28 січня 2017

Профспілка працівників лісового господарства України інформує



З четвертої спроби, 24 січня 2017 року, відбулась довгоочікувана робоча зустріч профспілкового активу лісогосподарської галузі з Міністром аграрної політики та продовольства України Т.В. Кутовим. Від профспілкової сторони у зустрічі взяли участь голова Профспілки С.Кривов’язий, голова Чернівецької обласної організації В.Барабах, Херсонської – М.Глод, Житомирської – В.Ткачук та Миколаївської – Л.Семесько.

Головне питання, яке порушувалось в ході роботи – катастрофічний соціально-економічний стан підприємств лісового господарства південного та східного регіонів, пов’язаний з відсутністю бюджетного фінансування. Голова Профспілки у своєму виступі окреслив ситуацію, яка склалася на сьогодні в трудових колективах цих підприємств, оголосив ризики, які виникнуть через подальше зволікання з фінансуванням, а також вимогу Центрального комітету про негайне вирішення питання з виділенням коштів на здійснення лісогосподарських заходів за програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і лісів в лісовому фонді».

На даний час, з 5226 осіб які працювали в лісогосподарських підприємствах півдня та сходу через відсутність заробітної плати звільнились понад 1700 фахівців. У 2016 році понад 2,5 тисячі працівників знаходились у відпустках без збереження заробітної плати, в т.ч. понад 15 днів 1000 осіб, така ж кількість працівників працювала за режимом скороченого робочого часу. Середня заробітна плата – від 1975 до 3000 гривень, і то, тільки за рахунок допомоги, наданої підприємствами Полісся, Карпат та Лісостепу. Існує величезна заборгованість із виплати заробітної плати.

Разом з тим, тільки завдячуючи високому лісовому патріотизму лісівники цих областей вбрегли ліс від великих пожеж, шкідників та лісокрадів.

В ході своїх виступів голови обласних організацій доповнили інформацію, наголосивши на те, що терпець у лісівників досяг крайньої межі і працювати безоплатно у 2017 році вони більше не будуть.

У своєму виступі В. Ткачук зупинився на серйозних викликах в підприємствах лісового господарства поліського регіону, пов’язаних із запровадженням мораторію на експорт лісоматеріалів круглих, які призвели до серйозного затоварення нижніх складів, утворення величезних залишків деревини і, в перспективі, - її псування через відсутність покупців.
Це також може призвести до часткової або повної зупинки роботи підприємств поліського, карпатського та інших регіонів країни.

Міністр з розумінням сприйняв проблеми лісівничої галузі, в ході перемовин дав доручення т.в.о. Голови Держлісагенства Х.В. Юшкевич, яка теж була присутня на зустрічі, про негайне направлення узгоджених з Профспілкою розрахунків на необхідну кількість коштів з державного бюджету та їх негайного подання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету пропозицій щодо їх виділення на лісогосподарські заходи з інших бюджетних програм.

Окрім того, в ході зустрічі, профспілковою стороною були порушені також деякі питання кадрової політики Держлісагенства, зокрема призначення виконуючого обов’язки директора ДП «Корюківське лісове господарство» на Чернігівщині, яке призвело до збурення трудового колективу підприємства через не фаховість та невміння знайти спільну мову з працівниками.

Міністр наголосив на необхідності реформування лісогосподарської галузі, поінформував про роботу «Робочої групи з питань реформування підходів до управління лісовими ресурсами», яка наразі працює над цими питаннями та запропонував долучити до роботи у цій групі представників Профспілки.

У цій зустрічі активну участь взяв Перший заступник Міністра М.П.Мартинюк та інші посадові особи Міністерства.

ЦК Профспілки працівників лісового господарства України




ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
ПРЕЗИДІЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО КОМІТЕТУ
ПОСТАНОВА


24 січня 2017 року № П - 1- 1 м. Київ

Про соціально-економічний стан у лісогосподарських підприємствах південно-східного регіону країни, викликаний відсутністю бюджетного фінансування та подальші дії галузевої Профспілки в цих умовах

Заслухавши і обговоривши інформацію голови Профспілки працівників лісового господарства про соціально-економічний стан лісогосподарських підприємств південно-східного регіону країни, викликаний відсутністю бюджетного фінансування та подальші дії галузевої Профспілки, Президія Центрального Комітету Профспілки зазначає, що ведення лісогосподарських заходів в цих умовах в подальшому неможливе.

Протягом 2016 року на підприємствах, зокрема півдня, постійно спостерігалось звільнення висококваліфікованих фахівців підприємств. Більше 2500 осіб працювали за режимом скороченого робочого часу, така ж кількість працівників була у вимушених відпустках без збереження заробітної плати. Заробітна плата виплачувалась із значними затримками, в основному за рахунок фінансової допомоги наданої підприємствами ресурсних областей - підприємствам південних областей. За 2016 рік середньомісячна заробітна плата по південних областях - від 2037 грн. до 3000 грн. Заборгованість із виплати заробітної плати по цих же підприємствах на кінець року, за оперативними даними, - 4,1 млн.грн.

У зв’язку з різким загостренням фінансово-економічного стану підприємств галузі через відсутність бюджетного фінансування на здійснення лісогосподарських заходів, враховуючи значне зростання цін на товари та предмети першої необхідності та збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги,

Президія ЦК Профспілки працівників лісового господарства України,

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Інформацію голови Центрального Комітету Профспілки «Про соціально-економічний стан лісогосподарських підприємствах південно-східного регіону країни, викликаний відсутністю бюджетного фінансування та подальші дії галузевої Профспілки» взяти до відома.

2. Роботу Державного агентства лісових ресурсів України, щодо здійснення державної політики у сфері ведення лісового і мисливського господарства, вважати недостатньою та такою, що призвела до вкрай негативних наслідків в діяльності лісогосподарських підприємств, які є прямою загрозою виникнення екологічних і техногенних надзвичайних ситуацій в державі та ще більшого сплеску соціальної напруги в трудових колективах.

3. Вимагати від Т.в.о. Голови Держлісагентства Юшкевич Х.В. термінового виконання доручення Міністра аграрної політики та продовольства України Кутового Т.В., даного їй під час його робочої зустрічі з представниками Профспілки, що відбулась в Міністерстві 24 січня 2017 року, з питання надання узгоджених розрахунків та належних обгрунтувань для перерозподілу бюджетних коштів по збільшенню видатків за бюджетною програмою «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» (код 2805060) у межах загального обсягу бюджетних призначень, визначених Міністерству на 2017 (пункт 18 «Прикінцевих положень» «Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»»).

4. При подальшому зволіканні з перерозподілом бюджетних коштів негайно повернутися до питання проведення протестних дій згідно чинного законодавства.

Контроль за виконанням постанови покласти на голову Профспілки Кривов’язого С.Й.

Голова Профспілки Кривов’язий С.Й.

0 коммент.:

Дописати коментар