22 лютого 2016

Зростають обсяги лісозаготівель і актуальність державно-приватного партнерства

В останні роки в Білорусі чітко намітилася наступна тенденція: запас деревини в лісовому фонді нашої країни неминуче збільшується, відповідно, зростають обсяги лісозаготівель і актуальність державно-приватного партнерства в цій сфері. Функцію заготівлі і вивезення деревини лісгоспи давно ділять із зацікавленими приватними організаціями. Такий діловий підхід вигідний обом сторонам: відомство не витрачає гроші і не змінює свій режим роботи, щоб встигнути заготовити необхідні обсяги, а у населення і підприємств є реальна можливість заробити.

За такою схемою вже давно рубають ліс в Європі. Наприклад, у Фінляндії і Німеччини з залученням сторонніх послуг в основному механізованим способом заготовлюється 80% від запланованого до вирубки обсягу деревини. А в Чехії і Польщі 100% деревини в лісгоспах заготовляють на послуги. Стратегічним планом і Лісовим кодексом закладено розвиток ринку послуг і в Білорусі. У країні вже є приклади успішної підрядної роботи на лісозаготівлях. Якщо ще років сім тому з залученням сторонніх організацій заготовлювалося буквально кілька тисяч кубометрів деревини, то до 2013 року цей показник склав уже 287 тис. Кубометрів, а в 2015-му - 2,9 млн кубометрів.

- За кордоном ця сфера розвивалася десятиліттями, - зазначає начальник відділу промислового виробництва управління виробництва і реалізації продукції Мінлісгоспу Володимир Шут. - Планомірно і в Білорусі численні підприємницькі структури стають органічною частиною ринку послуг лісозаготівлі, причому в останні роки обсяги заготівлі деревини сторонніми організаціями сектору економіки постійно зростають. Так, в 2015-му зростання послуг із заготівлі деревини механізованим способом сторонніми організаціями в порівнянні з попереднім роком склав 160% (1,9 млн м3). В цілому ж частка механізованої заготівлі з урахуванням залучення сторонніх лесозаготовителей склала в організаціях Мінлісгоспу 46%.

Як відзначили в Мінлісгоспі, незважаючи на непросту економічну ситуацію, що бажають брати участь в лісозаготівельних бізнесі як і раніше чимало. На сьогоднішній день лісгоспам Білорусі послуги з заготівлі деревини надають більше 150 лесозаготовителей різних форм власності, і це без урахування індивідуальних підприємців. Надалі існує можливість заготовляти ще більші обсяги деревини, прогнозують фахівці Мінлісгоспу. За їхніми розрахунками, сьогодні за допомогою наявних в різних компаніях машин (харвестеров, форвардерів) на послуги можна заготовлювати порядку 2-2,2 млн кубометрів деревини щорічно. У 2016 році підприємствами Мінлісгоспу планується заготовити близько 13 млн кубометрів деревини. З них механізованим способом - близько 6,5 млн кубометрів, в тому числі силами лісгоспів 4,5 млн кубометрів, решту обсягів будуть запропоновані стороннім лісозаготівельникам.

У країні активно розвивається ринок з надання послуг з механізованої заготівлі силами спільних підприємств, створених на базі лісгоспів, лісогосподарських об'єднань і сторонніх лесозаготовителей. В якості підтвердження Володимир Шут привів якісну роботу таких спільних підприємств, як СЗАТ «РіндіБел», «БТК Схід», всього таких компаній в системі Мінлісгоспу вісім. Силами тільки цих підприємств в 2015 році в лісгоспах заготовлено близько 220 тис. М3 деревини. Успішно працюють і інші.

Як відзначили в Міністерстві лісового господарства, що виставляються на біржі обсяги послуг достатні для розвитку ринку послуг з лісозаготівлі в Білорусі. Так, з виставлених на торгах у 2015 році послуг в обсязі 7,1 млн кубометрів було куплено лише близько 4,3 млн кубометрів (61%). Нереалізованими за підсумками року залишилося близько 2,8 млн кубометрів (39%).

На початок 2015 року в організаціях Міністерства лісового господарства Республіки Білорусь налічувалося 182 харвестера, 254 форвардера, 611 сортиментовозів, 1 159 машин вантажно-транспортних. За 2015 рік придбано 9 харвестеров, 8 форвардерів, 37 сортиментовозів і інший лісозаготівельної та лісогосподарської техніки на загальну суму 181,5 млрд руб.

- Той факт, що, залучаючи до лісозаготівлях сторонні організації, лісгоспи істотно знижують свої витрати і підвищують ефективність виробництва, має важливе значення, підкреслює Володимир Шут. - Тому до 2020 року організації Мінлісгоспу не планують суттєво збільшувати лісозаготівельні потужності підвідомчих організацій.

