30 листопада 2019

Замість сосен - лимони Мейєра: як лісівники вирощують екзотичні дерева в Черкасах


Лимони Мейєра

Таких цитрусових не знайдеш у магазинах – це гібрид апельсина і лимона

Замість сосен та дубів лісівники на Черкащині вирощують... лимони! Почали ще 30 років тому, коли посадили перші деревця. Нині у теплиці лісівників – 120 дерев цитрусових. Чи чекати лимонного лісу – дивіться далі.

Замість соснових саджанців – лимони Мейєра. Хвойні з теплиці Корсунського лісництва виселили, аби облаштувати приміщення для екзотичних цитрусових.

Щоб зібрати врожай цитрусових, у теплиці створили субтропічні умови. А це не менше 23°С тепла, підвищена вологість та ретельний полив, – пояснює лісничий Олег Коверда. Щоб дерева не хворіли – миють навіть гілля.

"Любить купатися дуже. Любить, щоб його і милом помили господарським, змили, тля заводиться. Так як у нас екологічне вирощування, ми не застосовуємо хімію", – запевняє чоловік.

Лісівники розповідають: лимони – дерева вкрай вибагливі. Якщо догляд не сподобається – одразу скидають листя. Для рослини це стрес, від цього вони можуть загинути. Особливого догляду потребують і плоди.

Перші лимонні дерева у лісництві з'явилися ще 30 років тому. Тоді висадили 33 рослини. Але спочатку їх не розводили. На експеримент наважилися лише в останні роки, коли вирішили виростити більше цитрусових.

"Ботанік Франц Мейєр виявив його в південній частині Китаю. Він йому сподобався і він привіз його в Каліфорнію, і почали його там розводити. І з Каліфорнії вже в Європу він розповсюдився. А в Радянський Союз він попав у 30-ті роки", – розповідає інженер лісових культур Корсунь-Шевченківського лісгоспу Микола Кириленко.

Лісівники називають тропічних переселенців "лимонним ліском". Нині на 120 деревах уже майже дозріли близько 300 кг плодів. Таких цитрусових не знайдеш у магазинах, це гібрид апельсина і лимона. На смак вони солодкі, з ледь відчутною кислинкою.

Одразу після збирання врожаю лісівники планують обрізати дерева та відібрати живці для розмноження. Нині до висадження у контейнери чи ґрунт вже готові 300 саджанців лимонів. Їх продають, адже, місце в теплиці закінчилося, а лимонного лісу на місці соснового не виросте, – жартують лісівники.

Плоди купують працівники лісгоспу, а саджанці – всі охочі за мінімальними цінами. Отримані кошти витрачають на утримання цитрусової теплиці. Лимонами лісівники не обмежилися, вирощують також апельсин та три мандарини, а невдовзі тут з'являться бананові дерева.

Яна Лимаренко, Вячеслав Ромодан, Черкаська область, "5 канал"

5 канал
ЧЕРКАСИ
30.11.2019 19:39

0 коммент.:

Дописати коментар