19 лютого 2019

Охорона лісів від незаконних рубок на Тернопільщині

18 лютого під керівництвом голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни, його заступників, міського голови Тернополя, за участю голів райдержадміністрацій, начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Яремка, керівників лісогосподарських підприємств обласного управління, інших лісокористувачів та начальників інших управлінь облдержадміністрації відбулася селекторна нарада, на якій основним питанням до обговорення став контроль за збереженням лісових насаджень від незаконних рубок усіма постійними лісокористувачами області.

Передумовою проведення селекторної наради було проведення координаційної наради за участю голови обласної держадміністрації та обласної ради, керівників Національної поліції в області, фіскальної служби, заступників прокурора області, керівників місцевих прокуратур та начальників територіальних відділів поліції, обласного управління лісового та мисливського господарства щодо стану попередження і протидії злочинності в області, у тому числі в її організованих формах, перспективи подальшої спільної роботи, що відбулася минулого тижня, на якій, власне, було вирішено скликати селекторну нараду та обговорити питання охорони лісонасаджень від незаконних рубок та ключові його проблеми на рівні області.

Крім того, відповідне розпорядження щодо проведення спільних нарад за участю обласних державних адміністрацій, територіальних органів прокуратури, поліції, Служби безпеки України, державної фіскальної служби та Держекоінспекції, з метою напрацювання, затвердження та проведення спільних заходів з питань охорони лісів від незаконних рубок і проведення систематичних перевірок пилорам, інших деревопереробних підприємств на предмет законності придбання деревини, дано Державним агентством лісових ресурсів України, під час розширеної колегії 27 грудня 2018 року.

Основним доповідачем з питання охорони лісонасаджень від незаконних рубок виступив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко, який поінформував присутніх про стан з охорони лісових насаджень від незаконних рубок у період 2016-2018 років.

Олег Яремко, зокрема,поінформував, про те, що для державних лісогосподарських підприємств управління, дана проблема не є кричущою, адже в порівнянні з іншими обласними управліннями обсяг незаконних рубок є одним із найменших. Водночас, відповідно до розпорядження голови Тернопільської обласної державної адміністрації «Про створення рейдових бригад», з 2015 року в обласному управлінні, лісогосподарських підприємствах та природному заповіднику «Медобори» створено рейдові бригади, які, відповідно до укладеної угоди, діють спільно з обласною та районними відділеннями Нацполіції.

Спільні рейди обласного управління та працівників поліції проводяться щотижня, маршрути їх проведення невідомі її учасникам заздалегідь. Рейдовими групами здійснюється перевірка автотранспорту, що перевозить деревину на автошляхах області, а також лісосіки, де здійснюється промислова заготівля деревини. Як зазначив начальник обласного управління, уже кілька років практикується те, що вивезення деревини з лісосік здійснюється лише автотранспортом лісогосподарських підприємств, що не дозволяє в’їзд чужого транспорту на територію державного лісового фонду. Автотранспорт лісогосподарських підприємств з деревиною перевіряється на наявність відповідних документів, що підтверджують законність заготівлі деревини та її проведення через електронний облік, який діє в усіх лісогосподарських підприємствах. Крім того, рейдові групи діють в усіх лісогосподарських підприємствах, як денні, так і нічні.

Питома вага виявлених випадків незаконних рубок виявлена саме рейдовою бригадою управління. Так, 2017 року в правоохоронні органи передано 30 справ, 2018 року – 40 справ. В основному вони стосуються Бучацького та Монастириського відділень поліції Теребовлянського та Шумського відділення поліції Кременецького відділів ГУНП у Тернопільській області. Поряд із цим, проблемою щодо незаконних рубок Олег Яремко озвучив практично нульове притягнення порушників лісового законодавства до відповідальності, адже розслідування тривають й досі.

Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна дав розпорядження головам Бучацької, Монастириської та Шумської райдержадміністрацій скликати керівників відділень поліції та взяти на особистий контроль питання розслідування даних справ.

– Чому важливо піднімати це питання саме сьогодні? Проблематика вирубки лісів набирає гострий, а при багатьох обставинах і політичний характер. Тому прошу особисто взяти на контроль факти і сигнали, що будуть надходити в зв’язку з вирубкою лісів, – звернувся до присутніх голова облдержадміністрації Степан Барна. – Щодо формальної складової. Прошу відпрацювати питання інвентаризації, а також юридичного оформлення лісових насаджень, які є на території області. Нам це потрібно впорядкувати і, відповідно, перевести повністю в правову площину. Хто і за що відповідає. Колгоспний, державний чи приватний ліс. Відповідно я хочу почути вироки, реагування й позицію щодо тих випадків, що скоєні за 2017-2018 роки. В нас була проблематика так званих аграрних реформ у 90-их роках, і ви знаєте, що в результаті з’явилися самосійні ліси, з якими також потрібно розібратися, яка наша позиція, кому ми передаємо ці ліси-самосіви. Ми сьогодні розглядаємо в стратегії децентралізації питання передачі землі за межами населених пунктів об’єднаним територіальним громадам, тож потрібно вивчити питання щодо того, хто дивитиметься за цими лісами. Крім того, на території області функціонує сотні пилорам, тож необхідно взяти на контроль і відпрацювати питання щодо цього. Багато хто легалізувався, частина – ні. Тож прошу спрямувати роботу нелегальних пилорам у правове поле. Надаю доручення Івану Богдановичу (першому заступнику голови ТОДА) спільно з Ігорем Васильовичем (заступник голови ТОДА, куратор лісового господарства) відпрацювати робочу групу, яка має напрацювати пропозиції щодо збереження лісових насаджень на території області, ефективного використання лісових ресурсів та підготувати проект розпорядження голови облдержадміністрації про план відповідних заходів, які ми спільно маємо здійснювати.

Від очільника лісового господарства області прозвучала пропозиція щодо обов’язкової прив’язки під час інформування про випадки незаконних рубок чи перевезення деревини без відповідних супровідних документів, постійного лісокористувача, адже питома вага інформаційних приводів, що ширяться місцевими засобами масової інформації, припадає на інших лісокористувачів або ж випадків незаконних рубок лісів, що не мають господаря. Проте, враховуючи те, що в інформаційному просторі присутні лише державні лісгоспи, вся тінь від даної інформації стовідсотково падає на них.

Відповідне прохання з вуст начальника обласного управління лісового та мисливського господарства й до представників Державної екологічної інспекції, які, подаючи інформацію, часто посилаються на державні лісогосподарські підприємства, хоча випадки, інформовані ними, не стосуються їхньої діяльності.

Разом із тим, запровадження електронного обліку деревини та створення рейдових бригад у підприємствах інших постійних лісокористувачів вирішило б левову частину тих проблем, які є в питаннях незаконного обігу деревини на території Тернопільської області, – резюмував свій виступ Олег Яремко.

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
19.02.2019

0 коммент.:

Дописати коментар