28 листопада 2017

Щодо надбавки за ранг державного службовця


НАЦІОНАЛЬНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ
ЛИСТ

від 30.06.2017 р. N 5941/13-17
Щодо надбавки за ранг державного службовця

Національне агентство України з питань державної служби в межах повноважень розглянуло <...> лист <...> щодо надбавки за ранг державного службовця <...>.

Відповідно до пункту 4 Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року N 500, НАДС надає роз'яснення щодо застосування законодавства з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 50 Закону України "Про державну службу" (далі - Закон) держава забезпечує достатній рівень оплати праці державних службовців для професійного виконання посадових обов'язків, заохочує їх до результативної, ефективної, доброчесної та ініціативної роботи.

Заробітна плата державного службовця складається з:

1)посадового окладу;

2) надбавки за вислугу років;

3) надбавки за ранг державного службовця;

4) виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця;

5) виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою;

6) премії (у разі встановлення).

Частиною другою статті 52 Закону передбачено, що розмір надбавки за ранг державного службовця визначається Кабінетом Міністрів України під час затвердження схеми посадових окладів на посадах державної служби.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року N 306 "Питання присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями" встановлено, що державному службовцю, який працює неповний робочий день (тиждень), надбавка за ранг виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

Відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 23 вересня 2016 року N 1346/13/84-16 щодо оплати праці державних службовців, якщо згідно з табелем обліку робочого часу з різних обставин державним службовцем не повністю відпрацьований календарний місяць, за який нараховується заробітна плата, то надбавка за ранг виплачується пропорційно фактично відпрацьованому часу. До таких обставин належить, зокрема, час перебування працівника на лікарняному, у щорічній та інших видах відпусток, у разі встановлення за угодою сторін неповного робочого часу тощо.

НАДС підтримує позицію Мінсоцполітики, що надбавка за ранг державного службовця у разі його тимчасової непрацездатності, у період відпусток чи встановлення неповного робочого часу виплачується пропорційно фактично відпрацьованому часу.

Окремо повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади мають лише роз'яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.

Голова
К. Ващенко

0 коммент.:

Дописати коментар