27 грудня 2017

Працювати на безпеку виробництва, не покладаючи рук і не рахуючись з часом



Такою була основна думка наради з питань охорони праці у лісовій галузі, яка відбулася на базі Сторожинецького держлісгоспу

Ліс не прощає зухвальства і помилок. Будь-яка робота у лісі має високий ступінь виробничих ризиків. У першу чергу це стосується лісозаготівлі. Тому професія лісоруба в усьому світі була і залишається однією з найнебезпечніших. Травмонебезпечні професії також у водіїв трелювальних тракторів, майстрів лісу.

Саме з метою запровадження і посилення дієвих заходів у запобіганні виробничому травматизму, на базі Сторожинецького держлісгоспу відбулася чергова семінар-нарада на тему «Стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах лісової галузі Чернівецької області».

У нараді взяли участь головний спеціаліст відділу охорони праці управління використання лісових ресурсів Держлісагентства України Андрій Мусійовський, спеціаліст департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Державної служба України з питань праці Максим Тягай, директор ДП «Сторожинецький лісгосп» Ігор Беленчук, головний спеціаліст з питань охорони праці Чернівецького ОУЛМГ Анатолій Головатий, головний спеціаліст з охорони праці Сторожинецького держлісгоспу Іван Лазоренко, перший заступник начальника управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Гордей, начальник Сторожинецького відділення управління Фонду соціального страхування у Чернівецькій області Іван Паладій. А також керівники держлісгоспів краю, лісничі, фахівці служб охорони праці виробничих структур, що знаходяться у підпорядкуванні Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.



Практичну частину семінару його учасники провели безпосередньо на лісосіці Банилівського лісництва Сторожинецького держлісгоспу, де вивчали позитивний досвід сторожинецьких лісівників у створенні належних умов роботи для лісорубних бригад.

«Найперше хочу подякувати керівництву Сторожинецького лісгоспу, його директору Ігорю Івановичу Беленчуку за відмінну організацію нашого семінару, а також за забезпечення високого рівня охорони праці на одному з найбільших лісогосподарських підприємств країні, – розпочав свій виступ спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Держлісагентства Андрій Мусійовський. – Торік ми проводили на базі Сторожинецького і Чернівецького лісгоспів всеукраїнський семінар. Це означає, що ці підприємства у нас серед кращих. Держлісагентство і надалі приділятиме постійну увагу профілактиці травматизму на профільних підприємствах та вимагатиме від кожного директора, від інженерів з охорони праці працювати на безпеку виробництва не покладаючи рук і не рахуючись з часом».

Однак почасти вирішенню нагальних проблем охорони праці перешкоджають бюрократичні перепони. Причому, як не дивно, від структур центральних органів виконавчої влади, яким держава довірила забезпечувати охорону праці в країні, у першу чергу на підприємствах з потенційно високою небезпекою праці.

Йшлося, зокрема, про порядок розроблення та затвердження нормативно-правових документів щодо управління виробничими ризиками, змін до діючих «Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості», що є одними з найважливіших аспектів системи галузевої безпеки. Такі документи повинні розробляти спеціалісти галузі, які якнайкраще обізнані з усіма нюансами охорони праці у лісовому господарстві, зазначали виступаючі.

Наголошували також на тому, що невідкладно треба покращити систему охорону праці в структурах інших лісокористувачів, які не входять в сферу управління Держлісагентсва.

Учасники семінару-наради вирушили у квартал 9 Банилівського лісництва Сторожинецького лісгоспу, де на буково-ялицевій ділянці лісорубна бригада якраз проводила рівномірно-поступову рубку першого прийому з трелюванням лісоматеріалів на відстань у півкілометра крутим схилом. Представниками Держпраці відмітили, що сторожинецькі лісоруби продемонстрували високе професійне вміння виконання робіт при валці лісу,а також суворе дотримання при цьому усіх вимог безпеки.

«Заготівля і транспортування деревини – один з найбезпечніших видів лісогосподарських робіт, особливо у гірських умовах, – розповідає головний спеціаліст з охорони праці Сторожинецького держлісгоспу Іван Лазоренко. – Тому в усіх лісництвах нашого підприємства діє непорушне правило: кожного дня перед виходом на лісосіки проводиться обов’язковий інструктаж працівників лісозаготівельних бригад з наголосом на правилах безпеки при звалюванні дерев, експлуатації бензопил, транспортних засобів при трелюванні деревини. Зі свого боку дирекція підприємства піклується про цілковите забезпечення наших працівників спецодягом, усіма необхідними засобами індивідуального захисту».

«Такі семінари дуже результативні, бо дають можливість перейняти позитивний досвід, усунути недоліки заради того, щоб зберегти здоров’я і життя наших працівників», – зазначив перед учасниками семінару-наради директор Сторожинецького держлісгоспу Ігор Беленчук.

«З усією відповідальністю можу сказати, що ми робимо все можливе, щоб лісівники живі і здорові поверталися щодня додому, – констатував на нараді у Сторожинецькому держлісгоспі Анатолій Головатий, головний спеціаліст з питань охорони праці Чернівецького ОУЛМГ. – Державні лісогосподарські підприємства Буковини під керівництвом Держлісагентства та Чернівецького обласного управління лісового господарства забезпечують належний рівень охорони праці».

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ
2017-12-26 10:48:56

0 коммент.:

Дописати коментар