21 лютого 2016

У Криму відзначена висока небезпека поширення інфекцій від укусів кліщів і комарів



У Криму починається боротьба з кліщами і комарами. Обробка лісів в місцях пішохідних туристичних маршрутів і недопущення занесення на півострів лихоманки Зика стануть предметом окремої наради протиепідемічної комісії при Радміні Криму.

На засіданні комітету Держради Криму з праці, соціальний захист, охорони здоров'я і справ ветеранів тему безпеки пішохідного туризму підняла глава управління Росспоживнагляду Наталія Пеньковська. За її словами, якщо раніше пішохідні туристичні маршрути по Криму були під забороною, то зараз ставиться завдання щодо їх розвитку.

«Мінкурортів розробляє перелік пріоритетних маршрутів, які вимагають акарицидних обробок, - зазначила Пеньковська. - Але Держкомітет з лісового господарства каже, що вони не мають у своєму розпорядженні необхідним обсягом коштів не те, щоб для обробки всіх туристичних маршрутів, але навіть пріоритетних ».

При цьому, за даними управління, за минулий рік кількість які звернулися до медустанов з укусами кліщів збільшилася в 2,5 рази. Дослідження показали, що природні осередки в Криму активні, і кожен десятий кліщ інфікований, в основному, збудниками бореліозу і марсельської лихоманки. У минулому році від цих інфекцій постраждали 60 осіб. Однак один випадок інфекційного захворювання внаслідок укусу кліща викликав особливе побоювання епідеміологів.

«У минулому році вперше за останні 25 років в Криму був зареєстрований випадок кримської геморагічної лихоманки у жительки Воронежа, яка відпочивала в Криму», - зазначила Пеньковська.

Імуноглобулін для вакцинації від інфекцій, що переносяться кліщами, в медустановах є. Крім того, якщо до вступу Криму до складу РФ обробці підлягали тільки території державних дач, то зараз в обов'язковому порядку обробляються зелені насадження в дитячих оздоровчих закладах та місцях організованого відпочинку. Проте, це становить лише 25% від що підлягає обробці площі.

До існуючих вогнищ зооносних інфекцій в цьому році додасться ризик занесення лихоманки Зика. Загроза поширення інфекції на півострові існує.

«У цьому році ми зіткнемося з новим викликом - це хвороба Зика, - підкреслила Пеньковська. - На території Криму без ларвіцідной обробки є загроза поширення інфекції при наявності джерела - хворого лихоманкою за межами півострова».



0 коммент.:

Дописати коментар