29 жовтня 2016

Працівники ДП «Городнярайагроліс» вважають, що у незаконних рубках їх звинувачують безпідставно

На минулому тижні інтернет-видання жваво обговорювали повідомлення про те, що 21 жовтня ревізійна комісія, яку відправив на перевірку новий керівник «Чернігівоблагроліс», виявила факт незаконної вирубки лісу на території Городнянського райагролісу. Керівництву ДП «Городнярайагролісгосп» закидалось звинувачення у тому, що під виглядом суцільних санітарних рубок за декілька днів зпиляли близько 700 кубічних метрів ділової деревини на суму більше, ніж 1 млн грн. Про це повідомив депутат обласної ради Сергій Пащенко на своїй сторінці у Фейсбуці.



Телеканал «Дитинець» розповів, що за документами якісна спиляна деревина значилась як сухостій, пошкоджений шкідниками.

Керівництво ДП «Городнянський райагролісгосп» звинувачують у безгосподарності. Проте його працівники мають зовсім іншу думку. І вона варта не просто оприлюднення, а й раціонального зваження і відповідних висновків. Ось що розказали ті, кого звинувачують у незаконній вирубці.

Валерій Сизоненко, головний лісничий ДП «Городнянський райагролісгосп»:
– Слід розуміти різницю між вибірковою і суцільною санітарною рубкою. Вибіркова – це коли вирубуються окремі хворі і сухі дерева. А суцільна, яку ми саме і здійснювали на чотирьох наших вирубках, застосовується, коли вибіркова не рятує ситуацію. Бо знижується повнота насаджень і натомість лісу залишаються ділянками дерева тут і там, і процес нових насаджень унеможливлюється. Вирубку ми проводим згідно з Санітарними правилами України та іншими нормативними документами, згідно з відповідним заключенням лісопатолога з ДСЛП «Київзахистліс», датованим серпнем нинішнього року. Крім того, дві ділянки з чотирьох було запроектовано під суцільну санітарну вирубку у минулому році Київською лісовпорядною експедицією, коли проводилось лісовпорядкування. Фахівці з Ірпеня – до речі, єдиної в Україні організації, яка проводить лісовпорядкування, обстежували всі насадження, кожен квартал, і на основі власних висновків доводять райагролісгоспам план вирубок на 10 років.

Анатолій Губко, інженер лісового господарства ДП «Городнянський райагролісгосп» доповнює:
– Усім відомо, що останніми роками спостерігається зниження рівня ґрунтових вод. Найперше дерево, яке від цього страждає, – сосна, бо її коренева система знаходиться у верхньому шарі ґрунту. Через недостачу води верхівки сосен на даних ділянках вже були жовті. Є на цій території і вітровальні та сухостійні дерева. А також такі, що стоять ослаблені через заселеність короїдами та комахоїдними птахами, від чого в них уже сухі верхівки. Саме тому була створена комісія з двох представників нашого райагролісгоспу та лісопатолога з Києва. Саме лісопатолог і надав відповідний висновок про необхідність суцільної санітарної вирубки. Крім цього, у нас є на проведення такої вирубки дозвіл Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства і погодження головного лісничого КП «Чернігівоблагроліс». Це документи, без яких ми не проводимо вирубок, бо це є прямим порушенням законодавства.

Володимир Кузьмін, економіст ДП «Городнярайагролісгосп»:
– Усі звинувачення нас у тому, що цю деревину ми мали намір реалізовувати на «чорному» ринку, просто абсурдні. Є наказ №28 від 9 вересня КП «Чернігівоблагроліс» про те, що нам не дозволяється реалізовувати нашу лісопродукцію без попереднього узгодження з КП «Чернігівоблагроліс». Ми перераховуємо вид та сорт, кількість продукції, вказуємо конкретного покупця, і тільки після отримання відповідного дозволу вищестоячої організації маємо право виставляти рахунок покупцю. Слід зазначити, що ДП «Городнярайагролісгосп» реалізовує свою продукцію виключно на внутрішньому ринку.

– Основні наші споживачі – приватні підприємці району, які займаються переробкою деревини –«пилорамщики», як їх називають у народі. Наприклад, Олег Короткий, Олександр Моцар, Олександр Козлов, Володимир Дрига, інші, – розповіла головний бухгалтер ДП «Городнярайагролісгосп» Ірина Горбильова. – Останнім часом підприємці не мають змогу у нашому багатому на ліси району отримувати вдосталь сировини для переробки. Ми намагались забезпечувати їхні потреби, але нам це вдавалось дедалі гірше, і не з нашої вини.

– Був випадок нещодавно, – продовжив її розповідь Володимир Кузьмін. – Ми направили у КП «Чернігівоблагроліс» документи на продаж 400 кубометрів пиловника соснового, вказали ціну і покупця – городнянського переробника Олександра Моцара. Два дні відповіді не було, а на третій прийшла відмова без пояснень. Я намагався з’ясувати, у чому річ. Головний лісничий КП «Чернігівоблагроліс» Сергій Івко сказав, що ми збираємось продати ліс по низькій ціні. Я пояснив, що ДП «Городнянське лісове господарство», яке має більші об’єми і дещо якіснішу сировину, реалізує свою деревину по такій же ціні. Тож підняти більше ми її не можемо. Але у відповідь – тиша. Тоді ми вдалися до маленької хитрості: той же самий лісоматеріал за тою ж ціною представили на продаж покупцю з іншого регіону. «Добро» на продаж дали через 15 хвилин! Ми впевнені – керівництво КП «Чернігівоблагроліс», яке змінилося на сто відсотків місяців зо три тому, веде якусь свою, незрозумілу гру.

