28 вересня 2018

Наймасштабніша змова лісників України? Чому екологи скоро опиняться на Марсі



Засушливий клімат, повітря, яким важко дихати, відсутність дерев та кратери від незаконного видобутку піску – ні, йдеться не про нові фотографії з Марсу, а про нашу державу. Саме таке майбутнє чекає на Україну, якщо ситуація із вирубками лісу не зміниться на краще.

За останні 50 років людство знищило більше ніж 50% усіх лісів – цифра вражає. Експерти застерігають: якщо ставлення суспільства до лісу не зміниться, вже через декілька десятків років дерева стануть рідкістю. У Держлісагентстві зазначають, що лише у 2015 році обсяг незаконних рубок в Україні склав 24,1 тисяч кубометрів. Та у реальності ця цифра в десятки разів більша. Згідно з даними Держмитслужби, щороку з України вивозять деревини на суму близько 272 мільйонів доларів. Однак скільки ще вивозять за кордон незаконно, експерти сказати не можуть. Припускають лише, що браконьєри можуть заробляти вдвічі більше цієї суми.

Тенденція триває: нелегальна вирубка лісів в Україні досягла критичного рівня і наразі знищено вже близько третини лісу. Площа незаконної вирубки у 2017 році сягнула 26 тисяч кубометрів.

Екологи попереджають, що вирубка лісів може призвести до масштабних повеней, сходження снігових лавин, погіршення родючості ґрунту, зміни клімату, зменшення біорізноманіття, знищення ареалів рідкісних видів флори і фауни, загибелі цінних природних екосистем тощо.

З початку заснування проекту команда «Стоп Корупції» висвітлює тему вирубки українських лісів. На рахунку журналістів резонансні розслідування щодо незаконних вирубок по всій Україні. Найбільше таких фактів виявлено у Західній частині України (Львівщина, Тернопільщина, Рівненщина, Житомирщина), багато порушень також зафіксовано на Київщині, Чернігівщині, Миколаївщині тощо.

Ліс незаконно рубають навіть у Чорнобилі. Тож українці не можуть знати точно за яким столом вони їдять та за партами з якої деревини навчаються їхні діти – дерево для їх виробництва могло бути вирубане в Чорнобильській зоні. А за даними ВООЗ, кожних дві години в Україні помирає 3 людини через поганий стан довкілля.

Реалізувати державну політику у сфері лісового господарства мало б Державне агентство лісових ресурсів України та схоже на те, що його очільники закривають очі на ймовірну екологічну катастрофу.

Україна перетворюється на Марс без повітря – до чого призводять незаконні вирубки лісів?
Ми зібрали для Вас факти про шокуючі рубки дерев у п’яти областях України. Вказали схеми та прізвища – хто сприяє екологічній катастрофі та чому.

РІВНЕНЩИНА

Як полюбляють казати українці про своїх можновладців: «Риба гниє з голови». Тож розпочнемо з розслідування «СтопКору» на Рівненщині.

Як стало відомо, 30 березня 2017 року такий собі Віталій Сухович здобув перемогу у відкритому конкурсі на посаду начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Призначили на посаду чиновника за безпосередньою участю заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря.Заступник голови держлісагенства Володимир Бондар

Цікаво, що це відбулося після «гучного викриття» на хабарі лісівників Рівненщини. Тоді голова МВС України Арсен Аваков заявив про те, що в області затримали 10 людей з підозрою в хабарництві, крім того, повідомили про виявлення коштів у розмірі 15 тисяч євро та 5 тисяч доларів.

Водночас тривали перевірки незалежної комісії, яка розслідувала порушення в лісових господарствах України. Журналісти входили до складу комісій для забезпечення об’єктивності ревізії. Після заяви про викриття хабарників виявилось, що ця справа – фікція і жодної людини затримано не було, не зареєстроване за фактом отримання неправомірної вигоди й кримінальне провадження. Надумана заява стала інструментом для початку зміни складу, а потім і припинення діяльності комісії, яка знайшла мільйонні збитки та порушення. Причиною закриття комісії стала так звана «виробнича необхідність».



