22 лютого 2016

Скільки платять за використання лісу


Збір (рентна плата) за спеціальне використання лісових ресурсів є одним з природно-ресурсних платежів, спрямованих на фіскальне регулювання процесів господарського освоєння лісоресурсного потенціалу. Він пред’являється за окремі види рубок, при цьому не має прямої дії щодо використання земель лісогосподарського призначення. 

В динаміці надходжень збору (рентної плати) за спеціальне використання лісових ресурсів у фактичних цінах за період з 1999 по 2014 рік в цілому спостерігається висхідна тенденція. Якщо у 1999 році до Зведеного бюджету України надходило 44 млн.грн. даного збору, у 2002 – 58 млн.грн., у 2008 – 213 млн.грн., то у 2014 – 624 млн.грн (рис. 1). 




При цьому в динаміці надходжень збору (рентної плати) за спеціальне використання лісових ресурсів у порівняних цінах висхідного тренду не спостерігається (база порівняння – 1999 рік), оскільки в окремі часові інтервали зростання надходжень даного виду природно-ресурсних платежів забезпечувалося механічним зростанням нормативів плати у зв’язку з індексацією, зумовленою інфляційними процесами. У 2014 році надходження збору (рентної плати) за спеціальне використання лісових ресурсів до Зведеного бюджету України у порівняних цінах порівняно з 2008 роком зросло всього на 22 млн. грн., порівняно з 2002 – на 38 млн. грн. 

Питома вага збору (рентної плати) за спеціальне використання лісових ресурсів в загальній величині зборів за спеціальне використання природних ресурсів за період з 1999 по 2014 рік коливалася в межах від 1,2 до 3,0%, що свідчить про низький рівень фіскальної віддачі господарського освоєння окремих складових лісоресурсного потенціалу.

Збір (рентна плата) за спеціальне використання лісових ресурсів потребує подальшого удосконалення як в напрямі диференціації нормативів плати, так і в напрямі розширення бази оподаткування. Потенційно вже сьогодні надходження збору за спеціальне використання лісових ресурсів може бути на порядок збільшено, якщо розшириться перелік лісоресурсних об’єктів, використання яких буде оподатковуватися. 

Василь Голян,
завідувач відділу проблем економіки земельних і лісових ресурсів Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук

0 коммент.:

Дописати коментар