10 грудня 2019

У Фінляндії полювання - це форма насолодись дикою природою - саме так діти знайомляться з нею

У селі Лейліайнен в Лоппі, приблизно за годину їзди на північ-північний захід від Гельсінкі, винятково багато людей знають, коли гавкання собаки сигналізує про те, що в ній розташований лось. Місцева асоціація мисливців вже понад 20 років влаштовує День полювання для сільських шкільних шестикласників.



Помаранчевий одяг та віскі - це базове спорядження для мисливців, знають Туомас, Оскарі та Саму. Фото: Анна Кауппі
«Це могло бути саме там, коли собака кружляє так, - думає Туомас , а пальці ніг у кожного вже холодні, стоячи біля переходу на звивистій дорозі в лісі.

Шостикласники Туомас, Саму, Ету та Оскарі шукають підключення до мобільного GPS-трекера, який вони використовували, щоб побачити, що Лілі збирається у лісі поблизу. Ліллі - це норвезький ельхаунд, і його навчають тримати лося в страху. Тепер, коли лінія, що описує рухи Ліллі, постійно кружляє навколо однієї точки, у центрі клубка може виявитися лось.

Попереду в лісі клас 26 школярів дізнався про основи полювання та ведення дичини в класі. Хлопці повідомляють, що вони також багато чого дізналися про права кожного, наприклад, те, що заборонено чи заборонено під час пересування в лісі і що ви можете там зібрати чи забрати.

«Значною мірою полювання - це провести час у лісі, про повагу до природи та спільну роботу. У той же час діти вчаться таких речей, як розпалювання вогню та впізнавання різних типів лісу та видів, що живуть там », - каже Міська Ален , вчитель дванадцятирічної шестикласниці.

Петрі Копонен з мисливської асоціації - посібник для хлопців у визначеному їм місці. Він також наголошує на тому, що полювання вчить людей про те, як поводитися в пустелі та дізнаватися про природу.

«Так само діяльність в асоціації включає багато інших речей, крім власне полювання. Візьмемо, наприклад, сьогодні, що у будній день ми цілий натовп робимо добровільну роботу», - каже він.

Навіть школярі знають, що популяція лосів повинна бути знищена

Погода в день полювання приємна і чітка: на морозному ґрунті видно сліди лісових оленів та гірських зайців. Тут іноді також бачать рись.

Лось - тварина, знайоме школярам у Ляйляйнені. Не багато хто брав участь у полюванні на них, але багато хто бачив лосів, які можуть досягати у висоту понад два метри, стоячи біля краю поля чи біля узбіччя. Орієнтовний розмір популяції лосів у Фінляндії становить близько 85 000, і в цій досить малонаселеній місцевості їх багато.

Кількість дозволів, наданих лосям цього року, становить близько 50 000. Полювання - це відпочинок, традиція та спосіб закупівлі екологічного м'яса з околиць, але це також необхідність, якщо слідкувати за популяцією лосів. Läyliäinen розташований в муніципалітеті Лоппі, і тільки в Лоппі лоси викликають десятки дорожньо-транспортних пригод щороку. Вони також пошкоджують молоді насадження сосни та широколистяні дерева, харчуючись ними особливо взимку.

День полювання організовують мисливці на лосів у асоціації «Талвіон Ріїстаміхет», і цього року вони мають вісім дозволів, два з яких досі не використовуються. Однак сьогодні лось номер вісім не буде повалений, бо на шкільних Днях полювання в кулеметах немає кулі.

Ліллі, ельхаунд, здається, не чула, що сьогодні це не реально. Слідом за її рухом за допомогою GPS, Туомас, Саму, Ету та Оскарі мали рацію: вона розташувала лося і подає сигнал з-за ялини.

Що було найкраще в день?  "Пікнік!"  Фото: Анна КауппіЩо було найкраще в день? "Пікнік!" Фото: Анна Кауппі

Найкраща частина дня: пікнік

Сигналізація собаки електризує всіх, і вони намагаються побачити за ялинами. Всі вони знають, що минулого року собака переслідував лося прямо до малюків біля їхнього проходу та повз них.

Тепер, проте, можна почути, як Ліллі відсувається далі, і мисливці вирішують відвезти дітей до будиночка асоціації, щоб на грилі ковбаси. Саме тут можна побачити дух добровільної праці та зближення: доглянутий двір та будиночок, який простояв на його міцному кам’яному фундаменті вже більше століття. Jussi Rajaoja , голова асоціації, розповідає школярам, ​​що колишньою фермою керували мисливці з 1970-х.

Асоціація Talvion Riistamiehet - одне з десяти мисливських товариств у Лоппі, чисельність яких складає близько 30. Половина з них, більшість дорослих чоловіків, полюють на лосів. Вони сподіваються, що, окрім того, щоб всім особисто ознайомитись із захопленням мисливства у різних його формах, День полювання розпалить постійний інтерес до полювання на малюків.

Фінська асоціація мисливців також хоче зберегти традиції полювання у Фінляндії та передавати навички відповідального полювання новим поколінням. В рамках своєї кампанії Молоді люди вибудують майбутнє! Асоціація збирала пожертви протягом року, щоб дати можливість молодим людям долучитися до діяльності. Існує також список місцевих асоціацій, готових прийняти молодь як членів.

Відшліфувавши ковбаси в будиночку, діти блукають слідом, показуючи їм використання пасток у полюванні та різних видів мисливської зброї. На стрілецькій стрільбі, встановленій в одній з колишніх будівель ферми, я запитую їх, що було найкраще в день. Вони не вагаються: "Пікнік!"


0 коммент.:

Дописати коментар