Ліс інтересів поєднати з інтересами лісу

ГЛХУ «Горецький лісгосп» партнерство з приватною організацією приносить чималий зиск. Тим більше є чималі обсяги для продажу. Обсяг загальної лісозаготівлі в 2015 році по лісгоспу склав 179,9 тис. Кубометрів, з них 59,1 тис. Кубометрів деревини заготовили з залученням приватного бізнесу.

- Залучаючи до лісозаготівлях приватний бізнес, у нашого підприємства з'являється можливість освоювати розрахункову лісосіку в більшому обсязі, - зазначає головний інженер ГЛХУ «Горецький лісгосп» Михайло Килина. - Приватнику потрібен лісосічний фонд, так як вкрай важливо, щоб машини не простоювали. Лісгосп в свою чергу зацікавлений в його наданні.

І нехай багатоопераційного техніка не може повністю замінити ручну працю, адже не всі деревні насадження можна рубати з допомогою харвестеров, в лісгоспі відзначають, що переваг в подібному партнерстві безліч.

- У нас з'являється більше можливостей залучити робітників, наприклад, до рубок догляду за молодняками, - підкреслює Михайло Килина. - А це як раз та рубка, яка не відразу є дохідної: ми ростимо ліс, несемо витрати, а результат уже отримуватимуть наші нащадки.

Важливо, що процес рубки в Горецьким лісгоспі строго контролюється, пильна увага приділяється якості її проведення.

- Комісія, включаючи операторів лісозаготівельної техніки, спочатку приїжджає на лісосіки, - розповідає начальник лісопункту ГЛХУ «Горецький лісгосп» Юрій Сиваков. - Тут ми показуємо нашим партнерам всі важливі моменти, які повинні бути враховані при рубці з метою виключення лісопорушення. - Коли оператори приступають до роботи, лісгосп веде облік заготовленої деревини і плюс до всього спостерігає за тим, як йде безпосередньо сама рубка.

Так, основними критеріями при перевірці є дотримання технології, наявність пошкоджених дерев, а також повнота насадження після рубки.

Всі ці моменти прописані в технологічній карті, яка регламентує порядок лісозаготівельного процесу - від напрямку руху машин до збереження біологічного різноманіття в процесі рубки.

Крім послуг заготовки та трелювання лісу, партнери здійснюють одночасну підвезення деревини на проміжні склади, завдяки чому продукція відразу готова до реалізації. До того ж не виникає проблем із забезпеченням цеху лісгоспу сировиною.

На території лісгоспу працюють такі великі лісозаготівники, як ТОВ «Прима» та СТОВ «Скайфорест», також на послуги залучають і індивідуальних підприємців. З компанією «Скайфорест» у Горецького лісгоспу давня дружба і міцні партнерські відносини.

- На початковому етапі співпраці лісгоспу і цієї приватної організації (починаючи з 2002 року) йшов активний обмін досвідом, - розповідають фахівці Горецького лісгоспу. - Наші приватні партнери були одними з піонерів приватної лісозаготівлі, і у них вже були напрацювання в Європі. Їх оператори навчили деяким важливим нюансам операторів лісгоспу, а працівники лісгоспу розповіли, як вести лісозаготівлю, не завдаючи при цьому екологічного збитку.

- Партнерство з приватними організаціями для нас досить вигідно, робочий процес вже давно налагоджений, намагаємося йти один одному на поступки, уважно ставимося до зобов'язань, - зазначає головний інженер Горецького лісгоспу Михайло Килина. - У День працівників лісового господарства отримали від наших партнерів, СТОВ «Скайфорест», приємний сюрприз - стилізовану карту світу на тлі палетні дошки з таким побажанням: «Щоб европалетка Горецького лісгоспу експортувалася по всьому світу!» Тепер в планах придбати прапорці і на цій карті відзначати точки нашого експорту.

Лісозаготівлі - бізнес для працьовитих і ґрунтовних
Лісозаготівлі - це інвестиції на довгу перспективу, вважають гравці цього ринку. Бізнес для людей працьовитих, терплячих і грунтовних.

- З Горецьким лісгоспом на послуги працювати досить комфортно, - розповідає начальник лісопункту білорусько-латвійського підприємства «Скайфорест» Павло Горбач. - Коли наш засновник у 2001 році вирішив відкривати бізнес в Білорусі, Горки він вибрав через перспективу виробляти тарний і каркасний матеріал на основі сировини - усихаючих ялинників.

По роботі на послуги є свої результати: якщо в 2011 році ми заготовили 792 кубометра деревини, то за 2015 рік надали послуг в лісгоспах уже на 27 тисяч кубометрів.

Сьогодні підприємство вже середній гравець на білоруському ринку деревообробки і лісопиляння, в штаті компанії 120 чоловік. Географія робіт - Чаус, Орша, Горки, Могильов.

