07 січня 2018

Третина поверхні планети чекає посуха через підвищення температури



Хай тек 

Одну четверту поверхні Землі чекає посуха, якщо середній рівень температури підніметься більш ніж на 2 градуси в порівнянні з доіндустріальними показниками, передрікає міжнародна група вчених, що опублікувала дослідження в журналі Nature Climate Change. І половину шляху до цього ми вже пройшли, пише Хайтек.

Вчені досліджували 27 різних кліматичних моделей майбутнього і визначили регіони, в яких Земля стане істотно сухішою, коли глобальне потепління досягне 1,5 і 2 градусів Цельсія вище доіндустріального рівня. І прийшли до висновку, що, коли зростання температури досягне позначки в 2 градуси, посуха вразить від 20% до 30% поверхні суші. При цьому дві третини уражених регіонів зможуть уникнути значної арідності, якщо потепління вдасться стримати на рівні 1,5 С.

«Посушливість - серйозна загроза, оскільки дуже впливає на агрокультуру, якість води і різноманітність форм життя. Також вона може привести до посухи і лісових пожеж на зразок тих, що вразили Каліфорнію», - говорить Чан-І Парк, один з перших авторів наукового дослідження.

У найбільш докладному на сьогодні дослідженні посушливості, яке провели фахівці Університету науки і техніки Шеньчженя, Університету Східної Англії, Сеульського національного університету та інших вузів Швеції, США та Швейцарії, говориться, що тільки якщо нам вдасться стримати глобальне потепління в межах 1,5 градусів, людство зможе уникнути серйозних змін на двох третинах території Землі, в тому числі - посухи і лісових пожеж.

Посушливість вже підвищилася в XX столітті в Середземномор'ї, Південній Африці та на східному узбережжі Австралії, а напівпустельні регіони Мексики, Бразилії, Південної Африки та Австралії почали перетворюватися в пустелі. Зворотний процес відбувається в екваторіальних країнах і в високих широтах - там клімат стає більш вологим, повідомляє The Guardian.

Рік тому автори доповіді «Правда про зміну клімату» вже попереджали, що наша планета розігрілася на 1,0 градус С більше, ніж в доіндустріальну еру, а за 10 років цей показник може дійти до 1,5 С. ​​До 2050 року, якщо не прийняти рішучих заходів, температура Землі майже гарантовано підніметься на 2 градуси з початку промислової революції, і тоді нас чекають пожежі, шторми, скорочення чисельності тварин і обсягів прісної води.

Вирішити проблему зміни клімату без реформ транспорту і обмежень викиду парникових газів може геоінженерія. Так вважає американський конгресмен Ламар Сміт, який виступив зі своєю пропозицією восени 2017 року. У вчених подібні ініціативи викликають занепокоєння..


0 коммент.:

Дописати коментар