28 лютого 2019

Вітаємо іменинника Валерія Івановича Самоплавського!



Уже зараз, можна стверджувати, що з ім'ям Валерія Івановича Самоплавського пов'язаний цілий розділ в історії лісового господарства України. Він відноситься до числа тих лідерів, -а їх одиниці, яким судилося керувати галуззю по-справжньому довго. Валерій Іванович очолював лісове господарство цілих 15 років, з 1987 по 2002 ...

Це були «часи змін», пов'язані з перебудовою, народженням нової держави, а також ламкою звичної планової системи господарювання, що викликала глибоку економічну кризу, усугубившийся важкими природними та антропогенними катастрофами.
  • Ліквідація наслідків аварії на ЧАЕС; 
  • формування правових і організаційних основ ведення лісового господарства в незалежній Україні; 
  • становлення нової системи управління лісами Карпатського регіону; 
  • Розробка та реалізація стратегії подолання багаторічного економічної кризи; 
  • ліквідація наслідків двох катастрофічних повеней на Закарпатті 
- це тільки частина з величезного переліку проблем, відповідальність за вирішення яких лягла на плечі Валерія Івановича і які були успішно вирішені.

Як результат, на початку століття Україна мала потужну, керовану і збалансовану систему державного лісового господарства, з оновленою і швидко розвивається виробничою базою, високопрофесійним колективом керівників-однодумців і, як наслідок, відмінними перспективами для подальшого розвитку.

Багато разів в ці роки галузь піддавалася потужним атакам, з боку бажаючих направити її по орендно-концесійного шляху розвитку, перетворити на сировинний придаток для реалізації чиїхось бізнес інтересів, позбавити економічного фундаменту для нормального існування та розвитку. Жодна з них не увінчалася успіхом і основна заслуга в цьому належить особисто Валерію Івановичу: той авторитет і повагу, які він заслужив за десятиліття своєї роботи у Влада служили надійним щитом для галузі.

Безумовно, Валерій Іванович природжений Лідер, що володіє потужною харизмою. Однак, його успіхи і авторитет пояснюються не тільки цим. Люди вірять йому, і слідують за ним тому що: 

По-перше, відчувають його переконаність, яка базується на з дитинства сформованих, твердих моральних принципах, високий професіоналізм, величезному досвіді, а також попередньому з'ясуванні і розумінні точок зору багатьох фахівців; 

По-друге, знають про його високу вимогливості, конкретності і уважності

Мушу зауважити, що переважна більшість слід за Валерієм Івановичем з радістю, так як знають, його як дуже доброго, по-справжньому мудрого, багатогранного і веселого ЛЮДИНИ з яким завжди цікаво.

Мені пощастило в житті: я мав і маю честь працювати поруч з Валерієм Івановичем. Озираючись назад і «поклавши руку на серце» беруся стверджувати, що пощастило не тільки мені, а й багатьом іншим .. Повезло і лісової галузі і державі, які будуть тим сильніше і успішніше, чим більше у ВЛАДИ буде таких людей як Валерій Іванович Самоплавський.


Самоплавський Валерій Іванович
Випускник лісогосподарського факультету (1974)
Повний кавалер ордена «За заслуги». Заслужений лісівник Української РСР. Кандидат економічних наук.

Народився 28 лютого 1952 року в Радомишль Житомирської області. Батько Іван Іванович - учасник Великої Вітчизняної, після її закінчення працював директором школи, а потім головою місцевого колгоспу. Пам'ять про нього увічнена в назві школи і вулиці рідного міста. Мама Олена Кирилівна, - учитель української мови та літератури, все своє життя посвітила виховання та навчання дітей.

Традиції трудової родини, всі члени якої працювали з людьми і для людей, а також не помітна краса Українського Полісся визначили характер і захоплення Валерія. З дитинства він виділявся доброзичливістю до всіх оточуючих, обов'язковістю, працьовитістю і акуратністю, з дитинства полюбив ліс і тварин. Лідерські якості Валерія проявилися ще в школі: він вибирався лісничим шкільного лісництва, секретарем комсомольської організації школи, був постійним ініціатором і організатором туристичних походів, які однокласники пам'ятають досі.


