21 вересня 2016

Блог Єднака на Цензор.нет про "лісовий апокаліпсис"

Лісовий апокаліпсис - Реквієм по реформі держслужби

Блоги Остап Єднак

Народний депутат України. Позафракційний

Сьогодні ми побачили реформу держслужби по нових стандартах.

Результат жахливий. Лісова галузь нарешті отримала омріяних начальників, яких повинен затвердити Уряд. Ними стали імітатори, під якими процвітає корупція, незаконні рубки та дерибан впродовж останнього року.

Починалось все ніби й непогано. В серпні оголосили конкурс. Термін подачі - 13 вересня. Конкурс 20 вересня.

На практиці у приватних бесідах відчувався величезний скепсис серед лісівників. Не вірили, що буде незалежно, не вірили, що буде прозоро. Вважали, що адмінресурс переможе. Подалось "аж" 17 кандидатів. Половина - повний треш - колишні схемщики Януковича, просто сторонні люди. Дивно, адже всього в галузі працює більше 50тис., плюс наукові установи. По факту еліта галузі просто сиділа в кущах, боячись вступати в боротьбу, якщо така ще залишилась, бо останні пару років показують, що можливо й виродилась. Перелік кандидатів було оприлюднено 16 вересня у п'ятницю, а 20 у вівторок відбувся весь конкурс від тестів до співбесіди.

Як результат - конкурс на Голову та заступника Держлісагентства виграли поточна виконуюча обов'язки Юшкевич Христина та її радник Бондар Володимир з Волині. Обидва не мають профільної освіти. Обидва керують по суті галуззю впродовж останнього року (Юшкевич, що була спочатку радником, а потім першим заступником іншого не менш одіозного Голови).

По суті це означає, що галузь "подерибанили" БПП (Бондар наче є соратником Генпрокурора) та НФ (з якою пов'язують Юшкевич). Для галузі це означає імітацію та гарну картинку реформ, та зловживання "за лаштунками".

Як так сталось? Частково ми всі з вами в цьому винні. Об'єктивно галузь не запропонувала потужного кандидата, навколо якого об'єднались би як працівники галузі, так і природозахисники, реформаторське середовище. Представники громадськості, які обрані до Комісії, поїхали в гарну подорож Франкцією вивчати досвід реформи державної служби. А в той час тут в Україні сплюндровано перші результати оплеканих ними та нами реформ, вперше в історії було проведено конкурс на посаду керівнка центрального органу виконавчної влади по "нових" стандартах з жахливими наслідками.

Що робити?

Я не впевнений, що Прем'єр може скасувати результати конкурсу, хоча вважаю, що це слід зробити.

Carthago delenda est - Карфаген потрібно зруйнувати - таке ми чуємо практично звідусіль

У 2015 році ходили резонні ідеї ліквідувати Держлісагентство. 80млн. грн щорічно "їсть" структура, яка використовується аби рубати і красти, красти та рубати. Експерти резонно радять забрати функції господарювання (впливу на господарську діяльність держлісгоспів) та можливо контролю у Держлісагентства, залишивши йому та його терорганам функцію розробки та реалізації лісової політики (політика в загальному, регуляторка, норми, дозволи рубати). Контролювати - правоохоронці, державні аудиторські служби, реформована природоохоронна служба. Держлісгоспи в свою чергу повинні бути забрані з-під впливу Лісагентства та об'єднані в державний холдинг (без приватизації, жодної), та управлятись прозорою радою директорів, можливо знаходячись в підпорядкуванні МЕРТ чи Кабміну. Суть даної реформи прописана в Коаліційній Угоді в кінці 2014 року. Скоро буде кінець 2016. Прогресу - НУЛЬ.

Уряд Гройсмана ігнорує процес розробки реформ в лісовій галузі. Свідомо консервує радянську систему. Це хибний шлях, і на жаль цей шлях обрав коаліційний уряд. З новообраним керівництвом галузі це ще й корупція та зловживання. І я не впевнений, що нам по дорозі. До кінця поточного тижня мною буде прийняте рішення щодо перебування в коаліції.

http://censor.net.ua/blogs/3789/lsoviyi_apokalpsis_rekvm_po_reform_derjslujbi

0 коммент.:

Дописати коментар