Наш розслідувач отримав унікальний запис, на якому заступник виконувачки обов'язків голови Держлісагентства Бондаря під надуманим приводом скасовує комісію з перевірки порушень у лісовій галузі у Рівненській області, під документом підписується і сама Христина Юшкевич. А корупціонери отримують зелене світло на несанкціоновану вирубку та реалізацію лісового фонду країни.

«А на Рівненщині свято. Один корумпований покидьок привітав з підвищенням іншого корумпованого покидька. Ліс і земля під ним у надійних лапах...», – написав тоді журналіст "СтопКору" Артем Лагутенко у своєму Фейсбуці.

ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА

На Івано-Франківщині спеціалісти обласного управління лісового та мисливського господарства теж ігнорують проблему. Там у селі Старуня Богородчанського району у 2016 почали рубати дуби, граби та берези. Обурені мешканці села були впевнені, що вирубуються молоді дерева, які ще не досягли віку стиглості. Водночас всі органи місцевого самоврядування відхрещувались та запевняли, що нічого не знають. Хоча активісти зверталися до начальника управління екології ОДА, відділу правової та кадрової роботи Івано-Франківської обласної ради та до фахівців Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.


Вирубка лісу в селі Старуня Богородчанського району

Навіть голова сільської ради села Старуня Іван Мосюк діями сільських активістів був невдоволений та налаштовував проти них решту мешканців, запевняючи, що якщо не дадуть вирубати ліс, то зимою не буде чим опалювати дитячий садок (кошти на опалення начебто повинна виділити обласна рада в обмін на деревину) і не буде коштів, щоб замінити підлогу в спортзалі місцевої школи. Депутати сільської ради, які спочатку були разом з активістами, згодом самоусунулися від конфлікту.

Варто додати, що в червні 2017 року згадуваний вище Володимир Бондар на Івано-Франківщині представив нового начальника управління лісомисливського господарства – Осташука Руслана Васильовича. Тоді ресур «Курс.юа» опублікував матеріал про те, що про призначення головним лісівником області Руслана Осташука говорили як про доконаний факт ще до самого конкурсу на цю посаду. Конкурс відбувся з численними порушеннями, що засвідчила перевірка Нацагентства з питань державної служби. Цікаво, що аналогічна ситуація відбулась і на Рівненщині.

ЧЕРНІВЦІ

У Чернівцях в 2016 році місцеві активісти «СтопКору» викрили вражаючі масштаби нищення лісів Карпат. Браконьєри вирубували тисячі кубів відбірної деревини і порушували мораторій на вивезення сировини за кордон.

У злочинній змові – ділки, чиновники, які знайшли лазівку в законі, та митники, які на кордонах заплющують очі на заборонені до вивезення вантажі. За документами на митниці провозять дрова, а насправді – кругляк. Екологи б'ють на сполох: такими темпами і з такими ненаситними апетитами браконьєрів за 20 років в Україні на місці Карпат залишиться пустка.

Більшість нелегального лісу активісти знаходили у вагонах по дорозі до Румунії. Журналісти кілька разів намагалися зв'язатися з прес-службою однієї з фірм, яка найбільше закупляла українського лісу – Пролісок – але відповіді так і не отримали. Лише офіційно компанія щороку купує більше як мільйон метрів кубічних українського лісу, ще майже мільйон через підставні румунські фірми. Нині компанія пропонує найвищу ціну на деревину, але український ліс чомусь за документами туди їде за копійки.

В рамках того розслідування начальник Чернівецької митниці ДФС заявив, що установа веде активну боротьбу з незаконним вивезенням деревини, водночас журналісти знімали на відео вагони, що вивозили деревину. Заступник начальника Чернівецького лісгоспу порушень не бачив. У чому ж справа?



Громадський активіст розповів, що в регіоні відбувається ніби «Санітарна рубка» через посуху. Вихід із ситуації є – насадження нових дерев, але цим ніхто не займається.