Його думку підтримують колеги.

– Чому ж вони, виявивши так зване «порушення», не взяли на місце вирубки жодного спеціаліста з лісового господарства чи, наприклад, еколога, а привезли одразу телебачення і депутата обласної ради? – обурюється майстер лісу ДП «Городнярайагролісгосп» Олександр Сенчура. – Крім того, згідно з наказом 338 від 11 жовтня нинішнього року КП «Чернігівоблагроліс» була створена комісія з проведення службової перевірки з окремих питань господарської діяльності ДП «Городнярайагролісгосп». Ця перевірка розпочалась 12 жовтня. Вони об’їжджали всі наші ділянки, бачили всі ці вирубки і відповідні документи. І знали чудово, що дана деревина планувалась для реалізації саме на місці, для городнянських пилорамників, а не якомусь «чорному» ринку, як вони свідомо протрубили по телебаченню. До того ж ці «фахівці» визначили і оголосили широкому загалу, що деревини було спиляно більш, ніж на мільйон гривень. Але після всіх вищеописаних подій наші економісти зробили облік спиляної продукції по всіх чотирьох ділянках і оприбуткували її на підприємстві. Загальна кількість деревини – 550 кубометрів, а її вартість по нині діючих цінах становить 387 тисяч гривень.

– Це спроба рейдерського захвату підприємства, – висловлює свою думку Володимир Кузьмін. – Мета таких дій очевидна – у інших районах вже змінили керівництво райагролісгоспів, і тепер вони реалізовують свій ліс виключно вінницькій фірмі «Укрліс», яка потім відправляє деревину на експорт.

* * *

26 жовтня на злощасні вирубки прибули фахівці ДСЛП «Київзахистліс» для встановлення доцільності надання лісопатологом дозволу на суцільну санітарну рубку на всіх чотирьох ділянках городнянського лісу. Їх супроводжували керівники КП «Чернігівоблагроліс» та городнянські лісівники.




На вирубках точилися гарячі суперечки. Сергій Бойцун – в.о. директора КП «Чернігівоблагроліс» та Сергій Івко – головний лісничий і Володимир Брайко – головний інженер цього ж підприємства доводили свою точку зору, що на вказаних ділянках вирубується живий ліс без достатніх на те підстав. Крім того, на одній з вирубок було виявлено і помилку у стовпчиках номерації ділянок, що, на думку прибулих, є доказом не тільки халатності лісника, а й приводом для підміни дозволу на вирубку лісу у відповідних документах.

Однак лісопатолог Сергій Станіславін відкинув ці звинувачення і пояснив, що він особисто бував саме на цих ділянках і давав висновок саме на їх вирубку, бо для цього бачив очевидні показання. Тож помилка лісника не грає ключової ролі. До речі, Володимир Сизоненко пояснив, що той самий лісник звільнився з посади кілька тижнів тому і приводом для цього стало саме таке ставлення його до своєї роботи.

Підтримав висновки колеги і головний інженер «Київзахистлісу» Сергій Солоха. Він пояснив:

– На жаль, останні три роки в Україні ми спостерігаємо нетипове раніше для лісових насаджень явище. Через низький рівень грунтових вод і ураження вторинними стовбуровими шкідниками, на яких ми раніше, на жаль, не звертали достатньої уваги, призвели до того, що у сосни крона стає ажурною, а потім жовтіє. Це тривожний сигнал до того, що дерево 4-ої категорії, яке поки що фактично є пиловником, підлягає санітарній рубці, бо через дуже короткий час воно буде спиляне вже як дрова. Раніше ми спостерігали, як уражені дерева жовтіли знизу, тепер цей процес починається зверху. Вирубуючи сосну таким чином, лісівники ще мають змогу левову частину продукції реалізувати по ціні пиловника. Якщо час прогавити – дерева все одно пропадуть, але реалізувати їх по нормальній ціні вже буде неможливо.

Хоча на вже спиляних ділянках встановити, чи була у сосен крона жовтою, було неможливо, але на тих насадженнях, які вціліли поруч, було відзначено нерівномірне всихання дерев по всій площі, часткова вирубка яких призведе до загальної повноти 0,2, що не допускається нормативними документами. Такий рідкий ліс вже не буде лісом, а тільки частковими насадженнями, які страждатимуть від вітроповалу. Тому найдоцільніше – вирубати уражену ділянку і насадити тут новий ліс.

Щоправда, на одній з відведених під суцільну санітарну вирубку ділянок було виявлено і частину здорового лісу. Лісопатолог визнав у цьому свою провину, пояснивши, що він не обійшов усю ділянку по периметру. Ці дерева ще можна було б залишити, але їхнє відкрите з усіх чотирьох сторін розташування на пагорбі не дало б їм шансу на тривале життя.

Однак керівництво КП «Чернігівоблагроліс», дослухавшись до думки фахівців, зауважило, що їхня мета – розібратись у ситуації. Саме тому «крапка» у цій справі ще не поставлена. Необхідно дочекатись офіційного висновку ДСЛП «Київзахистліс» і залучити до з’ясування причин і обставин рубки й інших фахівців – зокрема, еколога.

Городнянські ж лісівники мають рішучий настрій.

– На останній сесії районної ради депутати приймали звернення щодо передачі лісів агролісгоспів у власність громади. Це треба зробити якомога скоріше, – впевнений Володимир Кузьмін. – Ліс повинен бути власністю народу, а не перебувати у приватних руках, за що нині й іде жорстока боротьба.

Світлана ЧУГАЙ.

0 коммент.:

Дописати коментар