31 січня 2017

Тисячі гектарів землі Дніпропетровщини у 2016-му стали заповідною зоною, - Валентин Резніченко

Червонокнижні рослини, десятки видів птахів та тварин. Унікальні землі Дніпропетровщини у 2016-му стали заповідними. Команда Валентина Резніченка створила ландшафтний заказник «Межиріччя» та погодила створення національного природного парку «Орільський».

«У Дніпропетровській області багато унікальних птахів, тварин, рослин, деякі з них занесені до Червоної книги України. Ці види не мають зникнути. Команда ДніпроОДА підтримала десятилітні мрії екологів регіону та зайнялася створенням заповідників», - наголосив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

Ідея утворити ландшафтний заказник «Межиріччя» виникла ще у 2004 році, однак екологи постійно наштовхувалися на якісь перепони. У 2015 команда Валентина Резніченка взялася за втілення цієї ідеї. У липні 2016 року на карті Дніпропетровської області у міжріччі Самари та Вовчої Павлоградського району з’явилася нова заповідна зона. Це степ, заплавні діброви, соснові ліси, лучно-болотні ділянки площею 2,7 тисячі гектарів.

На території заказника мешкає 130 видів птахів, 13 видів безхребетних тварин, занесених до Європейського Червоного списку, 35 видів тварин Червоного списку України та 134 види тварин Червоного списку Дніпропетровської області.

Рястка Буше, ковила волосиста, ковила пірчаста, рябчик малий, тюльпан дібровний, сальвінія плаваюча, косарики тонкі – це червонокнижні рослини, які можна знайти на території заказника.

Створення національного природного парку «Орільський» – це мрія декількох поколінь вчених, громадських діячів, вчителів та краєзнавців, яку зараз втілює в життя команда Валентина Резніченка. Вже пройдені кроки від наукового обґрунтування до розробки проекту парку.

Майбутній національний парк «Орільський» розташується на території 5 районів. Вже погоджено його створення на території Юр’ївського району. Завершується погодження у Царичанському та Петриківському районах. В інших районах робота триває.

На майже 42 тисячах гектарів майбутнього національного природного парку «Орільський» є рослини, тварини, птахи та комахи, що охороняються червоною книгою України. Деякі рослин – останні в Україні представники свого виду.

Наразі територія природно-заповідного фонду Дніпропетровщини складає 2,9% від площі області. При створенні парку «Орільський» вона збільшиться до 5%.


На Дніпропетровщині втілили давні мрії екологів -


...збільшили площі заповідних земель.


У новоствореному заказнику "Межиріччя" є червонокнижні рослини, птахи та тварини.


Унікальні комахи, рослини та тварини є й на території майбутнього національного природного парку "Орільський".

0 коммент.:

Дописати коментар