ЩО ТАКЕ САНІТАРНА РУБКА І ЯК НЕЮ ПРИКРИВАЮТЬСЯ?

В умовах хронічного нефінансування лісгоспи вишукують та використовують усі можливі шпаринки в законодавстві, щоб заробляти. За даними експертів, повністю «чорних» (незаконних – «Главком») рубок в Україні не так багато – близько 1%. Більшість з вирубок – «сірі». Одна з «шпаринок» для заробітку – це санітарні рубки.

За процедурою, аби призначити санітарну рубку, ділянка спочатку має бути обстежена працівниками лісгоспу. Якщо рубка суцільна, ділянку обстежує лісозахисна станція. Всі вони також нині знаходяться на самофінансуванні. Лісгосп платить лісозахисній станції гроші за те, що вони обстежують хворі ділянки лісу. І, з огляду на нинішню ситуацію, інспектори погоджуються майже на усі ділянки, які лісгосп пропонує для рубки. Бо треба звідкілясь брати зарплату. Також нерідко бувають випадки, коли представники лісозахисної станції навіть не виїжджають на місце, просто підписуючи відповідні документи.

Є лісгоспи, у яких більшість лісів – не експлуатаційні. У Кутського лісгоспу в Івано-Франківській області, наприклад, 90% лісів входять в об’єкти природно-заповідного фонду. На 90% своєї території він не може проводити рубки з метою заробітку. Саме тому й вигадуються санітарні рубки.

ЯК ДЕРЖАВА ІНІЦІЮЄ «САНІТАРНІ РУБКИ»

У 2017 році Володимир Бондар на нараді в Івано-Франківській облдержадміністрації за участю президента України наголосив на проблемі всихання лісів:

«36 тисяч гектарів лісу всохоло у Карпатському регіоні, на Поліссі понад 100. Ми повинні виробити надзвичайні заходи, щоб швидко і ефективно вирішити цю проблему», – заявив Бондар. Тоді ж він звернувся до президента і до Уряду, щоб вжити надзвичайних заходів.

Минув уже рік.

КИЇВЩИНА

Але це ще не все. Всі пам'ятають справу про розкрадання 890 гектарів лісу в Бучі. Саме за це зараз судять мера міста Анатолія Федорука. Одним рішенням Бучради землі, які мали державну форму власності, незаконно були переведені до комунальної, з подальшою зміною статусу лісів 1 категорії захищеності до статусу "зелених насаджень", фактично – хащ та бур'яну. Також незаконно була змінена категорія земель з лісогосподарського призначення до категорії земель громадської та житлової забудови, після чого ліс 1 категорії цинічно був кинутий під сокиру.

Одну з таких ділянок взяв в оренду власник місцевого тенісного клубу «Кампа». Цільове призначення – рекреація, а згодом – забудова. Далі він передає ділянку в суборенду забудовнику, який починає свавілля – збирає тітушок, які стріляють в людей через те, що їхній бос незаконно вирубав гектар лісу. Поліція, як завжди, залишається осторонь.





Прокуратура зі свого боку створює видимість активної роботи – намагається оскаржити законність передачі цієї земельної ділянки в оренду замість того, щоб в кримінальному процесі повертати її в державну власність, довівши незаконність передачі її в комунальну.

Отже, маючи судове рішення, за півтора року це можна було зробити, вирішивши проблему збереження лісу. Натомість, прокуратура йде в Господарський суд, який навіть в разі позитивного рішення не зупинить вирубку, а призведе лише до розірвання договору оренди, а далі на місці одного забудовника з'явиться інший.

