22 вересня 2016

Безробітним волинянам пропонують заробіток: заготовляти тверде паливо


До заготівлі щепи з відходів деревини пропонують залучати мешканців сіл та селищ Волині, де існує проблема з зайнятістю.

Про це йшлося під час візиту віце-прем’єр-міністра УкраїниВолодимира Кістіона на Волинь 22 вересня.

У Горохові високопосадовець оглянув Горохівську центральну районну лікарню, де з метою енергоефективності та енергозбереження перевели котельню на тверде паливо (щепу), а також встановили два твердопаливні котли «Кальвіс-500». Економічний ефект за опалювальний сезон становить 480 тисяч гривень, вдається замістити приблизно 200 тисяч метрів кубічних газу, що дає змогу підвищити температурні показники в приміщенні лікарні.





Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що в області є 600 тисяч гектарів лісу, а на кожному гектарі достатньо самосіву та пошкоджених дерев, аби заготовити на Волині до трьох мільйонів метрів кубічних щепи на рік. Так, для виготовлення щепи планують використовувати не ділову деревину, а відходи від переробки деревини та деревину, отриману під час очистки лісу. Заготівлю відходів лісу хочуть здійснювати з участю сільських та селищних рад. Оскільки у селах існує проблема працевлаштування, для очистки лісу можна формувати бригади. Щепу, з його слів, можна виготовляти одразу на місці, залучивши відповідне обладнання. Це дозволить отримувати надходження до місцевих бюджетів від податку з доходів фізичних осіб, дешеву щепу та підвищувати енергонезалежність області.

Наразі в області на альтернативних видах палива працюють приблизно 400 котелень. На важливості переходу на альтернативні види палива акцентував увагу віце-прем’єр-міністр, зазначивши, що нещодавно пустили в експлуатацію котельню потужністю 5,5 мегавати у Вінниці. Це найбільш потужна котельня на щепі з працюючих в місті, хоча її запуск супроводжувався дискусіями. Зі слів Володимира Кістіона, завданням ОДА є створення стимулів для того, щоб споживач енергії робив правильне рішення.









Сьогодні 19:58

0 коммент.:

Дописати коментар