26 лютого 2019

На Прикарпатті зграї вовків нападають на людей




Масову облаву на хижаків робити заборонено

Жителі Тернопільщини потерпають від нападів вовків. Другий рік поспіль їхні зграї помічають відразу в кількох районах області. А днями хижаки навіть наважилися зайти в село. Постраждав чоловік. Що спричинило таке засилля вовків з'ясовувала Жанна Дутчак.

"Дід звідси вийшов. Отако сюди, щоб відігнати. Думав що то пес напав, але вона якось зразу на нього скочила".

Віра - донька чоловіка, на котрого напала вовчиця. Каже: хижачка накинулася просто біля хати. Зараз пенсіонер у лікарні, у нього рвані рани обличчя. Але на цьому тварина не зупинилася.

"Злапало курку. Я чую, кури кричать, я вилітаю голіруч. Десь так - я тут, а він тут. Відігнав, втікло, полетіло на долину в ту вулицю. Вже з тої вулиці прилітає сюди і під браму, бо тут в мене качки були. Скаче між гуси, між качки", - говорить Володимир Лівіцький, житель села Великий Говилів.

Вовчиця загризла зо два десятки собак. Вполювали її, аж у сусідньому селі. І віддали на перевірку. Виявилося у тварини був сказ. Одразу в двох селах взялися масово вакцинувати котів і собак.

"Карантин ведеться за такими тваринами до 10 днів. Всі тварини мають бути прив'язані і наша служба кожен день під'їжджає, дивимося, питаємо людей як вони поводяться чи їсть, чи не їсть, чи боїться води, чи сльози не течуть", - говорить Василь Поздик, завідувач Великоговилівської дільниці ветеринарної медицини.

А ось для людей, окрім обов'язкового щеплення від сказу, жодної терапії не існує, - кажуть лікарі.

"Лікарня забезпечена даною вакциною. проводиться щеплення по інструкції день, той день коли людина звернулася, потім третій, девятий, 21", - говорить Іван Флисяк, лікар травмпункту приймального відділення Теребовлянської центральної районної лікарні.

На Теребовлянщині це вже другий випадок нападу вовків. Люди налякані. Батьки не відпускають дітей без нагляду, супроводжують навіть до школи.

"Бачите, я йду зі школи, от він поїхав велосипедом. Я його забрала і назад привела. завезла і назад додому забираємо", - говорить Олена, жителька села Великий Говилів.

Мисливці кажуть, вовки в довколишніх лісах ніколи не водилися. Припускають - сіроманці підходять ближче до села через масове вирубування лісів.

"Зараз ведеться мова про те, щоб рада районна нам допомогла і мисливське товариство на території району пройти по периметру наших сіл, і не тільки наших сіл, тому що ми припускаємо вона відбилася від зграї своєї", - говорить Василь Балук, в. о. старости села Великий Говилів.

Масову облаву на хижаків робити заборонено, для цього територію мають оголосити - небезпечною. Таке рішення на основі ветеринарного висновку мають ухвалити два управління - мисливства та екології. Наразі визнавати, що в місцевих лісах обжилися хворі на сказ тварини, - не поспішають.

25 февраля 2019 19:01

0 коммент.:

Дописати коментар