25 лютого 2019

Незнання законів не звільняє від відповідальності


Лісова охорона державного підприємства «Лиманське лісове господарство» часто стикається з випадками, коли порушники впевнені, що їх незаконна рубка деревини це не злочин, а просто збір сушняка (рос. валёжник).

Давайте розберемося, що таке сушняк. Це стовбури дерев або їх частини, що впали на землю в лісі, парку, на узбіччі водойми тощо. Стовбури, гілки, сучки, сухі та ті, що піддаються процесам гниття. Зломлені вітром, навалами снігу дерева, а також дерева звалені та напівоброблені, але не вивезені і покинуті в деревному масиві. Загалом це будь-який повалений на землі ліс, що частково втратив технічні якості та цінність.

Можливо не всім відомо, що ліс Лиманського району входить до складу природно-заповідного фонду національного природного парку «Святі гори», тому на територію державного підприємства «Лиманське лісове господарство» розповсюджується Закон України про природно-заповідний фонд України.

Згідно статті 7 (землі природно-заповідного фонду) Закону України про природно-заповідний фонд України землі природно-заповідного фонду мають особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, яким відповідно до закону надано статус територій та об’єктів природно-заповідного фонду. На землях природно-заповідного фонду забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Кодекс України про адміністративні правопорушення також має відповідну статтю щодо порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду. У статті 91 (КУпАП) зазначено, що здійснення забороненої господарської та іншої діяльності тягнуть за собою накладення штрафу з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів.

У статті 64 (види відповідальності за порушення законодавства про природно-заповідний фонд) Закону України про природно-заповідний фонд України зазначено, що порушення законодавства України тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність (в залежності від виду порушення).

Громадяни мають право на загальне використання лісових ресурсів згідно статті 66 Лісового Кодексу України, в якій йде мова, що громадяни мають право «безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав’яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України». Також під час здійснення загального використання лісових ресурсів громадяни зобов’язані виконувати вимоги пожежної безпеки в лісах, користуватися вищезазначеними лісовими ресурсами способами і в обсягах, що не завдають шкоди відтворенню цих ресурсів та не погіршують санітарного стану лісів.

Припустимо, ви мешкаєте в селі і опалюєте житло дровами. Тому якщо ви приходите в ліс і пиляєте сухі повалені дерева, ви порушуєте закон України. Оскільки заготівля деревини проводиться тільки лісгоспом, а якщо ви хочете придбати деревину дров’яну для власних потреб (опалення), то звертатися вам потрібно тільки до державного підприємства чи найближчих лісництв.

Те, що вас ніхто не спіймав, ще не означає, що всі залишаються безкарними. За Законом України за незаконну рубку деревини мінімум який вас очікує – це обов’язковий адміністративний штраф. Максимум – кримінальна відповідальність (в тих випадках, коли суд визнає, що через вашу незаконну рубку дерево перестало рости).

Для прикладу: якщо зрубати зелене дерево діаметром від 31 до 34 см. в національно-природному паркі, то сума шкоди завданій державі складатиме 3 085 грн. А якщо це дерево сухе чи вітровальне, то сума складатиме 1 542,50 грн. Ще додатково адміністративний штраф за незаконну рубку деревини.

Будь-яке незаконне привласнення деревини кваліфікується як злочин проти власності. Згідно статті 64 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці карається накладенням штрафу.

Прес-служба ДП «Лиманський лісгосп»



0 коммент.:

Дописати коментар