28 листопада 2019

Боротьба з лісовими пожежами ведеться неналежним чином - прокуратура ВКО


УСТЬ-Каменогорськ. КАЗИНФОРМ - У Східному Казахстані боротьба з лісовими пожежами і посадка саджанців ведуться неналежним чином, передає МІА «Казінформ» з посиланням на обласну прокуратуру. 

НОВИНИ ПО ТЕМІ

Санітарний стан лісів оцінили в Північному Казахстані 
Відновлення лісового фонду стало обов'язковим при видобутку копалин в РК 
На 12 тисяч га збільшилася за 5 років площа лісу в Павлодарської області 
Понад 2 тисячі дерев вирубають в Бутаковском ущелині в Алмати 


У прокуратурі пройшло засідання Координаційної ради з дотримання лісового законодавства та заходам, що вживаються в сфері охорони, захисту, використання лісовим фондом. 

В ході зустрічі стало відомо, що за три роки в ВКО сталося понад 500 загорянь, згоріло 33,5 тисячі куб.м. деревини. Перевірка показала, що робота по боротьбі з лісовими пожежами в резерваті, де зареєстровано 90% всіх загорянь, організована неналежним чином. Незважаючи на те, що в лісництвах спостерігалася гостра нестача протипожежної техніки та інвентарю, необхідних заходів щодо їх придбання не приймалися. 

«Проблемним питанням є і незаконна вирубка дерев. Динаміка досудових розслідувань свідчить про тенденцію зростання, за 2017-2019 роки в області зареєстровано 382 правопорушення (2017 р.- 125, 2018 г. - 151, 2019 г. - 106). Тільки за час справжньою перевірки виявлено 15 фактів незаконної рубки, в тому числі вчинені самими працівниками лісових господарств. Сприяє цьому і занижена сума збитку, в зв'язку з чим потрібно перегляд методики його обчислення на основі досвіду зарубіжних країн. Наголошено на необхідності поліпшення роботи з виявлення фактів навмисного знищення лісів », - повідомили в прокуратурі області. 

Неналежним чином ведеться і відтворення лісових масивів. Не тільки лісокористувачі порушують договірні зобов'язання по висадці саджанців, а й самі лісгоспи «Сімей Орман» не відновлюють ліс достатнім чином. Так, за обговорюваний період замість покладених 20 тисяч га висаджено лише 9,8 тисячі га. Резерват в свою чергу посилається на брак лісових розплідників і теплиць, спецтехніки і робочої сили. Аналогічна ситуація з відтворення складається і в лісогосподарствах, підвідомчих управлінню природних ресурсів, де також не виконано план по посадкам. 

За результатами засідання уповноваженим органам рекомендовано вжити вичерпних заходів щодо усунення порушень законності, провести профілактичні заходи щодо припинення фактів знищення та пошкодження лісів, прокурорам доручено посилити нагляд. Вирішено також направити до вищестоящих органів пропозиції про внесення змін до чинного законодавства в частині посилення відповідальності за аналогічні правопорушення. 

Доречі, в Східному Казахстані площа лісового фонду становить 3,7 млн ​​га. Це землі державного лісового фонду, РГУ «ГЛПР« Сімей Орман»» і особливо охоронювані природні території (національні парки і заповідники).

29 Ноября 2019 1:15

0 коммент.:

Дописати коментар