27 вересня 2018

Чи не стануть дрова розкішшю на Чернігівщині?

Мешканці газифікованих квартир і будинків ще мерзнуть, бо заощаджують на опаленні. А власники грубок і пічок уже гріються. Узяв оберемочок дровець, закинув у грубку – і пішло приємне тепло. Але чи не настануть такі часи, що і дрова будуть розкішшю?



За словами лісничого Ічнянського лісництва Володимира Лисенка, паливні метрівки сосни та вільхи підприємство продає по 228 грн./куб, дрова твердої породи – дуб, березу, ясен, берест, граб – по 348, осику, липу – по 195 грн./куб. Послуг на вивезення дров з лісу не надає.

Начальник Ічнянського нижнього складу (колишнього лісопильного цеху) Ігор Содель повідомив, що люди можуть придбати у них обрізки соснові за 300 грн./куб.

У місцевих підприємців машину дубових дров улітку можна було купити за 4800. Нині ціна на тверді породи (дуб, ясен, акація) – 5 тисяч грн. Сім-вісім складометрів соснових рубанців поки що коштують від 3500 до 3700 грн., З 1 жовтня, кажуть, вони можуть подорожчати ще. І не лише сезон тому причиною.

Із серпня вступили у дію зміни до Податкового кодексу: для лісових господарств запровадили земельний податок, який раніше сплачувався у складі рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Тепер лісгоспи мають сплачувати і земельний податок, і рентну плату. Мова йде фактично про подвійне оподаткування.

За словами директора державного підприємства «Прилуцький лісгосп» Андрія Данька, за умови зростання земельного податку податкове навантаження може сягнути навіть 80% доходів підприємства. Відповідно мають зрости удвічі-втричі і ціни на лісову продукцію.

Щоб уникнути соціальної напруги, 19 вересня на позачерговій сесії Ічнянської міської ради депутати встановили мінімальну ставку земельного податку на 2019 рік за лісові землі, нормативну грошову оцінку яких не проведено, – у розмірі 0,06% від нормативної грошової оцінки площі ріллі по Чернігівській області, що становить 23 873,10 грн. за 1 га. Для природно-заповідного фонду застосували пільгу: нульову ставку оподаткування, оскільки ці землі не використовуються з метою отримання доходу.

Принаймні наразі Андрій Данько запевнив, що до кінця року ціна на дрова не зміниться.



Щороку родина ічнянки Марії Коваленко купує дрова для опалення будинку. Соснові метрівки привозять із лісу, вдома розпилюють, рубають. Так дешевше виходить – до 300 гривень за куб.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ, "Трудова слава"

0 коммент.:

Дописати коментар