06 лютого 2019

Утворення сімейних фермерських господарств, збереження пралісів, забезпечення протипаводкових заходів – пріоритетні завдання профільної комісії облради


Впровадження різноманітних проектів щодо розвитку соціальної інфраструктури села, агропромислового комплексу, раціональне використання виробничого потенціалу АПК, земельних ресурсів - на контролі у постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою, яку очолює Петро Голубка.

У звіті голови облради Михайла Рівіса про роботу профільних постійних комісій зазначено, що у 2018 році члени цієї комісії разом із профільними підрозділами ОДА працювали над Регіональною програмою розвитку земельних відносин у Закарпатській області на 2018 – 2020 роки. Документ націлений на створення сприятливих правових і організаційно-економічних умов, які стимулюють прагнення кожного власника чи користувача земельної ділянки до її правового і ефективного використання, підвищували відповідальність за охорону земель, активність громадян до посвідчення права власності на землю і тим самим сприяли розвиткові ринкових відносин. Реалізація програми насамперед підвищить рівень добробуту краян та сформує потужний соціальний прошарок власників. Також комісія у своїх рекомендаціях обґрунтувала необхідність розширення меж та розробки генеральних планів у розрізі населених пунктів області.

Уболіваючи за охорону навколишнього природного середовища краю, переймаючись проблемою руйнівних повеней в області, а також враховуючи нагальну необхідність забезпечення протипаводкових заходів, члени профільної комісії торік були серед ініціаторів прийнятих звернень до вищих органів влади. Зокрема щодо вирішення питань із забезпечення протипаводкового захисту в області; необхідності внесення змін до Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011 – 2020 роки; негайного фінансування пошкоджених дамб; стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств та відміни податку за лісові землі.

У міжсесійний період комісія активно вивчала та вирішувала питання, які надходили на її адресу у зверненнях громадян. Зокрема, що стосуються питань земельного і адміністративно-територіального устрою. До прикладу, торік комісія розглядала вкрай важливе для територіальних громад питання – щодо виділення під нове кладовище земельної ділянки, з яким до обласної ради звернулася Ужгородська міська рада. Для вирішення цього суспільно-значимого питання звернення адресоване у відповідні інстанції для позитивного вирішення.

У своєму активі комісія має напрацювання, які стосуються напрямку розширення мережі природно-заповідного фонду краю, зокрема, за рахунок заповідання збережених ділянок пралісів та старовікових лісів. У 2018 році комісією зроблено усе можливе, для щоб було прийнятим рішення облради про оголошення об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення – лісовий заказник «Тересвянська долина» на площі 192,9 га, без вилучення площі від землекористувача.

Також впродовж минулого року члени комісії вивчали можливість вирішення питань раціонального використання земель під полезахисними лісосмугами та необхідності внесення змін до законодавчих актів України, щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і врегулювання розподілу повноважень у сфері земельних відносин.

Прес-служба Закарпатської облради
05 лютого 2019

0 коммент.:

Дописати коментар