ЛЬВІВЩИНА

Львівщина не відстає ані на крок від своїх попередників – місяць тому журналісти «Стоп Корупції» зняли сюжет про те, як гектари лісу вирубуються під виглядом очищення фейкової дороги. І це вже підтвердила екологічна інспекція: «Держпідприємство «Дрогобицьке лісове господарство» видало лісорубні квитки на проведення рубок «розчистка лісової дороги» Доброгостівського лісництва на площі 4,9 гектарів. Лісова дорога в місці проведення рубки в матеріалах лісовпорядкування НЕ значиться». Навіть у мапі Google на цій ділянці немає дороги. А, отже, вид рубки «Розчистка лісової дороги» призначений вздовж дороги, якої просто не існує.

На Львівщині за три роки вже незаконно зрубали понад 8 тисяч сторічних сосон.

А вгадайте-но, хто найбагатші люди на Закарпатті? Чиїм будинкам та машинам можуть позаздрити навіть народні депутати? Ми говоримо про звичайного собі керівника Свалявського лісгоспу – Олександра Дуфінця.



За зарплату у 15 тисяч гривень на рік він придбав дві дачі, які знаходяться у селі Соснівка, що на Закарпатті. Вони пильно заховані у лісі й на території мають два басейни з фореллю. Вартість цих дач сягає 9 мільйонів гривень, і зареєстровані вони на водія пана Дуфінця – Юрія Господаря.



Звідки кошти?

Під тінню дерев, які поки що є на Закарпатті, тисячі вантажних автомобілів щодня незаконно возять ділову деревину без бирок, без товарних накладних, з порушеннями правил сертифікації, лісової продукції, зі спричиненням ерозії ґрунту, використанням гірських протоків замість доріг, рубають двохсотрічні здорові дерева. Куди їдуть викрадені вантажі – невідомо, певно що на експорт. Лише тут рубають 40 тисяч кубометрів лісу на рік, а це – 18,5 мільйонів гривень.

Коли журналісти звернулись з цими фактами до головного лісничого ДП «Свалявське лісове господарство» з запитанням як вони обліковують деревину, відповідь була лаконічна та проста: «Інтерв’ю закінчено».

Ми не хочемо надто втомлювати читачів, але підкреслимо, що не кращі ситуації з вирубкою лісів на Житомирщині, Вінниччині, Харківщини. Варто визнати, що ця проблема – всеукраїнського масштабу.

«ЗАКОННІ» ПОРУШЕННЯ. ЯК І НАВІЩО БРАКОНЬЄРИ ВИКОРИСТОВУЮТЬ FSC

Якщо вище йшлося про браконьєрів, що діють незаконно, то тепер варто звернути увагу і на підприємства, які функціонують законно, але теж не дотримуються правил техніки безпеки, порушують екологічні норми та не дослухаються до правил господарювання в лісі. Маємо на увазі зразкові компанії – ті, які мають міжнародний сертифікат якості FSC.

Що це таке? Продукція, яка маркована логотипом FSC (наприклад, паперовий пакет з молоком в магазині), означає, що дерево спиляли законно та не завдали жодної шкоди екології. Міжнародний сертифікат FSC наразі має понад 130 лісових господарств по всій Україні. І всі вони дивним чином здебільшого розміщені в прикордонних областях.

Сертифікат видається на 5 років, але підприємство бере на себе зобов’язання щорічно проходити контрольний або наглядовий аудит, тобто ми розуміємо, що підприємство завжди повинно знаходитися в тонусі, тому що можна забути, розслабитися, це питання внутрішнього контролю.

Навіщо підприємствам добровільна сертифікація, за яку ще й потрібно платити з власної кишені? Все просто – практично всі приватні підприємці, які займаються деревиною, свою продукцію продають на експорт, а у Європі без FSC сертифіката її просто не приймуть.

Журналісти «СтопКору» без попередження перевірили державне підприємство «Вигодський лісгосп» – одне з найбільших підприємств Івано-Франківщини та знайшли там безліч порушень і невідповідностей стандартам міжнародної сертифікації: деревину без биркування, недотримання техніки безпеки, зберігання паливно-мастильних матеріалів з порушенням правил сертифікації та заготівлі продукції, трелювання транспортними засобами, що спричиняють ерозію ґрунту, використання гірських потоків замість самих доріг, використання застарілої техніки, а також надмірну вирубку деревини – близько 50% дерев вирубується незаконно.



