27 листопада 2019

На Вінниччині практично зникає ялина звичайна - лісники



На Вінниччині зникають насадження хвойних дерев. Причиною стали шкідники, які псують кору та стовбури лісових насадження, призводячи до їх висихання. Лісники переконують, що проблема виникла через зміну клімату.

Про це повідомляють у пресслужбі Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

У Вінницькій області зафіксовано 120 га осередків ураження короїдом-типографом та 204 га – верхівковим короїдом.

"На жаль, лісівники Вінниччини змушені константувати той факт, що у нас практично зникає ялина звичайна. Дорослих насаджень цієї лісової породи майже не залишилось, що є результатом глобальних змін клімату, сприятливих для розмноження короїдів, та зниженням рівня ґрунтові води, що теж негативно впливає на стан хвойних насаджень, які мають поверхневу кореневу систему. За останнє десятиліття всихання ялини європейської від жука-короїда охопило близько 1 тис. га лісів Вінниччини (майже 40 відсотків від усіх ялинових деревостанів), всихання сосни звичайної охопило близько 100 га," - йдеться у повідомленні.

Крім короїда в регіоні також виявили осередки непарного шовкопряда. Шкідник пошкоджує листя, та також молоді пагони дерев.

Лісопатологи стверджують, що комахи-шкідники завжди існували у цілісній біомистемі лісу як невід’ємна ланка. Але сьогодні зміни клімату сприяють їхньому активному розмноженню.

"Зазвичай шкідник дає дві генерації за період, а в умовах подовженого літа – до 5 генерацій. Кліматичні зміни призводять до аномальних природних явищ. Все це у сукупності зі зниженням ґрунтових вод, зміною гідрорежиму ґрунту зменшує стійкість лісів і здатність чинити опір патогенам. Приміром, ослаблена сосна не захищається смолотечею від верхівкового короїда і всихає. А короїд харчується, розмножується і разом із потомством переселяється на сусідні дерева," - йдеться у повідомленні.

Для боротьби із шкідниками застосовують різноманітні методи. Проти короїда використовуються у незначній мірі феромонні пастки. Допомагають регулювати чисельність шкідника природні вороги – ентомофаги та птахи. Лісівники Вінниччини щороку встановлюють шпаківні та синичники, вводять у склад лісових насаджень певні породи дерев для приваблення птахів (черешня, берека), розселяють та охороняють мурашники.

Але найкращий метод боротьби з комахами-шкідниками – це своєчасна локалізація осередку шкідників.



Підписуйтесь на наш канал

0 коммент.:

Дописати коментар