23 жовтня 2016

Засідання Президії робочої групи з розгляду питань лісового господарства

У форматі відвертого діалогу – відбулося засідання Президії робочої групи з розгляду питань лісового господарства



Днями відбулося чергове засідання президії Робочої групи з розгляду актуальних питань лісового господарства Черкащини. Вперше на засідання, які зазвичай проходять за участю громадськості та лісівників, долучилися представники ГУ Національної поліції, прокуратури, управління СБУ, управління екології та природних ресурсів ЧОДА, екологічної інспекції Черкаської області. Взяли участь у заході начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко, його заступники, директори десяти держлісгоспів Черкащини.

Головний лісівник області Олександр Дзюбенко подякував усім присутнім за небайдужість до питань лісового господарства.

– Лісова галузь є однією з найбільш обговорюваних, тому ми готові до постійної співпраці з громадськістю та роз'яснювальної роботи, – зазначив Олександр Дзюбенко. – Приємно, що сьогодні присутні представники з правоохоронних та контролюючих відомств, що дасть змогу всебічно обговорити порушені питання та прийняти певні рішення.

Голова президії Робочої групи з розгляду актуальних питань лісогосподарства Черкащини Людмила Ткаченко наголосила, що такі засідання зазвичай відбуваються у форматі відвертого діалогу. Тож у присутніх є можливість висловити усі питання, побажання та пропозиції, що стосуються діяльності лісового господарства області, та отримати на них компетентні відповіді фахівців.

Про стан незаконних рубок в лісах, підпорядкованих Черкаському ОУЛМГ доповів начальник відділу лісового та мисливського господарства Валентин Швець. За його словами, на території держлісфонду незаконні рубки – це поодинокі випадки, статистика за останні 5 років свідчить про їх зменшення, а значить і про ефективну роботу лісової охорони. За 9 місяців цього року по управлінню обсяг виявлених незаконних рубок становить 90,3 кубометрів деревини – лісовою охороною було зафіксовано 21 такий випадок. Лісовому господарству завдано шкоди в розмірі 464 тис. грн. По 12-ти випадках збитки відшкодовано лісопорушниками добровільно. По шести випадках (69 кбм деревини, шкода 440 тис. грн) матеріали направлені до районних відділів ГУ Нацполіції в області. Станом на сьогодні по цих випадках не надходили повідомлення від поліції про направлення матеріалів в суд.

Якщо взяти 2015 рік, то виявлено незаконних рубок загальною масою 188 кубометрів, збитки 615,3 тис грн. Відшкодовано добровільно 80, 2 тис. грн. Лісгоспами передано 13 справ по виявлених правопорушниках. Від райвідділів поліції до суду направлено матеріали лише по одному випадку.

Окремо варто розглядати ліси, що знаходяться в підпорядкуванні інших користувачів (58 тис. гектарів). Найбільша кількість незаконних рубок на Черкащині фіксується у лісосмугах. Нині це найпроблемніші лісові насадження, які нема кому ні охороняти, ні доглядати, адже по суті вони так і не мають господаря.

Питання самовільних рубок викликало жваву дискусію серед учасників засідання – щодо проведення спільних рейдів, затягування кримінальних справ та безкарності лісопорушників, посилення оперативної роботи по виявленню незаконних рубок.

Заступник начальника управління Микола Рижков зупинився на питаннях електронного обліку деревини та її реалізації. Микола Рижков детально роз'яснив основні засади, на яких проводяться аукціони з продажу лісопродукції та акцентував увагу присутніх на тих проблемних питаннях, які виникають у ході роботи та потребують внесення законодавчих змін в порядок продажу деревини, з метою унеможливлення спекулювання частиною споживачів на цій темі. Крім того, було надано роз'яснення щодо видачі сертифікатів про походження деревини та мораторій на експорт необробленої деревини, який вступає в силу з 2017 року.

Щодо роботи, яка здійснюється у напрямку збільшення лісистості області, доповів перший заступник начальника управління Василь Горда. Землі лісогосподарського призначення області займають площу 338 тис. га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю 322 тис. га, що становить 15,4% від загальної площі області. Оптимальною ж лісистістю для Черкащини є показник у 16%, коли ліси найбільш ефективно виконують свої функції. Щоб досягти оптимальної лісистості, необхідно збільшити площу лісів на 12,6 тис. га.

За словами Василя Горди, держлісгоспи практично вже вичерпали свої резерви для створення нових лісів – за останні 5 років ними створено захисні лісові насадження на площі 880 га, в тому числі у 2016 році – 29 га. Тому проводиться робота щодо створення нових лісів на деградованих, малопродуктивних землях, а також на берегах малих і середніх річок, ставків. Проте на звернення управління наразі отримано відповідь тільки від п'яти райдержадміністрацій щодо переліку таких земельних ділянок під заліснення в розрізі місцевих рад. Поки це питання не вирішується, управління пропонує передати захисні лісові насадження, створені лісгоспами в попередні роки на малопродуктивних землях, до складу лісгоспів (близько 400 га). А ще необхідно здійснити інвентаризацію земельних ділянок, що самозаліснилися поблизу лісових масивів, але лісом не рахуються, а таких за попередніми підрахунками не менше 10 тис. гектарів.

В ході роботи були порушені й інші питання, що стосуються або ж суміжні з лісовим господарством області. За результатами засідання прийнято рішення підготувати ряд звернень та направити їх у відповідні установи й відомства.


Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства

21.10.2016

0 коммент.:

Дописати коментар