24 вересня 2018

Лісництво Волині готове до інвесторів



Лісова галузь краю приваблива і готова до відповідального рівнопартнерського діалогу з інвесторами.

У рамках Міжнародного інвестиційного бізнес-форум «Волинь-Інвест 2018» волинські лісівники розповіли про актуальні питання діяльності лісогосподарських підприємств області, а також поділилися перспективами розвитку трудового, виробничого та інвестиційного потенціалу.

Зокрема, під час офіційного відкриття форуму голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко відзначив активний розвиток лісового господарства на Волині поруч із сільським.

– Хто їздить багато по Україні, той знає, що таке траса, що таке проріджені ліси, через які видно вже пустирі. Тільки на Волині сьогодні по трасах проїзду є рекреаційні зони, є затишні місця для відпочинку, стоять цілі та неушкоджені дерева. Є певні проблеми, але в основному господарство міцне, потужне, зелене і, звичайно ж, – це легені Волині. І багато ми прикладаємо зусиль, щоб це утримувати в належному стані і розширювати, – зазначив Олександр Ілліч.

Отож, Волинське ОУЛМГ облаштувало «лісовий павільйон», де усі потенційні інвестори могли познайомитися з екологічно чистою продукцією консервних цехів, декоративними деревцями, що їх вирощує ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Окрім того, заступник начальника Волинського ОУЛМГ Лідія Турянська та директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон презентували лісогалузь та її можливості на дискусійній платформі «Розвиток сільського та лісового господарства».

Слід зазначити, що у структурі Волинського ОУЛМГ працює 26 лісомисливських та лісогосподарських підприємств. Відтак, Волинь стабільно перебуває у п’ятірці кращих за показниками господарювання, а також однією із перших почала диверсифікацію виробництва, тож підприємства є інвестиційно привабливими.

За словами Лідії Турянської, оборот підприємств галузі – більше 842 млн грн. Левову частку цих коштів спрямовують на реалізацію соціальних програм та підготовку персоналу. Зважаючи на те, що робота є нелегкою, а подекуди й небезпечною, першочерговою статтею фінансування є охорона праці. Поруч із тим, лісові господарства є чи не єдиними джерелами доходів у низці районів. Так, з 2016 року і до нині вони сплатили до бюджетів різних рівнів понад 709 млн податків. Галузь ось уже три роки є самоокупною та працює без підтримки з державного бюджету. Відтак, галузь також потребує інвесторів, які розумітимуть специфіку та прийматимуть стандарти лісівників.

– Не припиняємо працювати над ощадним виробництвом, впровадженням енергозберігаючих технологій та раціоналізацією виробництва. Україна потребує багато роботи над досягненням максимально високої глибини переробки продуктів лісу. Саме тут знаходиться основний потенціал волинських лісогосподарських підприємств, – вважає Лідія Зіновіївна.

Окрім того, в області розвивають 4 розсадники, де щороку вирощують 20 млн сіянців. Таким чином, волинські лісівники забезпечують потреби регіону, а декоративний матеріал користується великими попитом за його межами. Натомість, екологічна продукція волинських лісів знайшла свого споживача за кордоном. Нині в асортименті 18 видів соку, овочі, переробка ягід та грибів, а також чистий лісовий мед і продукти його виробництва. Турянська нагадала, що продукти сьогодні представлені на стенді на форумі.

Особливо помітною є праця у напрямку розвитку зеленого туризму: у регіоні 113 великих та понад 600 малих лісових місць відпочинку. Однак найбільшою інвестицією в майбутнє галузі лісівники вважають формування кадрового потенціалу: створено Молодіжний лісівничий центр – база для підготовки молодих кадрів із профільними школами. До слова, аналогів центру поки немає в Україні.

– Волинські лісівники сповна відчувають відповідальність перед громадою, країною і перед світовою спільнотою. Поки інвестор, перетнувши кордон, добереться до Києва, він перетне майже півобласті. І у тому, що волинські ліси доглянуті та радо приймають усіх охочих перепочити, велика заслуга наших працівників, – підсумувала посадовець.

Міжнародний інвестиційний бізнес-форум «Волинь-Інвест 2018» дійсно продемонстрував, що лісова галузь краю приваблива і готова до відповідального рівнопартнерського діалогу з інвесторами.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.
Вересень 24, 2018
http://volyninfo.com/lisnitstvo-volini-gotove-do-investoriv/

0 коммент.:

Дописати коментар