21 лютого 2019

Між зростанням податків і падінням ринків



Традиційна конференція трудового колективу ДП «Сторожинецький лісгосп» з ухвалення колективного договору-2019 відбулася в нетрадиційно тривожній атмосфері щодо подальшої долі підприємства і лісогосподарської галузі в цілому.
«Ми добре відпрацювали у минулому році і маємо гарні виробничі показники. Проте економічна ситуація на ринках лісоматеріалів України і Європи різко погіршується і загрожує лісогосподарським підприємствам виробничими втратами, особливо тим, що спеціалізуються на хвої, – зазначив директор лісгоспу Ігор Беленчук. – З одного боку на нас тисне невмотивовано зростаюче податкове навантаження, з іншого – маємо різке падіння попиту на деревину і штучні, антиринкові перепони щодо реалізації нашої продукції».

Фінансово-економічні показники діяльності Сторожинецького лісгоспу у 2018 році більш ніж оптимістичні. Тож природно, що план розвитку підприємства передбачав подальше нарощування виробництва, а з ним – збільшення прибутків і сплати податків.

Так, минулого року обсяг реалізованої продукції зріс на 9% і склав 129,6 млн. грн. при зменшенні заготівлі ліквідної деревини на 3%. До зведеного бюджету від нашого підприємства надійшло 35,9 млн. грн., з них до місцевого бюджету 12,6 мільйонів, що на 14% більше, ніж торік.

Хто добре працює – той добре заробляє. Фонд оплати праці зріз за звітний період на 21% і складає 58 млн. грн, а середня зарплата на підприємстві зросла на 29% і становить 9 тис. 813 гривень. Це високий показник для всієї області, а тим більше для Сторожинецького району.

«Сторожинецький лісгосп якісно і у повному обсязі виконує усі лісівничі заходи для забезпечення формування якісних високопродуктивних лісів. На ведення лісового, мисливського господарства, рубки догляду, лісовідновлення, покращення санітарного стану лісів та їхню охорону використано 38,5 млн. грн. власних коштів, що на 20% більше за 2017 рік. Подальший напрямок роботи лісгоспу вбачаємо у впровадження управлінських рішень на основі досвіду країн Євросоюзу», – наголосив у доповіді Ігор Беленчук.

Ліси відтворені і оздоровлені

Попередніми роками наші лісівники провели велику роботу із забезпечення якісного стану держлісфонду. Замінили похідні всихаючі ялинники на насадження, які відповідають корінному типу лісів Підгір’я. Ліси відтворені і оздоровленні до свого природного стану. «Ми залишаємо нащадкам впорядковані високопродуктивні ліси», – підкреслив Ігор Беленчук.

Сторожинецький лісгосп уже п’ять років поспіль успішно проводить аудити з міжнародної сертифікації лісів. Незалежні експерти Лісової Наглядової Ради щороку після ретельних перевірок надають висновок, що ДП «Сторожинецьке ЛГ» веде виробничу діяльність без шкоди довкіллю, у відповідності до європейських норм і стандартів за усіма напрямками, включаючи охорону праці та культуру виробництва.

Торік Сторожинецький лісгосп одним з перших серед підприємств області успішно захистив звіт про свою роботу за вимогами «Оцінки впливу на довкілля».

Всі зруби 2017 року заліснені. З них 17,8 га лісів відновлено створенням лісових культур, а 331 га – через природне поновлення. «Завдяки правильно підібраним способам і технологіям рубок, 89% лісосік поновляємо збереженням природного відтворення, що забезпечує зростання якісних лісів. При створенні лісових культур віддаємо перевагу дубу звичайному, додатково на загальній площі у 500 га ввели в культури модрину європейську – біологічно стійку, з високими технічними якостями деревини, що має високий ринковий попит.

У Банилівському лісництві відмінно функціонує вольєр для відродження популяції зубра європейського.

Велику увагу приділено модернізації виробничих фондів, на яку торік підприємство витратило 13,4 млн. грн. Придбали сучасну техніку, у тому числі трактори вітчизняного виробництва для роботи у гірських умовах. Завершили капітальний ремонт будівель.

«Проведена модернізація дозволить забезпечити позитивну рентабельність виробництва. Торік вона склала 8%», – зазначив Ігор Беленчук.

Як завжди велику увагу приділяли охороні праці та виробничій безпеці, на що спрямовано 2,3 млн. грн, а це 4,72% від фонду оплати праці. Такий показник є вагомим і вказує на дотримання підприємством усіх нормативів виробничої безпеки та охорони праці.

