04 грудня 2019

Лісівники кажуть, що не проводять рубку у пралісах Рахівщини



Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ оприлюднила офіційний коментар на публікацію WWF України.

Вказана вибіркова санітарна рубка у кварталі 2 виділах 37 і 41 Станиславського лісництва проводилася на підставі Переліку заходів з поліпшення санітарного стану лісів згідно Санітарних правил у лісах України, який є пріоритетним у веденні лісового господарства і першочергово виконується нашим підприємством.



Заготівля здійснювалася в об’ємі 6 м3 (37 виділ – 4 м3 , 41 виділ – 2 м3) ліквідної дров’яної деревини для господарських потреб (обігрів, приготування їжі, переробка молочної продукції тощо) полонинських господарств полонин Ворожеска і Татул. Полонинське господарство в зоні діяльності підприємства є традиційним і протягом століть в горах випасається худоба місцевих жителів. Зокрема на полонинах Ворожеска і Татул впродовж літньо-осіннього періоду 2019 року випасалося 60 голів ВРХ і 300 овець, які належать мешканцям смт Ясіня і с. Чорна Тиса.



Вказані виділи безпосередньо прилягають до полонин (37 виділ – пол. Ворожеска, 41 виділ – пол. Татул) і через них проходить дорога до полонинських господарств. Вважаємо, що виписка лісорубного квитка і проведення вказаних лісогосподарських заходів вказаних у публікації на сайті WWF України не є порушенням, оскільки:

1) загальна площа 41 виділу 2 кварталу Станиславського лісництва становить 40 га, з цієї площі попередньо (камерально без обстеження) ідентифіковані квазіпраліси на площі 15 га де на даний час жодних лісогосподарських заходів не проводилося;

2) в процесі камеральної роботи з ідентифікації пралісів, квазіпралісів і природних лісів до номінації помилково віднесено цілий 2 квартал з 37 виділом, який згідно Методики визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів не може ідентифікуватися з причин значного антропогенного впливу (критерій 2 – Антропогенний вплив, 2.1 – інфраструктура (тут проходить дорога), і 2.5 – випасання худоби).

Господарські будівлі полонини Татул і Ворожеска внесені до переліку місць сховку для туристів при надзвичайних ситуаціях у зимовий період і частина заготовлених дров залишається для обігріву мандрівників.

0 коммент.:

Дописати коментар