26 грудня 2017

Якими б не були реформи, незмінним залишиться одне: про ліс дбатимуть лісівники, - Олександр Кватирко



Завершуємо ще один рік. Непростий, насичений подіями, які, переконаний, принесуть для галузі в цілому чимало змін. Позитивних чи ні, покаже час.

Сьогодні лісова галузь Волині, попри свою природоохоронну та господарську функції, виконує ще й державотворчу і соціальну місії.

У колективах 26 лісогосподарських та лісомисливських підприємств Волині сьогодні трудиться 3263 висококваліфікованих працівники. Усі вони вносять суттєвий вклад у розбудову України, її економічну модернізацію та фінансово-господарську стабільність.

Домінуючим завданням для лісівників залишається відтворення лісових насаджень, збільшення їх площ із нинішніх 34% до 40%. І ми достойно над цим попрацювали. У 2017-му заліснення було проведено на площі 5726 га, що на 493 га більше, ніж у 2016-му. Галузь повністю забезпечила себе власним посадковим матеріалом.

Посадити і вирости – перше і необхідне. Але не менш важливим нашим завданням є охорона та захист лісу. 20 мобільних рейдових груп швидкого реагування, до яких залучено в тому числі учасників АТО, спільно з працівниками державної лісової охорони несли щоденне, нерідко цілодобове патрулювання. І спрацювали досить результативно. У поточному році було зафіксовано та скеровано до правоохоронних органів матеріали щодо виявлених незаконних рубок та інших лісопорушень на суму 5 млн гривень.

Постійне патрулювання та маневрування у лісових масивах груп оперативного реагування вже є стримуючим фактором для бажаючих здобути незаконну деревину. Наслідком підсилення та технічного переоснащення підрозділів лісової охорони є фактична відсутність у 2017 році лісових пожеж на Волині! І це, зважаючи на високий клас пожежної безпеки.

Сьогодні найбільшим викликом для лісівники стало масове всихання соснових насаджень. Проблема набула міжнародного масштабу. Волинські лісівники спільно із польськими та білоруськими колегами напрацьовують стратегію боротьби. Зараз площа вражених шкідниками лісів на Волині становить 8642 га.

Нам важливо, щоб волиняни, наші колеги в інших регіонах України знали про дійсний стан речей у лісівничій галузі краю. Тож свою діяльність робимо максимально прозорою. На офіційному сайті управління подається інформація про видані лісорубні квитки, про заплановані рубки, про проведення аукціонів та інші лісівничі заходи. Про результати роботи у 2016 р. перед своїми громадами відзвітувались усі керівники лісогосподарських підприємств Волині. Також започатковано і проведено спільні виїзні науково-практичні семінари із представниками райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування усіх, без винятку, районів Волинської області.

Намагаємось активно працювати над формуванням майбутнього кадрового резерву лісової галузі – з дітьми та молоддю. З цією метою на базі ДП «Ківерцівське ЛГ» нещодавно відкрито «Лісівничий молодіжний центр» з профільними школами та науково-дослідницьким потенціалом. Аналогів Центру поки немає в Україні.

При лісогосподарських підприємствах Волині функціонує 44 шкільних лісництва, де займається майже 1500 дітей. Кількість учнівських лісництв найближчим часом плануємо збільшити до 50.

За останній рік лісівниками започатковано ряд соціальних програм. Це сприяння у проведенні благоустрою місцевим громадам, створення зон відпочинку безпосередньо у населених пунктах, участь у відновленні об’єктів соціального спрямування. А це значний вклад лісівників у розбудову соціальної інфраструктури Волині.

Нашим внеском у розвиток туристичного потенціалу області є створення рекреаційних пунктів. На Волині функціонує і підтримується у належному стані 112 – великих і 655 малих місць відпочинку. Лише за рік ми збудували 11 нових рекреаційних зон. Такого факту ще не було за період діяльності лісової галузі Волині.

Реалізація вищеназваних заходів та соціальних програм лісівниками, а разом із ними – нові робочі місця, поліпшення умов праці стали можливими завдяки результатам фінансово-господарської діяльності відомчих підприємств Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У непростий період, яким є 2016-2017 роки, ми змогли покращити умови роботи наших працівників, забезпечити їм гідну оплату праці. Середня заробітна плата лісівників сьогодні становить 7 тис. 800 грн.




Щодо фінансового стану, то зазначу: на Во­лині всі державні лісогосподарські підприємства є прибутковими. Про­тягом року ми забезпечили виконання основних лісогосподарських та виробничих показників. Про це також обов’язково прозвітуємо перед громадськістю, підбивши підсумки діяльності за рік.Державні лісогосподарські підприємства для Волині були і залишаються бюджетоутворюючими. Роз­рахунки із бюджетами усіх рівнів та виплата заробітної плати для нас – першочергові, незважаючи на значне податкове навантаження.

На базі 14 лісогосподарських підприємств Волині діють деревообробні комплекси. Про те, наскільки потужно вони спрацювали, свідчать показники динаміки. На Волині спостерігається зростання обсягів переробки деревини лісопильними цехами. Зокрема, протягом 11 місяців 2017-го перероблено на 70 тис. куб. м деревини більше, ніж за весь період 2016 року.

У нинішніх економічних умовах України для нас ці показники є дуже важливими. Адже серед пріоритетних наших завдань стоїть розвиток внутрішньої переробки та забезпечення конкурентоспроможності продукції на ринках Європи.

Тому ми постійно вкладаємо кош­ти у модернізацію наших лісопереробних підприємств. Зокрема за 2017 р. у такі заходи інвестовано 14 млн грн.

З метою забезпечення виробничих потреб деревообробної галузі області в сировині постійно проводяться біржові торги. Приємно також, що Волинь першою в Україні провела аукціон з використанням державної електронної програми.

Ще одним із важливих напрямків у роботі Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства є розвиток лісової інфраструктури. Протягом 2017 р. державними лісогосподарськими підприємствами відновлено 100 км лісових доріг, з них 36 км – із твердим дорожнім покриттям. Видатки лісівників на будівництво та реконструкцію лісових доріг склали у 2017 р. майже 14 млн грн. Окрім лісівничого та економічного значення, лісові дороги виконують і соціальну функцію, позитивно впливають на розвиток інфраструктури населених пунктів, забезпечують цілорічний транспортний зв’язок між селами.

Чому нам сьогодні так важливе забезпечення соціального спрямування роботи? Чому лісівники так багато часу тратять на соціальні проекти? Усвідомлюємо, що лісова галузь у державі є одним із секторів господарювання, на який лягає подвійне суспільне навантаження. Це державні підприємства, які представляють реальний сектор економіки. Відповідно, лісівники повинні освоювати маркетинг та привносити в галузь інновації. Це для того, щоб забезпечувати функціонування виробництва, генерувати дохід та створювати нові робочі місця.

Державні лісогосподарські підприємства, в управлінні яких перебуває основне багатство українців, – ліси, опираються на традиції господарювання, які напрацьовували цілі покоління висококваліфікованих працівників – від майстра лісу до директора підприємства. А це означає, що функції збереження та відновлення лісів повинні іти у нас поряд із суспільним діалогом. Ставлення до лісових багатств, довкілля та виховання молоді повинні стати другим за важливістю напрямком у нашій роботі. Незважаючи на наявність гарних напрацювань, лісівникам є над чим працювати і є куди розвиватись.

Олександр КВАТИРКО,
начальник Волинського ОУЛМГ

0 коммент.:

Дописати коментар