Через тиждень, коли журналісти приєднались до аудиту незалежною компанією того ж підприємства, таємничим чином з’явилися діляночні стовпці та попереджувальні знаки, звільнили відповідального працівника, одягнули робітників у спецодяг, продемонстрували бирки на деревах, щоправда, старезну техніку не замінили.

Та яка з того користь? Бачимо, що FSC працює лише в день перевірки і то, робота його доволі посередня в Україні.

ХТО ВИНЕН?

Неконтрольована вирубка лісів та експорт української деревини для України стали серйозною проблемою. Серед основних причин, що спонукають населення незаконно вирубувати ліс – безробіття і низький рівень життя.

Всі ці порушення має відстежувати й регулювати Державне агентство лісових ресурсів України, яке натомість не діє й прикривається викритими на злочинних діяннях місцевими браконьєрами, які рубають дерева, щоб палити в хаті зимою. Щодо масштабного експорту, мільйонних втрат бюджетних коштів, екологічної катастрофи, пасивності та корупційних схем державних установ – бачимо лише тихе перекотиполе, яке з такими темпами невдовзі стане основною фауною колись родючих українських земель.

Здебільшого, діяльність Держлісагентства виглядає як написання листів до установ та пасивне очікування відповіді, наприклад, навіть тоді, коли йдеться про розподілення коштів, сума яких становить 25 мільйонів.

Ба більше, установа закриває очі на правопорушення, посилаючись на законодавство, зокрема на той факт, що підприємствам офіційно дозволено приховувати інформацію щодо рубок лісів та цін на сировину, що вони видобувають. Про це в травневому інтерв’ю «СтопКору» повідомив заступник голови Держлісагентства України Володимир Бондар:

«В тій частині, яка не складає комерційної таємниці, громадськість і будь-хто може моніторити інформацію щодо діяльності підприємств. Там, де це є виробнича чи економічна таємниця і захищена законодавством інформація, безперечно, тут моніторити неможливо. Правоохоронні органи знають, за якою ціною те чи інше підприємство купило продукцію, якщо вони хочуть поцікавитись» – але чи цікавляться?

Відсутність можливості моніторингу підприємств й факти покриття Держлісагенством та правоохоронними органами їхньої діяльності викликають підозру. Згадаймо навіть приклад на Рівненщині – коли Держлісагентство припинило діяльність комісії, яка виявила порушення в області й одразу призначило нового керівника, якого «пропхнув» на посаду сам Бондар. Таким чином, постає необхідність реформування системи, однак Держлісагентство не поспішає із запитами та ініціативами до вищих установ. Чому так? Бо комусь вигідно.

МИ ПРАЦЮЄМО

Деякі справи незаконних вирубок просунулись завдяки «СтопКору».

У 2017 році після розслідування журналістів «Стоп корупції» та візиту на Сумщину команди представників проекту з різних регіонів України одіозного керівника ДП «Путивльський агролісгосп» Андрія Вороніна відсторонили від виконання службових обов’язків. Тоді, за даними журналістів, у Путивлі на Сумщині вирубали 47 вікових дубів уздовж дороги на загальну суму у 400 тисяч гривень. Дерева цінної породи знищили нібито через те, що вони загрожували неіснуючому газопроводу.

Справу керівника з підозрою у зловживанні службовим становищем через незаконну реалізацію дуба та використання у власних цілях техніки та пилорами підприємства уже передали на розгляд суду.

Розслідування «СтопКору» щодо незаконних вирубок лісів все ще тривають. Команда активістів, понад 40 осередків із різних областей України, журналісти, редактори, керівництво організації – всі ми діємо в одному напрямку реформування нашої держави, викриття та покарання корупціонерів, справедливого ведення бізнесу, зручної інфраструктури в країні та екологічного добробуту.

0 коммент.:

Дописати коментар