29 січня 2017

Сьогодні Міжнародний день БЕЗ Інтернету



Як відомо, у низці святкових дат є таке свято, як День інтернету, але не варто обходити увагою і ще один, хоч і вельми незвичайний свято - Міжнародний День БЕЗ Інтернету (International Internet-Free Day). Він відзначається світовою інтернет-співтовариством щорічно в останню неділю січня.

Головна мета цього свята - повністю відволікти людей від комп'ютерів і глобальної мережі хоча б на один день, щоб прожити цей день виключно в «реальному» світі, спілкуватися з іншими людьми винятково «наживо» або присвятити його своєму улюбленому хобі (звичайно ж, не пов'язаного з інтернетом).

Свою історію цей свято веде з початку 2000-х років, а ініціатором його установи, за одними даними, є «Британський Інститут соціальних винаходів», а по іншим - британський некомерційний онлайн-проект «DoBe.org». Єдине, що відомо точно - що організаторами Міжнародного дня БЕЗ інтернету стали саме активні, просунуті інтернет-користувачі.

Звичайно, багато чого змінилося з тих пір в світі глобальної мережі. Очевидно, що в той час інтернет-користувачів було значно менше і їх легше було «вирвати з мережі Всесвітньої павутини», щоб просто реально поспілкуватися з друзями. Так, за десять років кількість користувачів мережі інтернет збільшилася, за деякими даними, в 5 разів - до 3 млрд. чоловік, а сам інтернет міцно увійшов у життя більшості жителів розвинених країн, проникнувши в усі сфери життя. Бізнес, спілкування, освіта, дозвілля опинилися під його владою. До того ж, і середня швидкість інтернет-з'єднання за ці роки збільшилася більш ніж у 30 разів, що значно розширило межі інтернет-можливостей.

Щодня мільйони людей починають свій ранок з перегляду новин або пошти в інтернеті, а деякі знаходяться там практично цілодобово, оскільки саме з інтернетом пов'язана їхня робота. Хтось сидить у чатах, форумах або соціальних мережах годинами, хто дивиться в мережі кіно або передачі, хтось щось там купує або замовляє, не виходячи з дому... Речі, які роблять наше життя простіше і цікавіше, змушують бути залежними від себе, в тому числі і інтернет. Багато хто з нас ніколи не розлучаються зі своїми телефонами, смартфонами, планшетами, ноутбуками, приділяючи більше уваги своїм віртуальним друзям і знайомим, а не близьким людям...

Звичайно, ніхто не заперечує той факт, що інтернет сьогодні - найважливіший джерело інформації і роботи для багатьох людей. Але важливо у всьому знати міру, адже інтернет - це не все життя. Тим більше, не можна й заперечувати, що «зловживання» їм приводить до таких наслідків як - марна трата часу і шкоди для здоров'я. За останні 10 років не тільки зросли швидкість інтернету і кількість користувачів, але і з'явилися такі терміни, як «кібераддікція», «сетеголізм», «інфоманія», «соціальна ізоляція» і т.п. На жаль, віртуальна середа виявилася для багатьох набагато більш комфортною і затишною, ніж реальний світ. А залежність молоді від соціальних мереж у багатьох фахівців і батьків викликає серйозні побоювання.

Тому в ситуації, що склалася сьогодні резонно виникає питання - чи здатний сучасний користувач, настільки сильно вгрузлий у Всесвітній павутині, хоча б на один день повністю відмовитися від цього великого блага цивілізації, і що зараз з великим задоволенням він може замінити ті блага, які надає йому всемогутній і всюдисущий Інтернет?

Хочеться сподіватися, що все не так погано, як може здатися на перший погляд. Щорічні заходи, що проходять в різних країнах світу в День БЕЗ інтернету, свідчать про те, що тема з роками набуває все більшої актуальності. Адже організатори цих акцій підкреслюють, що вони не ведуть боротьбу з всесвітньою мережею і не вважають інтернет чимось поганим. Вони просто хочуть знову звернути увагу людей, і в першу чергу молоді, що і в реальному світі багато всього цікавого і захоплюючого. І що хоча б один день можна провести з коханими і близькими людьми, присвятити його своїм хобі, сходити в музей, на виставку, або навіть просто погуляти в лісі...

В даний час Міжнародний День БЕЗ інтернету має прихильників у багатьох містах світу, в тому числі і в Росії. До речі, в нашій країні в цей день не залишаються осторонь і установи освіти, наприклад, бібліотеки, які в честь цього свята запрошують до себе в гості на різні культурні та просвітницькі заходи.

Спробуйте і ви відзначити Міжнародний День БЕЗ інтернету поза мережі, але так, як вам цього захочеться, і головне - задоволення. Адже в реальному світі ще стільки всього цікавого і непізнаного, створеного і забутого, приємного і коханого.

https://vk.com/wall-43845857_14036


29 СІЧНЯ - ДЕНЬ БЕЗ ІНТЕРНЕТУ

Згадався початок одного анекдоту: «Повертається чоловік додому з Інтернету…». Можливо, це був і весь його текст, бо що було далі, зовсім випало з пам’яті, а парадокс, незмінний друг анекдотів, міцно засів у моєму мозку.

Справді, ми стали ходити в Інтернет, наче на роботу. Ба, більше: ми і наш вільний час проводимо в Інтернеті. Навіть снідаючи, обідаючи й вечеряючи, ми тримаємо біля себе мобільний телефон із підключеною Всесвітньою мережею. Практично єдине місце, куди ще не добрався цей монстр, це наш сон.

Тому не дивно, що активні, просунуті користувачі мережі забили на сполох. Серед них були Британський інститут соціальних винаходів, некомерційний онлайн-проект «DoBe.org» (також родом із Великої Британії). Саме хтось із них запропонував внести в наш календар своєрідне свято (точніше, щось протилежне святу), назвавши його Міжнародним днем без Інтернету. Нововведення поставило перед собою майже непосильне завдання: повністю відвернути людей від комп’ютерів і глобальної мережі хоча би на один день, щоб прожити його винятково в «реальному» світі, спілкуватися з іншими людьми тільки «наживо» або присвятити день своєму улюбленому заняттю (звичайно ж, не пов’язаного з Інтернетом).

Ініціатори такого дня добре розуміли, що в робочий день нині обійтися без Інтернету практично неможливо (зокрема і нам, журналістам). А ось на вихідні є можливість кудись вирватися на цілий день — на річку, в ліс, у гори, чи просто зустрітися з друзями. Або навіть удома почитати щось із «живою» книгою в руках — і геть забути про соціальні мережі та інші важливі віртуальні речі (просто «забити» на них). Ось тому Міжнародний день без Інтернету припадає на вихідний. Це остання неділя першого календарного місяця (цього року — 29 січня).

Порозкошуймо поки що нашою свободою, нашою можливістю вибору в Міжнародний день без Інтернету, а то, дивись, настане час, коли нам вживлюватимуть Всесвітню павутину прямо в мозок, тож тоді аж ніяк не обійдешся без Інтернету, як сьогодні ми не здатні бути без повітря, води та їжі.

Олег Будзей.
https://vk.com/wall207982675_1408

0 коммент.:

Дописати коментар