- З часом ми трохи перебудували свою політику, - розповідає Павло Горбач. - Якщо раніше були надлишки сировини, то зараз ми намагаємося вийти на максимальну віддачу з кожного привезеного кубометра. Доводиться стикатися не те щоб з дефіцитом сировини, а зі складністю його видобутку. Зараз наша робота краще систематизована і ставка йде на більш детальну поглиблену переробку.

Так, сьогодні продуктивність лісопункту організації - 235 кубометрів на місяць на людину. Бізнесмени намагаються працювати оперативно і мобільно. Однак, за їхніми словами, іноді доводиться стикатися з проблемою очікування виписки і відведення лісосік, але лісгосп завжди йде на поступки і цей час намагається скоротити.

У підприємства існують перспективи розвитку, якщо буде існувати доступ до сировини, а також буде сприятливою кон'юнктура ринку для лісової промисловості, відзначають співробітники. Але, не дивлячись на туманні перспективи на світовому ринку, на думку колективу, підприємство дивиться в майбутнє з оптимізмом.

- Сьогодні лісовий бізнес, а можливо, і інші сфери стикаються зі своїми труднощами, - зазначає Павло Горбач. - Існуючий же рівень цін за умови використання високопродуктивного імпортного устаткування (комплекс машин - харвестер, форвардер) вартістю близько 1 млн євро не завжди дозволяє навіть вийти в нуль, оскільки в середньому собівартість послуги складає близько 10 євро / м3 плюс ПДВ. Як показує практика, оптимальна ціна - 11-15 євро / м3, вона дозволяє працювати хоча б з мінімальною рентабельністю. Хочеться сподіватися, що в найближчому майбутньому ціна наблизиться до економічно обґрунтованої. Багато підприємств приватного сектора з лісозаготівельними і переробними потужностями, зокрема і ми, розглядають послуги з лісозаготівлі як можливість в подальшому працювати вже на куплених через біржу лісоматеріалах. Загалом, скомпонувати покупку на біржі сортиментної структури під нашу переробку і отримати прибуток, перекривши тим самим збитковість лісозаготівель.

Євген МАЛИШЕВ: «Зростає число що беруть участь в торгах підприємств приватної форми власності»
Як повідомив «БЛГ» начальник управління торгів лісопродукцією ВАТ «Білоруська універсальна товарна біржа» Євген Малишев, кількість підприємств, не підпорядкованих Міністерству лісового господарства, які уклали угоди в 2015 році, в порівнянні з 2014 роком збільшилася більш ніж удвічі. Так, в 2014 році таких підприємств було 141, а в 2015-му їх кількість вже склало 316. За 2015 рік сторонніми лесозаготовителями придбано 35,2% (1,5 млн м3) від усіх реалізованих на біржових торгах обсягів послуг. У 2014 році цей обсяг склав 23,6% (0,5 млн м3).

Зменшується кількість лісгоспів, зовсім виставляють лоти по послугах лісозаготівель на торги. Якщо в 2014 році таких підприємств було 7, то в 2015-му не виставило лоти на біржові торги тільки одне лісогосподарське установа. У той же час необхідно відзначити, що використання поряд лісгоспів біржових торгів для закупівлі послуг із заготівлі в 2015 році було символічним.

Так, ГЛХУ «Городоцький лісгосп» виставило до закупівлі послуг 2231 куб. м, ГОЛХУ «Стародорожскій досвідчений лісгосп» - 2249 куб. м, ГЛХУ «Скидельський лісгосп» - 5665 куб. м. А такі лісгоспи, як ГЛХУ «Воложинської лісгосп» та ГЛХУ «Березинський лісгосп», відзначилися тим, що виставлені ними до закупівлі послуг незначні обсяги (11 386 і 7814 куб. метрів відповідно) не були реалізовані.

Знизилася вартість послуг із заготівлі деревини
За результатами торгів на Білоруській універсальній товарній біржі, середня ціна заготовки кубометра деревини механізованим способом в 2015 році зупинилася на позначці 162 314 рублів. Падіння по відношенню До 2014 склало 3%. На 10,2% знизилася вартість послуг із заготівлі деревини бензопилами. До слова, у 2014 році заготівля деревини за допомогою бензопил оцінювалася в 150 584 руб. куб. м, вартість аналогічних робіт за результатами торгів в 2015 році - 135 238 руб. куб. м. За словами представників Бутбу, мета торгів щодо укладення договорів на надання послуг із заготівлі деревини - реалізувати послугу за ринковою ціною, сформованою на основі попиту і пропозиції. Так, у 2015 році за рахунок зниження в ході торгів вартість на послуги заготовки лесофондодержателі республіки заощадили 30,1 млрд рублів, що в 4,9 рази більше, ніж за аналогічний період 2014 року.

Євгенія ПЕСТУНОВА, БЛГ

0 коммент.:

Дописати коментар