07 січня 2018

Чверть земель Олевського держлісгоспу – заповідні території



Без сумніву, Олевський район на Житомирщині є лідером по заповідності територій і лісових угідь. Зокрема, тут розпочинається відомий Поліський державний заповідник, а дещо правіше, у Білокоровицькому держлісгоспі, розмістилось напівмістичне «Камінне село». Про це повідомляє прес-служба Житомирського ОУЛМГ.

А ще 19 заказників місцевого значення створено в Олевському держлісгоспі. Серед них: 8 – ботанічних, 1 – загальнозоологічний, 7 – лісових і 3 – гідрологічних. Кожен виконує свою профільну функцію, у ботанічних заказниках зберігаються рідкісні рослини, що занесені до Червоної книги України, такі як підсніжник, ведмежі вушка, часникова трава; у загальнозоологічних також охороняються деякі «червонокнижні» представники тваринного світу: глухар, борсук, водна видра; у гідрологічному під охороною перебувають зарослі журавлини болотної та чорниці.

«Кожного року ми оновлюємо межі заповідних об’єктів, запроваджуємо жорсткіші режими лісокористування, – розповідає головний лісничий ДП «Олевське лісове господарство» Василь Тарасюк. – В окремих заказниках зараз введені досить суттєві обмеження. Вони, до речі, позначені на картах та спеціальних інформаційних знаках для того, щоб відвідувачі лісових угідь знали, що забороняється робити на тій чи іншій території природно-заповідного фонду. Наприклад, у деяких заповідниках ми забороняємо їзду автотранспортом або риболовлю. Зрозуміло, що лісогосподарська діяльність на цих площах також не проводиться, окрім вимушених санітарних заходів та оздоровлення лісів. До того ж, у кожному такому випадку береться відповідний дозвіл в екологічній службі, проводиться широке обговорення із громадськістю», – пояснює Василь Іванович.

І хоча в Олевському районі створена найбільша кількість об’єктів ПЗФ, все ж лісівники, як кажуть, бачать резерви і хочуть додатково створити ще декілька лісових заказників, щоб зберегти неповторні куточки флори і фауни глибокого Полісся, де ростуть столітні дуби і праліси, живуть унікальні рослини, комахи, плазуни, ссавці і птахи.

На сьогоднішній день заповідність лише територій Олевського держлісгоспу сягнула 26%, це найбільший показник в області (по Україні він становить 4-5%, а в Європі 9-10%). Але, як бачимо, є можливості і бажання працівників лісу збільшити заповідні площі у цьому благодатному поліському краї.


7 Січня 2018, 11:53

0 коммент.:

Дописати коментар