17 лютого 2017

Волинські лісівники організували прес-тур для представників всеукраїнських та волинських ЗМІ


Журналісти відвідали Банк насіння та лісонасінневу плантацію сосни звичайної, що створені на базі державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр», дізналися, що таке плюсові дерева та як працюють шишкосушарки на прикладі роботи ДП «Ківерцівське лісове господарство» під-час прес-туру, який відбувся учора, 15 лютого.

Лісівники розповіли, що лісовідновлення та створення нових лісів – одне з пріоритетних завдань лісівників. Щоб виконати такі завдання повною мірою, на Волині застосовують комплексний підхід до відтворення лісових насаджень, відводячи значну роль природному лісовідновленню. Крім того, на значних площах проводиться штучне відновлення лісів методом створення лісових культур. Для забезпечення лісокультурного виробництва високоякісним посівним та садивним матеріалом з цінними спадковими властивостями у галузі створена лісонасіннева база. Сьогодні її площа становить 2460 га (плюсові насадження, постійні лісонасінневі ділянки, генетичні резервати, лісонасінневі плантації, плюсові дерева). Щорічно з об’єктів лісонасінневої бази підприємствами управління заготовляється 51-70% лісового насіння від загального обсягу.

У 2007 р. волинські лісівники – першими в Україні – на базі ДП «ВЛСНЦ» збудували Банк насіння з сучасними холодильними камерами.

Директор підприємства Тетяна Неводнічик розповіла, що тут одночасно можна зберігати 1 т насіння хвойних порід та 5 т жолудя дуба звичайного. У таких умовах насіннєвий матеріал може зберігатися до 15 років. Так можна створити запас насіння на випадок неврожайних років. Також оснащено два автономних сховища, у кожному – свій температурний режим. Жолуді зберігаються у пластмасових бочках по 50 кг у кожній при температурі від 1 до 5 градусів, насіння сосни – у 10-літрових скляних бутлях при температурі 0-3 градусів. В одному бутлі зберігається 5 кг насіння. Це 150 тис. насінин. Жолудів у кілограмі – тільки 3 тисячі насінин.
Протягом зимового періоду відповідно плану 2017 року вже заготовлено 147 тонн шишки сосни звичайної при запланованих 121 т. Їх заготівлею займаються працівники лісової охорони, майстри лісу, допомагають заготовляти учнівські лісництва, населення.

Головний лісничий ДП «Ківерцівське ЛГ» Марія Христецька повідомила, що за добу їхня шишкосушарка може переробляти по 600 кг шишок. Після цього насіння потрапляє в насіннево-очисні машини, де його обезкрилюють та очищують.

Послугами Ківерцівської шишкосушарки користуються Володимир-Волинське та Горохівське лісомисливські господарства, Цуманське, Колківське, Маневицьке, Поліське лісогосподарства, ДП «ВЛСНЦ».

Інженер лісового господарства ДП «Ківерцівське ЛГ» Андрій Ткачук зазначив журналістам, що плюсові дерева перевищують за однією або цілим комплексом господарсько цінних ознак інші дерева. Кожне плюсове дерево має паспорт встановленого зразка, а ще на висоті 1,5 м – охоронну десятисантиметрову білу смужку і номер: у чисельнику – за державним реєстром, в знаменнику – за підприємством.

За інформацією прес-служби Волинського ОУЛМГ

0 коммент.:

Дописати коментар