Любов до рідної природи і захоплення мисливським господарством визначили вибір професії: в 1969 році Валерій Самоплавський надійшов на лісогосподарський факультет Української сільськогосподарської академії. Однокурсники згадують його як веселого, відкритого, розумного і щедрого товариша, завжди готового прийти на допомогу. Вчителям Валерій запам'ятався як вдумливий, працьовитий, обов'язковий і поважний студент. У студентські роки проявилися нові якості особистості Валерія Івановича: його інтуїція, здатність зрозуміти головне в людині і допомогти реалізувати його кращі якості, вірність друзям. Може бути, завдяки їм, випуск УСХА 1974 року досі вважають легендарним: однокурсниками В.І.Самоплавского були Ю.А.Колодій, В.М.Маурер, В.М.Лесовой, С.Н.Кашпор, А.Р .Романенко, Л.Г.Авраменко і багато інших, нині всім відомі фахівці, по праву відносяться до лісової еліті країни. Студентську дружбу, вдячність учителям і рідного ВУЗу Валерій Іванович проносить крізь усе життя і підтверджує своїми вчинками.

Свою трудову діяльність В.І.Самоплавскій почав в 1974 році і за 13 років, не має перестрибуючи через сходинки кар'єрної драбини, пройшов шлях від помічника лісничого до Міністра лісового господарства країни. Це дозволило йому детально розібратися у всіх нюансах лісової практики, зрозуміти психологію лісників, виробити свій неповторний стиль роботи. Кожен раз, переходячи на нове місце роботи, Валерій Іванович залишав приймачів нові і відремонтовані виробничі об'єкти, побудоване житло, дружні і вмілі колективи, а також частинку своєї душі і добрі спогади.




Працюючи помічником лісничого (1974-1977) і лісничим (1977-1981) Комаровського лісництва Тетерівського лісгоспу Валерій Іванович займався здійсненням головного і побічного користування, доглядом за лісом, вирощуванням посадкового матеріалу і створенням лісових культур, веденням мисливського господарства та організацією полювань. Під його керівництвом реконструйована будівля лісництва і побудований двох квартирний житловий будинок. Перехід до Баранівського лісгосп, спочатку на посаду головного лісничого (1981-1982), а потім директора (1982-1985), значно розширив коло розв'язуваних проблем і дозволив повною мірою проявитися діяльної, творчої і багатогранної натурі Валерія Івановича. За лічені роки під його керівництвом: повністю реконструйована садиба і контора лісгоспу, нижній склад і робоча їдальня; створений 10-гектарну базисний розсадник і рідкісний за красою розарій; розпочато вольєрне розведення благородного і плямистого оленів; прокладено 10 км лісових доріг і асфальтова дорога до лісгоспу; здані в експлуатацію три житлові будинки, два магазини, контори ряду лісництв і цехів; заасфальтовані території автоколони і лісозаводу ... Успіхи молодого директора були помічені, і він був переведений на посаду головного інженера (1985), а потім начальника (1986) Житомирського обласного управління лісового господарства. У ці роки основні зусилля Валерія Івановича було направлено на підвищення економічної ефективності цехів переробки деревини, технічне переозброєння лісгоспзагів, впровадження нових технологій і методів роботи, а також на пом'якшення наслідків аварії на ЧАЕС,


У 1987 році, - в 35 річному віці, Валерій Іванович Самоплавський очолив лісову галузь країни. На посаді Міністра лісового господарства УРСР і України, а пізніше Голови Держкомлісгоспу України він пропрацював 15 років (1987-2002). Це були «часи змін», пов'язані з перебудовою, народженням нової держави, а також ламкою звичної планової системи господарювання, що викликала глибоку економічну кризу, усугубившийся важкими антропогенними і природними катастрофами. Перелік проблем, особиста відповідальність за вирішення яких лягла на плечі Валерія Івановича в цей період, величезний. Головні з них: 

• ліквідація наслідків аварії на ЧАЕС;
• формування правових і організаційних основ ведення лісового господарства в незалежній Україні;
• становлення нової системи управління лісами Карпатського регіону;
• Розробка та реалізація стратегії подолання багаторічного економічної кризи;
• ліквідація наслідків катастрофічних повеней, пожеж, буреломів ...


