25 жовтня 2016

«Пізец» без дров

Губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль зупинив вагони з лісом для відправки за кордон. Опублікував на своїй сторінці в Інтернеті перелік лісгоспів, які «навантажили вагони кругляком, котрий по документації проходить як паливна деревина». Усього 169 вагонів. Серед переліку підприємств три лісгоспи Чернігівщини: Холминський, Корюківський і Новгород-Сіверський.



Корюківка: двометрові сосни

— То що везли: кругляк чи паливну деревину? — запитала в лісгоспах.

— 14 травня ми відвантажили вагон двометрової паливної деревини для фірми «Пізец ГМБХ» (Австрія), — розповідає начальник виробничого відділу ДП «Корюківське лісове господарство» Володимир Забіяка. — Це була двометрова сосна, непридатна для чогось іншого, окрім дров. Ціна куба — 26 євро. 19 травня вагон прибув у Закарпаття. І досі там. Ми подали позов до суду. Він у процесі, відкладений до 25.10.

Новгород-Сіверський: чотириметрові ялини

— Раніше ми вантажили техсировину, це майже те саме, що і паливна деревина. Потім почалися на митниці проблеми, вимагають техсировину назвати під кодом «паливна деревина», — говорить директор ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Микола Засько. — У травні у вагон була навантажена паливна деревина, 4-метрові ялини.

— Колодками?
— Так, довгими, — не заперечує Микола Михайлович. — Вони з гниллю. На дошки таку деревину не можна, ялину взагалі і на паливо не беруть.

Холми: двометрові сосни і ялини

— Ми також везли паливну деревину, — запевняє директор ДП «Холминський лісгосп» (Корюківський район) Олександр Демченко. — Чого виникла така ситуація, ми не розуміємо. Подаємо в суд.

— Судитеся з губернатором Закарпаття чи з митницею?

— Зупинили нас за вказівкою Геннадія Москаля. Ми почали судитися. Москаль не знайшов підстав, чого зупинив вагони. Перекинув усе на митницю. Тепер вона шукає, як залагодити цю ситуацію.

Суд поки не прийняв нашу сторону. Оскільки митниця має 180 днів для прийняття рішення. Потім суд розглядатиме справу повноцінно. Зараз у Закарпатті стоїть 450 вагонів. У наших двох — двометрова сосна, у третьому — такої ж довжини ялина. Це паливна деревина: суха, трухлява. Чистого заробітку — 400 гривень за куб. Тут його можна продати за 350.

Я вважаю, що дана ситуація — політична. Геннадій Москаль хоче собі заробити політичні дивіденди. Якщо в Закарпатті є проблеми, хай їх губернатор вирішує. Ми до чого? Я би не ризикував провозити кругляк під виглядом дров.

Мораторій*: добре чи погано?

Минулого року депутати прийняли мораторій на десять років на продаж лісу-кругляка за кордон. Причину пояснюють так: лісу не вистачає для внутрішніх потреб, не те що для зовнішніх. Та на Чернігівщині лісового добра валом. Може, не варто і нас вплутувати в цей мораторій? Куди дівати кругляк лісгоспам нашої області?

— Іноземний ринок нам потрібен і вигідний, — переконаний Володимир Забіяка. — Для держави, для підприємства. Україна не переробить такий об’єм лісопродукції у круглому вигляді. Наші підприємства закуповують процентів 30 усього об’єму. Мораторій треба вводити частково. В Закарпатті вже такі гори лисі, що видно Австрію. У нас же лісу достатньо.

— У нас у лісах лежать мільйони кубометрів деревини, — обурюється Микола Засько.

— Я неодноразово звертався до депутатів по цьому питанню. В Закарпатті тверді породи дерев. Можливо, там мораторій і потрібен. Куди ж дівати нам нашу сосну? Можливо, зараз просто отакі Москалі хочуть усе підім’яти під себе.

— Мораторій — не обов’язково проблема, — більш обережний Олександр Демченко. — Але при деяких умовах. По-перше, більшість лісгоспів має власну переробку деревини. Потрібно збільшувати їх виробничу потужність, задіяти більше працівників. По-друге, є багато приватних місцевих переробників сосни, котрі купують її на аукціоні. Куплять, перероблять. Єдине — що весь пиломатеріал не реалізовується у нашій країні. Більше 50 відсотків іде на експорт. Заборона — це не катастрофа. Головне — щоб був попит у державі, аби сировина не пропадала.

*Мораторій — відтермінування.

Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №42 (1589)
Понедельник, 24 Октября 2016 14:50 |

0 коммент.:

Дописати коментар