25 листопада 2019

Крайовий лісопожежний центр продовжує отримувати нову техніку та обладнання

До кінця року крайовий лісопожежний центр отримає ще вісім спецмашин для патрулювання лісів і гасіння лісових пожеж. В цілому в 2019 році лісові вогнеборці отримали пожежні автоцистерни, лісопожежні модулі, трактори, бульдозер, тягачі, всюдиходи - всього 45 машин, а також близько 600 одиниць обладнання та інвентарю.

Кошти на покупку надійшли в рамках федерального проекту "Збереження лісів" нацпроекта "Екологія".

Оновлення парку лісопожежній техніки - головний захід з модернізації системи охорони лісів від пожеж, розпочатої в 2019 році.

Нагадаємо, в поточному році в лісах регіону вперше встановили відеокамери на вежах стільникового зв'язку. Інформація в режимі онлайн передається в регіональну диспетчерську службу. Це дозволяє фіксувати загоряння на ранній стадії і оперативно їх ліквідувати. Придбано 11 безпілотних літальних апаратів для більш ефективного гасіння пожеж. У авіагрупуванні істотно збільшили число легких вертольотів. Реалізується кліматичний проект спільно з компанією РУСАЛ, за рахунок коштів якої лісу відновлені на площі 505 тис. Га Нижньо-Єнісейського лісництва.

У 2020 році планується збільшити число безпілотних літальних апаратів і камер в лісах центральних і південних районів краю, придбати спецтехніку і устаткування в рамках нацпроекту "Екологія".

Міністр лісового господарства Красноярського краю Димитрій Маслодудов підкреслив, що ряд питань, пов'язаних з підвищенням ефективності системи охорони лісів від пожеж, потребує вирішення на федеральному рівні, в тому числі змін законодавства. Пропозиції Красноярського краю направлено до Мінприроди РФ, Ради Федерації і Державної Думи для розгляду.

Для довідки

Всього з початку року в лісовому фонді Красноярського краю ліквідовано 2059 лісових пожеж. Площа, пройдена вогнем, склала 2,4 млн га. З них 85% загорянь були зафіксовані у віддалених важкодоступних територіях. Сухі грози стали причинами лісових пожеж в 54% випадків, з вини місцевого населення виникли 23% загорянь, інші - в результаті переходу вогню з земель інших категорій.

Найбільшу ефективність гасіння лісових пожеж забезпечили традиційно задіяні в Красноярському краї схеми застосування наземних сил і засобів. У 2019 допомогу в ліквідації загорянь в лісах регіону надали фахівці МНС, Міноборони РФ, ФБУ "Авіалесоохрана", бійці лесопожарних формувань сусідніх регіонів, лісокористувачі.

В результаті збільшилася оперативність виявлення пожеж - на малих площах (до 5 га) виявлено понад 82% пожеж, стали швидше гасити загоряння - в першу добу ліквідовано понад 52% пожеж.

Додаткова інформація для ЗМІ за телефоном 8-913-836-55-33, Марія Хлистунова.

0 коммент.:

Дописати коментар