Проблеми заводять лісгосп у збитки
Тож 2018 рік був для нашого лісгоспу успішним, як і попередні роки.

Але з перших днів 2019 року виникло багато економічних проблем, які змусили адміністрацію підприємства ухвалити непопулярні рішення, а саме – скоротити обсяги виробництва, переглянути штатний розклад окремих структурних підрозділів.

«На аукціоні ми продали лише 70% деревини від запланованого обсягу у першому кварталі. Через падіння попиту у європейських країнах на сировину і на готову продукцію підприємці-деревопереробники відмовляються від виграних раніше лотів. Аналіз тенденцій на ринку не дає підстав для оптимізму. Отже доведеться зменшити лісозаготівлю і вивезення лісоматеріалів на нижній склад. Сподіваюся на ваше розуміння, дорогі друзі», – зазначив у виступі перед учасниками конференції Ігор Іванович Беленчук.

Ще одна суттєва причина економічних негараздів державного підприємства – непосильне збільшення податкового навантаження. Одразу на 50% зросла плата за використання лісових ресурсів. Це призводить до дорожчання лісоматеріалів, ціни на які стають не підйомним у першу чергу для підприємств малого бізнесу. З 2020 року на лісогосподарські підприємства чекає новий податок – земельний, на який Сторожинецькому лісгоспу доведеться віднайти додаткових 5 млн. грн.

Проблема збуту дров’яної деревини поглиблюється забороною реалізації дров на експорт, а на внутрішньому ринку на неї немає попиту. Зараз у лісгоспі на складі 2,5 тисячі кубометрів дров, посортованих, готових до відвантаження споживачеві – і нікому не потрібних. По Україні взагалі 4 млн кубів нереалізованих дров, які просто пропадуть.

Органи влади вирішувати проблеми не збираються, своїми рішеннями вони їх ще більше поглиблюють, зокрема забороною лісгоспам виходити на зовнішні ринки з незатребуваною в країні продукцією лісозаготівлі.

Тож в силу зовнішніх обставин підприємство, яке перебуває на самофінансуванні, втрачає можливість спрямовувати необхідні кошти на ведення лісогосподарських заходів. Адже досі джерелом надходження цих коштів була реалізація лісоматеріалів і продукції переробки. Але через падіння попиту на ринку Сторожинецький лісгосп вимушений різко скоротити лісозаготівлю. У 2019 році заплановано виробити 96 тисяч кубометрів лісоматеріалів, це разом з нерентабельними рубками догляду, при обсягах у 233 тисячі кубів у 2014 році.

Економічні розрахунки показують, що проблеми з реалізацією продукції при непомірних податках загрожують державному підприємству суттєвими збитками.
Присутні на конференції заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового господарства Сергій Петрович Смічик, голова Сторожинецької райдержадміністрації Ярослав Михайлович Бартош та голова Сторожинецької районної ради Іван Іванович Лосік запевнили трудовий колектив лісгоспу у своїй підтримці щодо конструктивного вирішення усіх виниклих виробничих проблем.

До колективного договору – позитивні доповнення


Попри усі негаразди, об’єктивні і суб’єктивні, Сторожинецький лісгосп працює і виконує усі свої завдання, у тому числі із соціального захисту робітників.

Про роботу первинної профспілкової організації працівників лісового господарства, про підсумки виконання колективного договору-2018 та ухвалення чергової соціально-виробничої угоди між адміністрацією та працівниками підприємства доповів голова профспілкового комітету лісгоспу Василь Самушко.

«З профспілкових внесків спрямовано 715,5 тисяч грн на охорону праці, на спецхарчування і спецодяг – ще 827 тисяч грн. Провели атестацію робочих місць. На оздоровлення працівників та членів їхніх сімей витрачено 403 тис. грн. Не забуваємо про пенсіонерів, а їх у нас є більше 400 чоловік, ветеранів війни, турбуємося про родини тих, хто загинув на виробництві, – вони отримують від профспілки та адміністрації підприємства матеріальну допомогу», – зазначив у виступі Василь Костянтинович.

Цього року до колективного договору включили медичне страхування кожного працівника за рахунок лісгоспу.

Учасники конференції трудового колективу ДП «Сторожинецький лісгосп» з розумінням поставилися до вжитих дирекцією підприємства кроків з оптимізації виробництва та ухвалили колективний договір-2019.

На фото: під час проведення конференції трудового колективу Сторожинецького лісгоспу з ухвалення колективного договору-2019.

Фото Дмитра ЯКОВІЦИ

Світлана ІСАЧЕНКО, прес-служба ДП «Сторожинецьке ЛГ»

0 коммент.:

Дописати коментар