05 лютого 2020

Ліс у смартфоні. Чому та як онлайн контролювати лісове господарство - TCH


У планах зобов'язати всіх продавати деревину лише через електронні аукціони.

Нині через смартфон можна перевірити, чи законно рубають ліс або ж чи законно перевозять уже зрубану деревину. Щоправда, ці опції діють іще не в усіх регіонах. Діджиталізація поки що не дісталася до найбільш лісистих областей.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

У київському лісі на камери демонструють, як тепер рубатимуть столичні дерева. Віднині до деревини приходитиме лісник у спеціальному обмундируванні.

"Це тубус, у якому містяться бірки. Вони туди можуть заходити, але виходити можуть лишень за допомогою молотка, з одночасним нанесенням на колоду. У смартфон заноситься інформація і за цим термопринтером потім визначаються дані колоди", - говорить в.о. гендиректора КО "Київзеленбуд" Олексій Король.

І після цього кожен, хто побачив машину з деревиною, може перевірити, чи законне воно. Для цього потрібно зайти на спеціальний сайт, ввести код із бірки і перевірити, чи є дані. Якщо немає – варто викликати поліцію.

Офіційно цей процес біркування називається внесення деревини до електронного обліку. На обліку має бути все зрубане в країні, кажуть у Держлісагентстві, і статися це має вже до кінця березня. Це дасть можливість контролю, щоб не використовували нелегальний ліс.



ВІДЕО Ліс у смартфоні: у Держлісагентстві пропонують контролювати лісове господарство онлайн

Нині через телефон можна перевірити, чи законно рубають ліс або ж чи законно перевозять уже зрубану деревину. Щоправда, ці опції діють іще не в усіх регіонах. Діджиталізація поки що не дісталася до найбільш лісистих областей. Більше читайте тут

ТСН. 19:30 Вчора 21:51

У кабінеті головного лісівника країни - карта України в дерев'яній ніші. На ній різними кольорами позначені види дерев. Де найтемніший колір - то там переважають дуби, сіруваті ділянки - там хвоя. В агенстві кажуть, що в планах стежити не лишень за зрубаним, а й за тим, що тільки рубається. Для цього запустили платформу "Ліс у смартфоні". Суть така: ви гуляєте лісом, помітили, що рубають дерева, зайшли на спеціальний сайт, через геолокацію перевірити, чи є дозвіл на тамтешнє вирубування. Якщо відповідної мітки немає, можна викликати поліцію.

До "Лісу в смартфоні" вже долучилися 18 областей. Поки що не діджиталізувалися головно західні регіони.

"Ми хочемо протягом 3-4 місяців завершити повністю переведення, щоб у нас вся країна була у смартфоні", - сказав голова Держлісагентства Андрій Заблоцький.

"У нас у більшості лісів немає інтернету. І тому "Ліс у смартфоні", коли потрібен інтернет, не дуже зручний", - зазначив експерт з лісової політики ГО "Українська природоохоронна група" Єгор Гриник.

Громадські активісти в цифрові ініціативи мало вірять.

"Ці бірки не мають GPS-трекерів, щоб можна було відстежувати деревину".

Окрім справжнього контролю, кажуть, має бути ще й справжнє покарання. Нині виявлені факти незаконного вирубування застрягають у судах.

Тим часом у Держлісагентстві виступають із новими цифровими ініціативами - у планах зобов'язати всіх продавати деревину лише через електронні аукціони, а ще провести повну інвентаризацію лісів.

Укрaїнa Сьогодні 03:57
Інна Боднар 

0 коммент.:

Дописати коментар