26 жовтня 2016

Прес-конференція на тему «Експорт кругляка: Україну ставлять в один ряд з Конго в обмін на транш»




Прес-анонс 26 жовтня о 16:00 відбудеться прес-конференція на тему «Експорт кругляка: Україну ставлять в один ряд з Конго в обмін на транш»
Верховна Рада вже не вперше робить спробу дозволити експорт кругляка до Європейського Союзу, мотивуючи то боротьбою з котрабандним вивозом, то необхідністю отримати наступний транш.

Так, відповідно до ще поки чинної ст. 2-1 Закону "Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" зараз заборонено експортувати усі необроблені лісоматеріали, крім сосни, а з 1 січня 2017 року має бути заборонено експорт також і порід сосни.

Ця норма призначена не перешкоджати торгівлі з ЄС, а стимулювати експорт обробленого дерева, не commodities, а готових продуктів - меблів, будівельних матеріалів, сувенірів тощо. Скасування даного положення і експорт кругляку означатиме втрати прибутку приблизно у три-чотири рази порівняно з експортом готової продукції, а також майже стовідсоткове збільшення рівня незаконних рубок.

Відповідно до статичничних даних Європейської Комісії, у 2015 році лише до Німеччини з України було експортовано 674 тонни деревини за митним кодом 4403 (необроблена) ціною 261810 Євро, тобто 388 Євро за тонну (!). *див. посилання на оф. статистику

За умови скасування Верховною Радою заборони експорту, ми повернемося до цих же вражаючих показників.

Ще одним фактором є те, що ЄС використовує Гармонізовану Систему Опису та Кодування Товарів (HS Nomenclature), розроблену Всесвітньою митною організацією, і тафири TARIC, за якими митні платежі за необроблене дерево і готові продукти різняться в рази - тому експортувати кругляк з України порівняно з експортом тих же меблів українських виробників означає отримувати кругляк майже безкоштовно.

Окремо зазначимо, що відповідно до договорів до Європейского Акту про Торгівлю і Управління Лісами (Forest Law Enforcement, Governance and Trade) зараз до ЄС поставляють необроблену деревину лише Гана, Ліберія, Конго, Центральноафриканська Республіка і Камерун.

Не хотілося б бачити у цьому списку Україну, при тому, що наша економіка здатна виробляти конкуретні оброблені продукти.



При цьому всьому, у самому ЄС діє політика збереження власного лісу: Комюніке Єврокомісії про Стретегрію щодо Лісів від 20.09.2013 року починається словами EUROPE NEEDS ITS FORESTS (Європі потрібен її ліс).

Змушує замислитись.

Ольга Гутовська, юрист, генеральний партнер ЮФ "Gutovska & Partners" (працює у сфері права природних ресурсів України, ЄС і США)

Докладніше ці питання будуть обговорені експертів, юристів, природозахисників і представників держлісу на прес-конференції у середу, 26 жовтня, о 16:00.

Акредитація до 12:00 26 жовтня за тел. 0952272996, 0442297901, Аліна.

Прес-центр ЮФ «Gutovska & Partners»
www.facebook.com/gutovska
www.glegal.com.ua
Кловський узвіз, 6, перший поверх, вхід з двору.
Координатор:
0952272996 Аліна

Посилання на офіційну статистику по експорту в Німеччину:

http://exporthelp.europa.eu/th dapp/form/output?action=output &prodLine=&languageId=EN&taric Code=4403000000&partnerId=ua&r eporterId=de&simulationDate=24 %2f10%2f2016&simDate=20161024& nomenCmd=&resultPage=statistic s&mode=

25 октября, 22:06
justus.com.ua





0 коммент.:

Дописати коментар