18 липня 2016

Чим здивував лісгосп перевіряючих

Лісгосп і парадокси

На лісогосподарську галузь ми покладаємо серйозні економічні надії. Їй належить, зокрема, забезпечувати сировиною минулі модернізацію лісопереробні і меблеві підприємства. Відвідавши влітку 2014 року Республіканський лісовий селекційно-насінницький центр, Олександр Лукашенко поставив Мінлісгоспу завдання навести ідеальний порядок в лісах і вести господарство на рівні європейських лідерів. Тому ліс і все, що з ним пов'язано, знаходиться під особливою увагою фахівців Комітету держконтролю, які в кожному півріччі відвідують кілька державних лісогосподарських установ, лісгоспів. Виявлені порушення в роботі ГЛХУ «Жовтневий лісгосп» Гомельської області їх неприємно здивували. І не стільки, на жаль, традиційні, що стосуються лісового законодавства, правил рубок лісу, ведення мисливського господарства та полювання ...



«Хоча лісгосп мав супутниковою системою спостереження, у нас були підстави підозрювати працівників в розкраданнях палива, - розповідає начальник управління контролю за роботою природоохоронного комплексу, лісогосподарської галузі та проблем Чорнобиля КГК Олександр Романовський.

Парадокс, але в минулому році лісгосп витратив на супутникову систему 267 млн ​​рублів. Техніка була оснащена спеціальними датчиками, які дозволяють в режимі реального часу відслідковувати, де знаходиться вантажівка, трактор або навантажувач, чим займається, скільки палива заправляється в баки ... Причому працівники середньої ланки, диспетчер і механік, бачили ознаки розкрадань, так званого зливу палива . По чеках, припустимо, в бак залито 200 літрів солярки, а в реальності - 160. Не тільки бачили, а й доповідали керівництву ...

Щоб виявити масштаб зливу, фахівцям держконтролю довелося провести фактично слідчі дії: вивчити шляхові листи за рік, касові чеки автозаправних станцій, записи їх відеокамер ... Підсумок: були викриті 18 водіїв і операторів лісозаготівельної техніки, які викрали за рік 5,3 тис. літрів дизпалива на суму 64,9 млн неденомінованих рублів. Тільки один водій примудрився злити в каністри 1,2 тонни палива.

Олександр Романовський констатує: «Декрет № 5 про посилення вимог до керівних кадрів і працівникам організацій передбачає в подібних випадках серйозні покарання, аж до звільнення. Замість цього директор лісгоспу видав наказ про утримання з винних по 20 відсотків місячного заробітку. Фактично оформив розкрадання в кредит».

Після таких «вольностей» наступна виглядає сущою дрібницею. У травні в Гомелі відбулася обласна спартакіада ​​працівників лісового господарства. Команда Жовтневого лісгоспу виступила гідно в особистому та командному заліку. Можна привітати. Проблема в тому, що змагання пройшли в будні (в середу і четвер), при цьому 30 своїм спортсменам лісгосп сплатив гроші на відрядження, і ... робочий час - як ніби вони нікуди не виїжджали.

Якраз настав час вигукнути: що ж відбувається в інших лісгоспах! Це турбує і держконтроль. Головний парадокс в тому, що всього півроку тому відбулася спеціальна колегія КГК, присвячена проблемам лісогосподарської галузі ( «Ліс і тріски», «СБ», 17 грудня 2015) Проблемні місця були виявлені і вказані. Мінлісгоспу належало виробити заходи, які давно повинні були дійти до лісгоспів і прийняті до виконання. До Жовтневого або не дійшли, або були проігноровані. Тому в кінці 2016 року Комітет держконтролю намір повернутися до підсумками минулорічної колегії і дати оцінку виконаної в галузі роботі.

Матеріали перевірки Жовтневого лісгоспу направлені в прокуратуру і міністерство.

ponomarev@sb.by Радянська Білорусія № 137 (25019). Вівторок, 19 липня 2016

Читати статтю повністю на порталі «СБ»: http://www.sb.by/obshchestvo/article/leskhoz-i-paradoksy.html

0 коммент.:

Дописати коментар