьому випадку, ртуть, має властивості випаровуватися, потрапить в повітря. Влітку, на проммайданчику, при високій температурі повітря, коли процес випаровування посилюється, вміст ртуті в повітрі збільшується в 100 разів, - каже член регіонального штабу ОНФ Усолья-Сибірського Сергій Батукаєв.

Ще там є чотирихлористий кремній. 680 тонн. Токсикологічний клас небезпеки речовини - другий. Хто і коли ліквідує цю «бомбу уповільненої дії», невідомо. Всього ж, на конференції Народного Фронту працювали чотири майданчики. Про всі проблеми і, головне, про пропозиції, як їх вирішити, доповідатимуть главі держави. А подібні конференції ОНФ планує провести і в інших регіонах Росії.

http://vesti.irk.ru/news/news_day/179864/

0 коммент.:

Дописати коментар