Багато разів в ці роки галузь піддавалася атакам, з боку бажаючих приватизувати, орендувати або здати в концесію лісу країни, перетворити в лісове господарство на сировинний придаток великого бізнесу, позбавити його економічного фундаменту для нормального існування та розвитку. Жодна з них не увінчалася успіхом. Основна заслуга в цьому належить особисто Валерію Івановичу. Авторитет і повага, які він заслужив за десятиліття своєї роботи, завжди служили надійним щитом для галузі.
Будучи, по своїй природі, новатором і провідником всього прогресивного, Валерій Іванович, на посаді Міністра завжди шанував традиції спадкоємності, без яких немає лісового господарства, дбайливо і шанобливо ставився до всього створеному до нього, був вкрай обережний і розважливий в оцінці різного роду модних компаній і нововведень. Він завжди обмірковував і обговорював з фахівцями виникаючі проблеми, вимагав збору і ретельного аналізу аналітичних даних, а перед прийняттям масштабних рішень намагався їх апробувати на рівні одного-двох підприємств. Валерій Іванович, був дуже вимогливий до апарату Міністерства та начальникам обласних управлінь, але ніколи не перекладав на інших відповідальність за прийняті рішення і ніколи не змішував виробничі та особистісні відносини. Він був відкритий, чесний і принциповий. Саме тому, люди вірили йому і повністю викладалися на роботі. Як результат, на початку століття Україна мала потужну, керовану і збалансовану систему державного лісового господарства, з оновленою і швидко розвивається виробничою базою, високопрофесійним колективом керівників-однодумців і відмінними перспективами для подальшого розвитку.

Валерій Іванович обирався Народним депутатом СРСР (1989-1991) і України (2002-2007). Працюючи у вищих законодавчих органах влади, він ні на хвилину не переривав зв'язку з галуззю, віддаючи всі сили зміцненню правового фундаменту лісового господарства та його захисту від різного роду руйнівних посягань. Можливості Народного Депутата він використовував для надання практичної допомоги лісовим навчальним закладам, а також жителям рідного Радомишля. У 1994 році Валерій Іванович був призначений першим віце прем'єром України, проте пропрацював на цій посаді недовго і при першій нагоді повернувся до улюбленої роботи в лісовій галузі.

Коло інтересів Валерія Івановича надзвичайно широкий: він уважно вивчає світовий досвід лісового господарства, захоплюється історією, постійно стежить за подіями в політиці і економіці. Його кандидатська дисертація, захищена в 1991 році присвячена проблемам реформування лісового господарства при переході до ринкової економіки. Самостійно і в співавторстві Валерій Іванович опублікував понад 20 наукових робіт, присвячених широкому колу актуальних проблем лісового господарства України.
Абзаци про нагороди, сім'ю і захоплення можна залишити без змін. Крім полювання, в числі улюблених занять я б згадав подорожі і преферанс, але це не обов'язково.

Валерій Іванович природжений Лідер, що володіє потужною харизмою. Однак, його успіхи і авторитет пояснюються не тільки цим. Люди вірять йому, і слідують за ним тому, що відчувають його переконаність, яка базується на з дитинства сформованих, твердих моральних принципах, високий професіоналізм, величезному життєвому і виробничому досвіді, а також уваги і поваги до точки зору опонентів. Всі лісівники зі стажем знають, про конкретності, уважності і найвищої вимогливості Валерія Івановича, які в поєднанні добротою, мудрістю і тонким гумором роблять роботу під його керівництвом ефективної, цікавої й радісної.

0 коммент.:

Дописати коментар