18 липня 2016

Обговорено проблемні питання лісової галузі області та шляхи їх вирішення

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено нараду щодо запобігання незаконної діяльності в лісовій галузі. До участі у нараді були запрошені представники силових структур та керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, до компетенції яких входить контроль за використанням та збереженням лісових ресурсів.

Учасниками наради розглянуто питання ефективності використання лісового фонду лісокористувачами області, стану охорони лісів від незаконних рубок протягом 2015 та 1 півріччя 2016 року, цивільно-правової відповідальності за порушення лісового законодавства та проблемні питання при здійсненні господарської діяльності з виробництва деревного вугілля.



Відкриваючи нараду Володимир Ілліч зазначив, що до обласної державної адміністрації неодноразово зверталися жителі області з проханням перевірити чи законна вирубка лісів у деяких районах області.

“На сьогодні є багато нарікань на правильність ведення лісового господарства. Ситуацію, яка склалася довкола лісової галузі області потрібно вивчити і, якщо є випадки несанкціонованої вирубки лісів та незаконної реалізації матеріалів, то необхідно вжити законних заходів з боку контролюючих органів”, – додав посадовець.

Також, відсьогодні в Хмельницькій області розпочала роботу спеціальна комісія, яка має встановити, наскільки законною є вирубка лісів в різних куточках краю.



За даними Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, площа лісів області становить 281,6 тис. га. В постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства знаходиться 192,5 (68%). В лісокомунальних підприємствах області, яких нараховується 41 одиниця в користуванні знаходиться 73,3 тис. га лісових ділянок.

Вимагає вирішення проблема передачі земель, які самозаліснились і не мають лісокористувача, також потребує вирішення питання передачі користувачам захисних смуг. Відсутність користувача в даних смугах призводить до неконтрольованих рубок в них і до завдання значних збитків державі. Крім того, наразі відсутній чіткий механізм видалення зелених насаджень, які знаходяться за межами населених пунктів.

На сьогоднішній день ліси області залишаються у користуванні багатьох лісокористувачів, значна частина яких неспроможна економічно вести лісове господарство на належному рівні. Тому, шляхом вирішення даної проблеми є передача лісів одному користувачеві.

0 коммент.:

Дописати коментар