29 жовтня 2016

Урядові «таємниці лісу»

Влада хвалить нову редакцію правил санітарних рубок, але жодної конкретики поки немає


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»
Постанову про затвердження нових Санітарних правил у лісах України Кабмін ухвалив 26 жовтня. Документ має жорстко регламентувати проведення санітарних рубок, а його дія поширюватиметься на всіх лісокористувачів, йдеться на сайті Державного агентства лісових ресурсів.
Віднині суцільні санітарні рубки забороняються у заповідниках, заказниках і національних парках. В інших категоріях лісів проведення суцільних санітарних рубок мають обмежити крайньою необхідністю (наприклад, через хвороби лісу або стихійні явища) з обов’язковим відновленням лісів на цих ділянках. А до складу комісії, яка визначає доцільність проведення суцільної санітарної рубки, мають включати представників органів місцевого самоврядування. Крім цього, нова редакція Санітарних правил у лісах України має чітко регламентувати вибіркові санітарні рубки.

«СЕРЙОЗНИЙ КРОК ДО НАВЕДЕННЯ ЛАДУ»

Важливо, що вперше вводиться можливість контролю громадськості за вирубками — принаймні так обіцяють. «Планування, обґрунтування та обсяги санрубок оприлюднюватимуть на сайтах лісгоспів та облуправлінь», — наголосила тимчасово виконуюча обов’язки голови Держлісагентства Христина Юшкевич, яку цитує сайт структури.
Урядовці нахвалюють документ. «Це перший крок на шляху боротьби з незаконними рубками. Працюємо далі!» — написала у Facebook Христина Юшкевич.
«Прийняття цієї постанови є серйозним кроком до наведення ладу у всіх лісах України», — цитує міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака сайт очолюваного ним відомства. Міністр акцентує, що з моменту ухвалення цього документа жодне рішення про проведення рубок не може бути прийняте без інформування громадськості. Але виглядає так, що самі санітарні правила приймали без достатнього інформування суспільства.

«НІХТО НЕ БАЧИВ ОСТАННЬОЇ ВЕРСІЇ ПРАВИЛ»

З одного боку, Остап Семерак зазначив, що Мінекології свого часу ініціювало створення міжвідомчої робочої групи з розробки нових санправил, до якої увійшли представники органів влади і громадських екологічних організацій, науковці та  міжнародні експерти. З другого, поки експерти від громадськості відмовляються коментувати нововведення, бо не бачили остаточної редакції правил. Зокрема, таку відповідь «Дню» дали у Національному екологічному центрі України.
«Поки ні на сайті Кабміну, ні на сайті Держлісагентства цих правил не бачив, знаю тільки, що їх прийняли. Відповідно, не можу щось коментувати, — каже і Роман Волосянчук, спеціаліст з лісових питань Дунайсько-Карпатської програми WWF в Україні. — Остання версія правил була, можна сказати, секретною, ніхто її не бачив. Ми пробували знайти її та прочитати, але це було неможливо. Ця версія лежала у департаменті охорони природних ресурсів Мінекології та у Держлісагентстві. Хто її останній правив, які зміни туди вносили — невідомо».
Наприкінці вересня Держлісагентство провело нараду, присвячену обговоренню санітарних правил. У заході брали участь кілька лісопатологів з Польщі, два — з Білорусі, представники самого Держлісагентства, WWF в Україні і Світового банку. «На зустрічі розповіли, що у Кабміні триває підготовка нових санітарних правил. Намагалися видобути цей текст, але у відповідь на таке прохання почули щось незрозуміле», — розповідає Роман Волосянчук.
Також Держлісагентство радило захисникам природи дивитися версію правил, опубліковану для громадського обговорення ще у травні. «Але ж щось у цій версії потім мінялося? — риторично запитує Роман Волосянчук. — Ми подавали серйозні правки до неї, при чому і в Мінекології, і в Держлісагенцію. Реєстраційні номери запитів у нас є, але відповіді ми не отримали — ні у встановлений законом місячний термін, ні потім. Травнева версія не дозволяла дотримуватися деяких вимог зі збереження біорозмаїття. Також ми пропонували внести зміни у механізм отримання лісової сертифікації і взагалі відмінити суцільні санітарні рубки».

ПРИВІТ ВИНИЩУВАЧАМ ЛІСУ

Звісно, нові правила справді можуть утвердити позитивні зміни — поки ми їх не побачимо, оцінити це неможливо. «Але сам процес, м’яко кажучи, не зовсім відповідає нормам українського законодавства. За ідеєю, перед поданням в Кабмін нову версію мали оприлюднити для громадськості. Та якщо виявиться, що санітарні правила непогані — Бог із ним. А якщо ні — будемо вирішувати, що робити», — резюмує Роман Волосянчук.
До речі, на засіданні уряду 26 жовтня прем’єр-міністр Володимир Гройсман також повідомив, що в Україні створили інтерактивну карту вирубки лісів. Карту обіцяють презентувати на одному з найближчих засідань Кабміну і передати її до Національного антикорупційного бюро та Генеральної прокуратури.
«Будемо домагатися кримінальної відповідальності і реальних термінів ув’язнення для тих, хто безбожно вирубував ліси і контрабандним способом їх продавав», — наголосив прем’єр-міністр. Володимир Гройсман передав привіт «чорним лісорубам», які тепер мають чекати покарання. Захисники природи, у свою чергу, шлють вітання урядовцям — дуже хочеться оцінити нові постанови.
Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Рубрика: 
Газета: 


0 коммент.:

Дописати коментар