19 січня 2018

Санітарні рубки не є вигадкою українських лісівників і їх проведення є доцільним та необхідним


Як волинські лісівники зловживають санітарними рубками. Частина 1.

Протягом останніх півроку Державне агентство лісових ресурсів України активно піднімає тему всихання соснових лісів на Поліссі. Однією з причин цієї проблеми, на думку лісівників, є неякісні «Санітарні правила в лісах України», які не дозволяють проводити санітарні рубки вчасно і у необхідному обсязі.

Варто відмітити, що санітарні рубки не є вигадкою українських лісівників, і в окремих випадках (зокрема в експлуатаційних чи рекреаційних лісах сформованих хвойними монокультурами) їх проведення є доцільним, а інколи і необхідним. І такі рубки проводяться, і в країнах ЄС, і в США.

Але через відсутність незалежного контролю в лісовій галузі, протягом останніх років відбувались масові зловживання лісівниками призначенням недоцільних санітарних рубок. Які де-факто проводились з метою заготівлі деревини, а не охорони лісу. Аналогічна ситуація склалась і з призначенням лісовідновних рубок. При цьому, досі офіційно жоден з посадовців Держлісагенства, обласних управлінь лісового чи мисливського господарства та лісозахисних станцій так і не визнав наявності системних помилок у призначенні таких видів рубок. І саме це призводить до відсутності довіри в суспільстві до рубок оздоровлення та формування лісів!

З черговим яскравим прикладом ЕПЛ зіштовхнулось на минулому тижні на Волині.

Проведення санітарних рубок в листяних рекреаційних лісах або лісах природно-заповідного фонду у більшості випадків є недоцільним з точки захисту лісів та збереження довкілля. А проведення суцільних санітарних рубок в таких лісах взагалі є скоріше винятком з правила, і фактично доцільно лише в окремих категоріях лісів і лише внаслідок вітровалів, пожеж чи інших стихійних лих.

Але, як слідує з плану заходів з поліпшення якісного складу лісів по ДП «Ківерцівське лісове господарство» від 02.01.2018, в межах Сокиричівського лісництва було заплановано проведення суцільних санітарних рубок на 10 ділянках. План погоджений фахівцями ДСЛП «Херсонлісозахист» та Волинського ОУЛМГ.



Фрагмент плану санітарних рубок Сокиричівського лісництва Ківерцівського лісгоспу

Якщо по переважній більшості ділянок такі рубки проводяться по штучним хвойними монокультурам, то у 8 виділі 85 кварталу суцільна санітарна рубка була запланована на ділянці з породним складом 6ДЗ3СЗ1ВЛЧ. Тобто серед умовних 10 дерев на ділянці 6 дубів, 3 сосни та 1 вільха. Вік лісу 90 років, повнота 0.7.

Статус ділянки – рекреаційні ліси зеленої зони. Які, згідно чинного законодавства, виконують «рекреаційну, санітарно-гігієнічну та оздоровчу функцію, використовуються для туризму, зайняття спортом, санаторно-курортного лікування та відпочинку населення».

Як слідує з документів, причиною проведення санітарних заходів є «комплекс проблем та стовбурові шкідники». Знаходиться цей виділ скраю лісового масиву, відділений від поля меліораційним каналом і оточений вологим, заболоченими вільховим та березовим лісом.



Фрагмент плану лісонасаджень Сокиричівського лісництва Ківерцівського лісгоспу

Більше того, згідно чинних «Санітарних правил в лісах України» : «Суцільні санітарні рубки проводяться шляхом вирубування сухостійних, відмираючих і дуже ослаблених дерев, пошкоджених пожежами, шкідниками, хворобами лісу і внаслідок аварій та стихійного лиха, лише у деревостанах, в яких проведення вибіркових санітарних рубок призведе до зменшення повноти насаджень нижче 0,1″.

Простими словами, це значить що суцільні санітарні рубки повинні призначатись лише на тих ділянках, де майже всі дерева відмерли і здоровими там лишились окремі поодинокі дерева.

На жаль, 10 січня 2018 року, коли ЕПЛ провело обстеження цієї ділянки, майже всі дерева вже були зрубані. Але ті вимічені під рубку листяні дерева, які ще лишились, не виглядали сухостійними чи відмираючими. Також на ділянці не було відмічено пнів у відповідному положенні, які б вказували на те, що на ділянці раніше пройшов вітровал.

І можна з впевненістю сказати, що суцільна санітарна рубка проводилась на даній ділянці першочергово з метою заготівлі деревини! Бо якби справжньою метою волинських лісівників була боротьба з короїдом заради збереження соснових лісів – то були б вирубані тільки сосни, а не й вільхи і дуби. Які сосновий короїд не заселяє…



«Рекреаційний» ліс після суцільної санітарної рубки, Ківерцівський лісгосп

Тому, керівництву лісової галузі треба визначитись з пріоритетами. Бо не можна з одного боку просити суспільство та Уряд допомогти їм зберегти соснові ліси, а з іншого боку проводи де-факто комерційні рубки під виглядом санітарних.

Аналогічні недоцільні санітарні рубки були виявлені ЕПЛ і в ДП «Цуманське лісове господарство», про що читайте в наступній публікації на сайті ЕПЛ.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Петро Тєстов, аналітик ЕПЛ

Email: petro.testov@gmail.com

Тел.: (032) 225 – 76 -82; (068) 934 – 95 – 74