29 листопада 2017

Чому обурюються лісівники


"Ліс -- власність українського народу", "Житомирський лісгосп -- 10 млн гривень до місцевих бюджетів" -- з такими плакатами лісівники провели акцію протесту перед будівлею Житомирської райдержадміністрації. Трудовий колектив ДП "Житомирський лісгосп" та профспілковий комітет підприємства звернулися до Житомирської райради з проханням обговорити на найближчій сесії схвалену 16 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України "Стратегію реформування лісового господарства України" і виступити проти її реалізації. Лісівники переконані, що цей документ є прямим шляхом до приватизації лісів та ліквідації державних лісгоспів. Своїм протестом вони хочуть домогтися від влади скасування рішення Кабміну про схвалення Стратегії та відмовитися від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства, унеможливити приватизацію лісів або передачу їх у концесію.

На знімку: під час акції протесту лісівників у Житомирі.
Фото прес-служби ДП "Житомирський лісгосп".

"Схвалена урядом стратегія матиме незворотні наслідки: приватизацію державних лісів, погіршення їхнього санітарного стану, втрату робочих місць для сільського населення і взагалі втрату кваліфікованих фахівців", -- переконаний Руслан Карчевський, директор державного підприємства "Житомирський лісгосп".

Саме ДП "Житомирський лісгосп" є головним бюджетоутворюючим підприємством у районі, одним із основних платників податків та роботодавцем у селах.

Такий само захід у місті Овруч відбувся за ініціативою профспілкових організацій працівників ДП "Словечанський лісгосп", ДП "Овруцький лісгосп" та ДП "Овруцький спецлісгосп". Його учасники вимагали від уряду скасувати рішення від 15 листопада "Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року". Натомість узяти за основу проект "Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року", розроблений фахівцями лісової галузі, міжнародними експертами з подальшим доопрацюванням та широким обговоренням у суспільстві та узгодженням з галузевою профспілкою. Ще одна вимога -- беззаперечна відмова від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може привести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств галузі. Лісівники наполягають на тому, що необхідно унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх у концесію, передбачити пряме підпорядкування Держлісагенства Кабінету Міністрів України та виведення його з-під координації Міністерства аграрної політики та продовольства.

Такі акції протесту відбулися і в інших держлісгоспах Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.
Житомирська область



0 коммент.:

Дописати коментар