28 листопада 2017

Як зміниться охорона лісів Дніпропетровщини в 2018 році



Кабінет Міністрів України затвердив стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року. Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду 22 листопада. Як зміниться охорона лісів на Дніпропетровщині та в Україні загалом розповіли сьогодні, 28 листопда, начальник Дніпропетровського лісового та мисливського господарства Валерій Величко та голова Дніпропетровської обласної організації "Профспілки лісового господарства" Василь Клешня.

Серед проблем лісового господарства, на вирішення яких спрямована стратегія, недосконалість системи управління лісовим господарством, значний обсяг незаконних рубок, корупція в лісовому господарстві, складність отримання документів з використання земель, складна процедура притягнення до відповідальності за незаконні рубки і відсутність економічних стимулів для поглиблення переробки деревин.

"Стратегією передбaчaєтьcя cтвoрення "cуб’єктa гocпoдaрювaння з кoрпoрaтивними прaвaми", щo зумовлює ліквідaцію держaвниx ліcoгocпoдaрcькиx підприємcтв з пoдaльшoю привaтизaцією ліcів та створення єдиного лісового фонду. Для реалізації зазначеної стратегії уряд планує створити службу лісових інспекторів, впровадити електронний обіг деревини, провести аерокосмічне фотографування, спростити умови отримання дозвільних документів, впровадити єдину процедуру продажу необробленої деревини, посилити відповідальність за правопорушення", - розповів Валерій Величко.

В свою чергу, Василь Клешня вважає, що стратегія спрямована не на систематизації лісової галузі, а на моноплізацію ресурсу.

"Ліквідація усіх лісгоспів як юридичних осіб та створення на їх базі єдиного господарського суб’єкта з централізацією усіх фінансових надходжень та монополізацією права на реалізацію продукції лісу та послуг суперечить курсу на децентралізацію влади. Внаслідок таких непродуманих дій місцеві бюджети будуть позбавлені податків та відрахувань, а отже, територіальні громади будуть позбавлені фінансового забезпечення", - зазначив Клешня.

У рамках стратегії протягом року на Дніпропетровщині інвентаризують усі ліси. А їх на Дніпропетровщині близько 200 тис га, 40 тис з яких безхазяйні. На охорону та функціонування лісового господарства на Дніпропетровщині у 2018 році мають виділити 100 млн грн.

Автор: Дарина ТВАРА
Сьогодні 15:20

0 коммент.:

Дописати коментар