05 січня 2018

Для створення високопродуктивних лісів буковинські держлісгоспи вирощують достатню кількість якісного посадкового матеріалу



Інвентаризація лісових культур та природного поновлення – важлива і відповідальна лісівнича справа, яку держлісгоспи проводять восени, задля перевірки лісових розсадників, інших об’єктів лісовідтворення та плантаційного лісовирощування.

Це надзвичайно важливе завдання лісівники виконують з особливою ретельністю. Адже інвентаризація дає можливість оцінити кількість та якість садивного матеріалу, за потреби скорегувати дані, щоб в подальшому спланувати і проводити дієві заходи, здатні забезпечити виконання основного лісівничого завдання – створення високопродуктивних лісів.

«Ми добре розуміємо, що 80% успіху весняної лісокультурної кампанії – це вирощення якісного посадматеріалу. Не менш важливо забезпечити необхідну кількість сіянців та саджанців основних порід. Адже не секрет, що саме ті сіянці, які зростали в місцевих природних умовах, дають найкращу приживлюваність і згодом є стійкими до хвороб», – зазначив в. о. начальника ЧОУЛМГ Віктор САХНЮК.

Так, спеціально створеними фаховими комісіями проінвентаризовано 4,33 га однорічних сіянців та 5,2 га дворічних і старших сіянців лісоутворюючих порід.



Стандартних сіянців нараховано 5,73 млн штук, що на 11% більше, ніж їх було минулого року. Найбільше маємо ялини європейської (57%), дуба звичайного (14%), ялиці білої (9%), а також дуба червоного, явора, ясеня звичайного та інших порід.

«В асортименті сіянців, що досягли торік стандартних показників, маємо 17 порід, – розповідає Тарас СОБКО, головний спеціаліст відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ. – Приємно відзначити, що підприємствами управління вирощено 76 тисяч стандартних сіянців високопродуктивних порід екзотів, які добре зростають в наших буковинських лісах: модрини європейської та японської, дугласії зеленої».



Інвентаризацією-2017 охоплено також 0,21 га відділень зеленого живцювання і обліковано 89 тис укорінених живців. З них кількість стандартних живців зросла на 46% проти показника 2016 року.

За даними відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ, планове завдання з вирощування стандартних сіянців та укорінених живців перевиконане в цілому на 47%. Значно перевищили цей показник держспецлісгоспи АПК – Карпатський, Вижницький, Сторожинецький, а також Сокирянський, Чернівецький держлісгоспи. Найбільше стандартних сіянців виростили працівники Карпатського держспецлісгоспу (понад 1,6 млн штук), Путильського держлісгоспу (1,36 млн штук), Сторожинецького держлісгоспу (601 тис штук).

У лісових розсадниках обліковано 0,4 га маточних плантацій та більше 1,8 тис одиниць декоративних дерев та кущів.

Високу якість сіянців підтверджує показних їх приживлюваності. В усіх держлісгоспах ЧОУЛМГ вона дорівнює нормативній і навіть перевищує її у Новоселицькому, Герцаївському держспецлісництвах АПК, Глибоцькому держлісгоспі АПК, а також у Хотинському та Чернівецькому держлісгоспах.

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ
2018-01-04 12:54:31

0 коммент.:

Дописати коментар