25 грудня 2017

Лісівники застерігають: незаконна вирубка ялинок – злочин


Незабаром закінчиться грудень, а з ним і поточний 2017 рік відійде у минуле. Через лічені дні наступить Новий рік. З його приходом люди пов’язують свої мрії та бажання жити краще у році прийдешньому, ніж це було у попередніх роках.

З давніх-давен люди прагнули, щоб на новорічні свята їх будинки чи квартири були прибрані. Найголовнішою прикрасою людських помешкань на це свято вважається зелена красуня – сосна чи ялина. І ця традиція живе серед нашого народу уже декілька століть.

Кожен день, який наближає нас до Новорічних свят, ставить перед мешканцями нашого краю питання придбання новорічної ялинки. Варіантів його вирішення є багато, проте законний – лише один: придбання її на передноворічних ялинкових базарах, в місцях продажу в лісництвах.

Ціна на новорічні зелені красуні у цьому році становить у середньому 50-60 гривень в залежності від величини, сорту та породи (сосна чи ялина – найбільш ходовий розмір ялинок – висотою до 1,5 метра). Вказані ціни майже на рівні цін минулого року. Зроблено це для того, щоб громадяни не ризикували та не йшли до лісу добувати собі ялинку незаконним шляхом. Адже є ще в нашому суспільстві певний прошарок громадян, яким неправомірні дії щодо забезпечення себе, а часом і своїх друзів новорічними красунями, приносить задоволення, бо він, бачте, зумів не потрапити до рук лісової охорони, що у ці передсвяткові дні охороняє молоді хвойні насадження від таких "любителів природи".

Хочеться нагадати, що за вчинення самовільної рубки дерев громадяни притягуються до адміністративної відповідальності відповідно до вимог статті 65 "Кодексу України про адміністративні правопорушення". Розмір штрафу за цією статтею становить від 85 до 170 гривень. Але штраф штрафом, а лісопорушник має відшкодувати нанесені ним лісу збитки, розмір яких залежить від діаметра пенька незаконно зрубаного дерева. У передноворічний період 2017-2018 років мінімальна величина збитку, яка може бути нанесена самовільною рубкою одного дерева діаметром пенька до 10 сантиметрів, буде складати 399 гривень, а коли дерево буде дещо товще – з діаметром пенька до 14 сантиметрів, то збитки складатимуть 703 гривні. Тобто ціна незаконно "придбаної" сосни чи ялинки буде становити від 484 до 788 гривень.

Одним словом, різниця у вартості законно придбаної ялинки і вартості штрафних санкцій за незаконно добуту – майже десятикратна.

Вважаю, що варто задуматися над цими аргументами. Коментарі та переконання в даному випадку зайві, бо порушення вимог законодавства все одно призведе до відповідальності за свої неправомірні дії. Результат – марно витрачені гроші (краще було б витратити їх на законне придбання ялинки та на щось корисніше для себе і своєї родини), зіпсовані нерви та зовсім не святковий настрій, сором перед знайомими та близькими. Вчинення таких неправомірних дій – прямий злочин перед майбутнім, перед нашими нащадками, перед пам’яттю тих, хто саджав та доглядав ці ліси.

Про важливість і цінність лісів у житті окремої людини і суспільства в цілому написано і сказано вже багато. Тож в черговий раз давайте будемо задумуватися над тим, в якому стані наше довкілля і що нам треба робити, щоб воно не стало гіршим. Тут жити і нашим дітям та внукам.

Прийшовши на ялинковий базар чи в пункт реалізації ялинок, звертайте увагу на наявність на них самоклейних стрічок білого кольору із номером та штрих-кодом або пластикових бирок жовтого кольору. Це своєрідне "посвідчення особи" новорічної красуні. За допомогою цих даних інтернет-мережа видасть вам усю потрібну інформацію про цю ялинку.

Наостанок ще кілька штрихів до своєрідного "портрета" нашої новорічної ялинки. Вони планово вирощуються на спеціальних плантаціях (аналогічно, як плодові саджанці для закладки садів) і вирубуються при досягненні товарного виду у передноворічний період для реалізації та під час формування складу лісів. Отож вирубування цих молодих дерев – це запланований захід, спрямований на задоволення культурних потреб населення. Вони (ялинки та сосни) не виросли самі по собі. Їх ростили дбайливі руки лісівників протягом не менше як 5 років. Щоб вони виросли красивими та привабливими вкладена душа, фізична сила і грошові кошти. Тому вони мають свою вартість, яка відображена у їх ціні. Пам’ятаймо про це, вибираючи варіант придбання новорічної ялинки, не ходить до лісу з недобрими намірами.

Зі святом Нового року, шановні друзі! Добра, миру і всього найкращого Вам у році прийдешньому. Сподіваємось на взаєморозуміння у цій справі і сподіваємось, що Ви не затьмарите радості Новоріччя своїми неправомірними діями, щодо нашого зеленого друга. Лісівники ДП "Чигиринське лісове господарство" бажають Вам всіляких гараздів у Новому 2018 році.

Підготував: Олена ХОЛОД
Джерело: Ліси Черкащини
http://pres-centr.ck.ua/tape/67730/

0 коммент.:

Дописати коментар