21 лютого 2016

АЦБК пропонує розробити заходи держпідтримки лісопромислових кластерів, розвиваючих «зелену економіку»

Для розвитку в Росії «зеленої економіки» необхідно розробити заходи державної підтримки спільних кластерних проектів з випуску лісопаперової продукції з екологічними споживчими властивостями.

Як зазначив 17 лютого на нараді з розвитку і підтримки лісопромислових кластеровв Уряді РФ генеральний директор ВАТ «Архангельський ЦПК», голова Правління «ПоморІнноваЛес» Дмитро Зилёв, в регіональному кластері реалізується ряд «зелених» проектів зі створення екологічно чистої і бистроразлагающееся тари і упаковки з паперу і картону, композитних деревних матеріалів для дерев'яного домобудівництва, мінеральних добрив із зони і деревних відходів.

Для стимулювання розвитку «зеленої економіки» він запропонував ввести поетапне обмеження застосування в роздрібній торгівлі упаковки з поліетилену та інших небезпечних для здоров'я населення хімічних матеріалів.

Крім того, Зилёв рекомендував підтримувати спільні кластерні проекти з розробки та впровадження найкращих технологій, що підвищують енергетичну та екологічну ефективність виробництва, що забезпечують комплексне використання деревини і відходів в технологічних процесах глибокої переробки деревини (торрефіцірованние пелети, біогаз, біодизель, біохімікатів і ін.), Виробництві нових видів продуктів.

З метою прискорення інноваційного розвитку лісового комплексу, впровадження в народне господарство продукції «зеленої економіки», він запропонував внести зміни в адміністративні регламенти ФОІВ і виконавчих органів державної влади суб'єктів РФ з виведення нових екологічних видів продуктів глибокої переробки ЛПК на вітчизняний ринок з метою скорочення термінів розгляду заявок виробників.

Серед заходів держпідтримки територіальних лісопромислових кластерів топ-менеджер Архангельського ЦПК запропонував стимулювати спільних з науковими та освітніми організаціями кластерні проекти створення і комерційного використання нових поліпшених форм лісових порід, отриманих із застосуванням методів біотехнології, отримання якісного посадкового матеріалу шляхом мікроклонального розмноження, а також створення лісових селекційно -семеноводческіх центрів.

З метою збільшення в лісовому комплексі виробництва продукції з високою доданою вартістю, Дмитро Зилёв запропонував внести зміни до державної програми «Розвиток промисловості і підвищення її конкурентоспроможності» в частині пріоритетної підтримки кластерних проектів, що забезпечують рівень глибокої переробки деревини вище 75 відсотків.

А з метою стимулювання лісових кластерів збільшувати випуск імпортозамінної продукції, було запропоновано доповнити перелік технологічних напрямків в Плані заходів з імпортозаміщення виробами для дерев'яного домобудівництва, в тому числі, гнутоклеёних виробів, композитних матеріалів, столярних виробів, струганого погонажу, дерев'яними будинками заводського виготовлення, тарою та упаковкою з картону, гофрокартону і паперу.

Особливу увагу генеральний директор АЦБК приділив питанню розвитку лісової транспортної інфраструктури на основі кластерного підходу і державно-приватного партнерства. «При розробці галузевих нормативно-правових актів слід передбачити субсидування частини витрат учасників лісопромислових кластерів на будівництво лісових доріг в розмірі 10 відсотків від вартості будівництва, але не більше 200 тисяч рублів на один кілометр, а також інших об'єктів дорожньої інфраструктури (мостів, переправ і т . Д.). Крім того, слід надавати держпідтримку спільним з науковими організаціями кластерним проектів по створенню сучасних технологій будівництва та експлуатації лісових доріг », - зазначив Зилёв.

Довідка

Архангельський ЦПК заснований в 1940 році.
Є одним з провідних лісохімічних підприємств РФ і Європи. Спеціалізується на виробництві картону і товарної целюлози, паперу і паперово-білових виробів.
Єдиний акціонер АЦБК - австрійська компанія Pulp Mill Holding GmbH.

Дата: 21.02.2016
Дмитро Зилёв. Фото Олени Васильєвої

http://strichka.com/item/40865336


0 коммент.:

Дописати коментар