29 листопада 2019

У лісі, лісі темному!


Як надати деревам першу медичну допомогу

Ділянка, де ростуть дерева, з погляду закону може бути або не бути лісом. Якщо це ліс, то він може мати різне підпорядкування і різного користувача. Як перевірити, чи законно рубають дерева, щоб надати лісу першу медичну допомогу? ГО «Дунайсько-Карпатська програма» за підтримки Фонду Вітлі організувала для громадських активістів та журналістів тренінг «Громадський контроль лісової галузі». Навчання відбулося в рамках реалізації програми «ЕкоВарта», яка коренями пов’язана з громадським рухом «Лісова варта».

Такі екопросвітницькі ініціативи виникли у відповідь на запит громадськості, яка дедалі активніше прагне впливати на ситуацію і брати участь у порятунку природного багатства. Адже, нагадують експерти, ліс — не урожай, який посадили і треба зібрати, а державне багатство.

Учасників тренінгу навчали, як визначити та зафіксувати координати зрубаного дерева; ознайомлювали з головними видами вирубувань та їхнім плануванням; розповідали, як відрізнити незаконну рубку від законної; розглянули найпоширеніші правопорушення та як і куди звертатись у разі їхнього виявлення. Якщо вирубування законне, то є відповідні дозволи. За електронними реєстрами можна перевірити, чи саме на цю ділянку видано дозвіл. На деревах, призначених для вирубування, роблять позначки. До речі, серед поширених порушень – позначати якісну деревину як таку, що піде на дрова. Про ці й інші способи виявити порушення розповіли тренери.

Експерти кажуть, що мешканці вирубують незначну частину дерев, серйозні зловживання відбуваються під керівництвом лісових господарств. Водночас наголошують, що аж ніяк не всі представники галузі заслуговують на негативне ставлення. І додають, що на Львівщині співпраця екологів із лісівничими організаціями досить продуктивна. «Ми багато говоримо про порушення в лісовій галузі. Але не варто сприймати працівників лісового господарства суто негативно. Вони роблять багато важливого і корисного для лісу. В цій професії є чесні та професійні люди. Варто пробувати налагодити співпрацю з працівниками лісової галузі. Подекуди вона буде корисною та ефективною для захисту лісу», — каже експерт Василь Гаврилюк.

Офіційно в Україні частка незаконних вирубувань менша 1% загального обсягу лісозаготівель. Натомість фахівці говорять про 5 — 20 %, а подекуди навіть 30 % і більше, інформують у «Дунайсько-Карпатській програмі»: «Різниця пов’язана з тим, що офіційна статистика не враховує ситуацій, коли з документами все гаразд, але їх видали, спираючись на невідповідні дані, або коли занижують об’єми деревини чи ліс продано всупереч встановленої процедури тощо».

На думку експерта ГО «Дунайсько-Карпатська програма» Анатолія Павелка, ефективніше працювати на випередження й контролювати лісокористувачів на етапі планування. Він також наголосив на важливості моральної відповідальності: «Окрім дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності, має бути ще й моральна відповідальність. У нас ця думка, на жаль, наразі викликає лише посмішку. Ми дуже негативно ставимося до корупції, коли чуємо про неї у новинах. Але коли знаємо, що наш сусід возить контрабанду, то тиснемо йому руку і всміхаємося. Так не має бути. Моральна відповідальність, осуд колег і сусідів може бути дуже сильним чинником контролю».

Керівник ГО «Дунайсько-Карпатська програма», кандидат біологічних наук Богдан Проць закцентував на важливості захисту не тільки дерев, а й ґрунтів та води: «Часто крадіжка лісу з боку представників місцевих громад є незначним злом порівняно з тим, як варварськи вивозять деревину з лісосіки державні підприємства, зокрема йдеться про трелювання деревини по струмках, руйнування лісових доріг та схилів, що призводить до знищення ґрунтового покриву, ерозії, замулення річок, і знищення видового різноманіття». За словами Богдана Проця, попри значну корумпованість галузі, громадські активісти можуть реально протистояти незаконному вирубуванню лісу: «Інша річ, що в нас дуже слабка судово-виконавча ланка: поліція, екоінспекція, судова система».

Учасник тренінгу, турист і гід Михайло Литвин зазначив у коментарі «Ратуші»: «Я наразі тільки долучаюся до діяльності з захисту лісу і сподіваюся, що в мене все вийде. Хочу знайти людей, які мають такі самі інтереси, що й я — порятунок лісів і природи загалом. Готовий співпрацювати з різними громадськими організаціями, які діють у цьому керунку і мають досвід. З того, що зауважую як турист — відбувається тотальне знищення лісів. Бачу хаос, руйнування доріг, нищення екосистеми, засмічення гір. Водночас вважаю, що природозахисна діяльність має перспективу, бо є багато активних людей, які вивчають питання і які діють, намагаються змінити ситуацію. Також спостерігаю тенденцію, що таких активістів ставатиме більше. З розвитком туризму більше людей побачить реальну ситуацію, що спонукатиме їх захищати природу».

Наталя ДУДКО


0 коммент.:

Дописати коментар