25 вересня 2018

FSC-сертифікація: незалежний аудит чи ширма для лісових браконьєрів

Продукція, яка маркована логотипом FSC, означає, що дерево спиляли законно та не завдали жодної шкоди екології. Міжнародний сертифікат FSC наразі мають сімдесят державних лісових господарств. І всі вони, дивним чином, здебільшого розміщені в прикордонних областях. З чим пов’язана саме така тенденція – дізнавались журналісти «СтопКору».



Знімальна група відвідала український офіс FSC – це дві невеличкі кімнати і до десятка працівників.

«В FSC дуже чітко дотримуються правил розподілу функцій з метою дотримання конфлікту інтересів. В тому разі, коли мова йде про те, що необхідно здійснювати оцінку і видавати сертифікат, вона покладається на незалежні від нас організації, що акредитовані в нашій системі», - коментує Павло Кравець, директор Національного представництва FSC в Україні.

Акцентуємо увагу, що організація не сама перевіряє лісгоспи, а залучає для цього приватні незалежні організації, в Україні їх є три.
«Я не маю жодного впливу на прийняття рішень в частині того, видавати чи не видавати сертифікат, там робити якісь певні зауваження чи не робити», - додає пан Кравець.

Варто наголосити, що дати аудитів узгоджуються з самим лісгоспом, тобто у підприємства є можливість підготуватися до перевірки. І у минулих випусках журналісти «Стоп Корупції» наочно показували, як виглядає вирубка за тиждень до проведення аудиту. Та як – під час аудиту.
І ще важлива деталь! Підприємство самостійно оплачує і роботу самого аудиту – в середньому це 2-3 тисячі євро, або ж 60-100 тис. грн. Втім, на виході отримує значно більше. Яким саме чином – дивіться у сюжеті «СтопКору»:

0 коммент.:

Дописати коментар