01 вересня 2016

Гра з колодами

Василь БЕДЗІР

ПРОФЕСІОНАЛІЗМ

На Закарпатті демонстрували вправність лісоруби

Лісоруби Закарпаття у різні часи представляли Україну на професійних змаганнях найвищого рангу. Високу лісорубську марку, перемагаючи на світових аренах, тримали земляки Василь Шорбан, Іван Чуса, Іван Пілат, Михайло Маркович, Дмитро Шуберт.

Останні двоє — лісоруби з Міжгірщини, яка є одним із найбільш лісистих регіонів Карпат. І тут лісорубські традиції живуть, що підтвердив черговий обласний конкурс-змагання вальників лісу.



Чемпіонське звання здобув Михайло Сита з Міжгірщини. Фото Василя ПИЛИПИШИНА

Місцем проведення змагань «Лісоруб-2016» обрали Синевирський перевал. Щоб не псувати мальовничого пейзажу, для учасників на галявину привезли деревину, зрубану планово в іншому місці.

Міжгірський лісгосп, який очолює директор Іван Барна, — у ролі господаря. Після шикування команд з усіх 16 держлісгоспів і ТзОВ «Ено-меблі» прозвучали вітальні промови керівників області і району. А справжній старт змаганням дав гул бензопил, що відлунював далеко за перевал.

Одним із претендентів на перемогу вважався 38-річний Михайло Сита з Верхньобистрянського лісництва Міжгірського лісгоспу. Він має досвід виступів і на всеукраїнському рівні. Втім, і в нього сталася осічка на старті: за звалювання лісу з однаковим результатом розділив 5—6 місця, а за монтаж ланцюга мотопилки взагалі набрав нуль балів. Ще для шістьох вальників ця вправа виявилася надскладною, оскільки не впоралися з її завданням. У цій «рубіконовій» вправі зрештою переміг Іван Жолдош із Виноградова; у звалюванні лісу кращим виявився мукачівець Федір Русин.

У комбінованому та точному розкрижуванні деревини першість здобували Юрій Васько з Великого Березного та Василь Русин із Воловеччини. Рідні стіни таки допомогли Михайлові Ситі, який в обох вправах був другим.

Усе вирішувала фінальна стадія конкурсу — відокремлення сучків. У ній верхньобистрянець не залишив своїм опонентам жодних шансів на перемогу, тож і піднявся вище за інших на п’єдесталі. Перемігши з чемпіонським результатом 1245 балів, Михайло здобув путівку на ХІХ Всеукраїнські змагання, на яких захищатиме честь Закарпаття. Юрій Васько й Іван Жолдош, що посіли друге й третє місця, відстали майже на 200 пунктів. Про кожного з них можна сказати: кладе колоди — немов більярдист кулі у лузу, ще й розпилює деревину бездоганними кільцями.

У довільних програмах — розпилюванні колод та розколюванні чураків першість здобули вальники держпідприємства «Брустурянське лісомисливське господарство», на другому і третьому місцях — Свалявський і Ужгородський лісгоспи.

Показали себе за роботою просто неба й народні умільці. Майстер-клас з виготовлення сувенірів демонстрував працівник Міжгірського профліцею Василь Фурдь, з різьби на дереві — виноградівець Олексій Повлін. Особливу увагу глядачів привернув 80-річний столяр Степан Бітлян, який на саморобному прадідівського типу верстаті тесав давній покрівельний матеріал — екзотичні драниці.

http://ukurier.gov.ua/uk/news/gra-z-kolodami/

0 коммент.:

Дописати коментар