02 січня 2018

Що «кліщ», дізнався від журналістів: по Рівному розклеїли компрометуючі листівки на головного лісівника області



Прізвище депутата Рівненської облради від БПП «Солідарність», очільника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталія Суховича вже далеко не вперше опиняється в епіцентрі скандалів – то в корупційних схемах у лісовій галузі його підозрювали, то у сесійній залі на «кнопкодавстві» впіймали. Цього разу «народна нелюбов» до чиновника вихлюпнулася на вулиці міста.

З самого ранку майже увесь центр Рівного заклеєний листівками із портретом Суховича, в яких написано, що «цей кліщ на тілі області, який купив собі посаду та журналістів, хоче легалізувати мобільні групи своїх підлеглих лісівників для контролю і охорони незаконної діяльності в лісах Рівненщини». Кому вони належать – не відомо, оскільки роздруковані на звичайному папері формату А-4 без жодних вихідних даних. Однак хтось дуже постарався, щоб думку автора цих листівок дізналось якомога більше рівнян, в тому числі і чиновників. Старанно попримутовали скочем до стовпів і дерев навіть поблизу облдержадміністрації. Для чого і хто це робив, є надія, що дізнаємось згодом. Однак вже можна з впевненістю сказати, що те, чим займається пан Сухович на своїй посаді, подобається далеко не всім.

На початку минулого року Віталій Сухович (тоді ще як керівник Висоцького лісгоспу) фігурував як свідок, коли правоохоронці затримали «на гарячому» кількох корупціонерів зі сфери лісового господарства області. Як писав тоді у Facebook міністр МВС Арсен Аваков, «керівники лісових підприємств намагалися передати 15 тисяч євро та 5 тисяч доларів своєму керівництву – в.о. начальника управління лісового господарства Рівненщини Сергію Івашинюті та екс-начальнику управління Володимиру Грицайчуку».

А наприкінці 2017 року пан Сухович, вже в якості начальника обласного управління лісового господарства, знову «вляпався» у неприємність – під час голосування за виділення в оренду майже 5 гектарів мисливських угідь для громадської організації «Лісовик-Гранд», яка хоче їх використовувати продовж наступних 25 років. Тоді його піймали на «кнопкодавстві».

Нагадаємо, що питання про передачу громадській організації «Лісовик-Гранд» майже п’яти тисяч гектарів мисливських угідь Млинівського лісгоспу було одним з найбільш спірних у порядку денному тодішньої сесії Рівненської обласної ради. Адже за кілька тижнів до цього з’ясувалось, що серед засновників створеної лише у жовтні минулого року громадської організації більшість – лісники. Тож, окрім місцевих ЗМІ, документами, засновниками та правом цієї організації претендувати на таку велику територію державних лісових угідь зацікавились і правоохоронці. Переконували депутатів не погоджувати оренду організації, яку назвали сумнівною, і мешканці Млинівщини. Проте не допомогло і з 61 зареєстрованого у залі обранця свої голоси «за» тоді віддали – 38 депутатів.

Як це відбувалось, зафіксував на відео і оприлюднив на своїй сторінці у Facebook депутат з фракції «Свобода» в обласній раді Володимир Муляр. Зокрема, депутат від БПП Руслан Потапчук та його колега по фракції Віталій Сухович тиснули кнопки за себе і за своїх відсутніх у залі колег. Цікаво, що перед голосуванням саме пан Сухович чи не найбільше бив себе в груди, переконуючи, що угіддя потрібно віддати саме «чесним та порядним» лісівникам.

Володимир Муляр.


Читайте також: Співак із Рівненщини заворожив зал «Голосу країни»

Володимир Муляр з цього приводу тоді звернувся до суду і рішення сесії про передачу мисливських угідь ГО «Лісовик-Гранд» призупинили.

- 12 лютого має бути засідання апеляційного суду у цій справі, - додав пан Муляр у коментарі кореспонденту PRESS-ЦЕНТР. – Тоді ж розглядатимуть і питання щодо «кнопкодавства» у сесійній залі Рівненської облради, бо це дуже серйозне порушення. А те, що хтось порозвішував листівки з незрозумілим змістом я вважаю не припустимим. У цивілізованому суспільстві, якщо у когось є обґрунтовані претензії до чиновника, їх не описують на стовпах чи парканах, а звертаються до компетентних органів або суду.

Тим часом керівник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович про провокативні листівки на його адресу навіть не знав. Дізнався про них від кореспондента PRESS-ЦЕНТР по телефону:

- Я нічого не бачив, бо був закордоном, ось щойно перетнув кордон. Скажу так, що на стовпі і на заборі можна всяке написати, а якщо у когось є до мене певні претензії - нехай звертаються у поліцію. З приводу листівок – будемо звертатися у відповідні органи, аби розібратися, хто і для чого їх розклеїв.

Мирослава БЗІКАДЗЕ.
29.01.18, 18:47