26 жовтня 2016

Розвиток добровільного пожежного руху — шлях до формування сучасної системи цивільного захисту


Розвиток добровільного пожежного руху — шлях до формування сучасної системи цивільного захисту

Для європейських країн та й всього світу загалом звичною практикою є спільна діяльність професійних вогнеборців та добровольців. Здебільшого, кількість останніх навіть є в рази більшою, особливо у невеличких містах та селищах. Наприклад, у США 72 % пожежників — добровольці, а у Швеції — 80 %. Такий підхід дозволяє підвищити рівень пожежної безпеки громадян на місцях. Саме тому, в рамках реформи ДСНС з метою вдосконалення системи реагування на пожежі та надзвичайні ситуації в державі формуватиметься розвинута мережа місцевої пожежної охорони, що підсилюватиметься саме добровольцями-вогнеборцями.

Хто ж такі добровольці-вогнеборці?

В першу чергу, це небайдужі, рішучі люди, які в будь-яку хвилину прийдуть на допомогу, це кожен, хто готовий починати зміни в країні з себе, забезпечуючи захист своєї громади. Це люди, які проходять спеціальну підготовку і допомагають професіоналам ліквідовувати надзвичайні події та ситуації. Добровольці залучаються лише за потреби, тому можуть мати основне місце роботи.

Хто зможе стати добровольцем-вонеборцем в Україні?

Стати добровольцем зможуть як жінки, так і чоловіки, віком від 18 до 60 років, в яких відсутні медичні протипоказання до фізичної роботи.

У чому полягатиме завдання добровольців-вогнеборців?

У разі виникнення пожежі чи іншої події добровільні пожежні формування, що створюватимуться у кожному населеному пункті, прибуватимуть на допомогу професійним вогнеборцям і спільно здійснюватимуть гасіння пожежі. Тобто, залучення добровольців не означатиме відмову ДСНС від виконання своїх безпосередніх завдань. Адже гарантування пожежної безпеки як окремої родини, так і суспільства в цілому – це спільне завдання держави і громади.

Результат

Розвиток пожежної охорони на місцях та активного руху добровольців-вогнеборців дозволить максимально скоротити час прибуття першого пожежно-рятувального підрозділу до місця пожежі або надзвичайної ситуації. Значно підвищиться рівень гарантування безпеки громадян саме у сільській місцевості і загалом в державі. Як результат — сотні врятованих життів та матеріальних цінностей громадян.

Де можна дізнатися більше інформації про реформи ДСНС?

На офіційному сайті ДСНС у розділі “Діяльність” створено рубрику “Реформування”, у якій розміщується вся оновлена інформація, що стосується питань реформування. Детальна інформація про те, як добровольці-вогнеборці проходитимуть підготовку та допомагатимуть професійним пожежникам, а також як відбувається процес розширення мережі місцевої пожежної охорони й надалі розміщуватиметься на сайті ДСНС, а також на сторінці ДСНС у соціальній мережі “Фейсбук”.





Прес-служба ДСНС України




Гарантування пожежної безпеки — спільне завдання ДСНС та об’єднаних територіальних громадян 


Опубліковано: 26.10.2016, 14:16

Створення розвинутої мережі місцевої пожежної охорони у територіальних громадах, формування місцевих пожежних команд, залучення свідомих громадян — добровольців - для підсилення роботи професійних вогнеборців — ці та багато інших питань обговорювали 26 жовтня фахівці ДСНС з представниками територіальних громад під час проведення в Українському домі конференції, присвяченої програмі підтримки децентралізації в Україні “Добре”.

Зокрема, представники територіальних громад з Івано-Франківщини, Тернопільщини, Дніпропетровщини поділилися власним досвідом щодо функціонування на їх територіях пожежних команд. Так, Голова Печеніжинської об’єднаної територіальної громади Івано-Франківщини, до складу якої входить 9 населених пунктів, а кількість населення сягає близько 19 тисяч людей, розповів, що у них створена та працює місцева пожежна команда, яка налічує 15 чоловік. Громада активно співпрацює з польськими колегами саме в питаннях розвитку пожежної охорони на місцях, а також вивчення досвіду залучення добровольців-вогнеборців. Микулинецька об’єднана територіальна громада Тернопільщини цього року відновила роботу пожежно-рятувального посту у селищі Микулинці. Відтепер у підрозділі нестимуть службу 13 чол. особового складу та 2 од. пожежно-рятувальної техніки. Вони гарантуватимуть пожежну безпеку не лише селища Микулинці, а й прилеглих сіл-сусідів. Адже територія реагування пожежно-рятувального поста охоплюватиме 12 населених пунктів району.

У свою чергу, заступник начальника відділу оперативно-чергової служби та готовності пунктів управління ДСНС Сергій Кудін зазначив, що саме територіальні громади, в першу чергу, повинні гарантувати пожежну безпеку громадян.

“Кожній громаді, з урахуванням об'єктивних чинників, необхідно сформувати певну кількість місцевих пожежних команд, що у населених пунктах підсилюватимуться добровольцями-вогнеборцями. Саме вони першими прибуватимуть до місця виклику і у разі необхідності залучатимуть для ліквідації пожежі чи іншої надзвичайної події державні пожежно-рятувальні частини, що дислокуватимуться у районах або великих містах. Таким чином ми зможемо значно скоротити час прибуття першого пожежного підрозділу на місце події і як результат — підвищити рівень гарантування безпеки громадян, особливо у віддалених населених пунктах”, - зазначив Сергій Кудін.

Нагадаємо, що реформування системи органів управління та підрозділів ДСНС всіх рівнів відбуватиметься поетапно до 2020 року із врахуванням змін територіальної організації влади в Україні. Детальну інформацію щодо перебігу цього процесу можна знайти на офіційному сайті ДСНС у розділі “Діяльність”, дестворено рубрику “Реформування”. Також інформація розміщується на сторінці ДСНС у соціальній мережі “Фейсбук”.


http://www.dsns.gov.ua/ua/Ostanni-novini/53940.html

0 коммент.:

Дописати коментар