30 листопада 2017

Лісівники з усього Закарпаття мітингували перед облрадою. ФОТО



Сьогодні, 30 листопада, перед початком сесії Закарпатської обласної ради на площі Народній відбувся велелюдний мітинг, на який з’їхалися працівники лісового господарства з усієї області.

Причиною мирної акції стала запропонована урядом реформа галузі. «Стратегія реформування лісового господарства на період до 2022 року», яку пропонує Кабмін, знищить не тільки те позитивне, що збереглося в їхній професії, але й наші ліси, переконані лісівники.


«Останнім часом ми спостерігаємо цілеспрямовані дії на дискредитацію лісового господарства. Розповсюджується недостовірна, хибна інформація і фотографії, що викликає резонанс і обурення, а коли комісія починає розбиратися – виявляється, що фотографії навіть не з українських Карпат, а взагалі з сусідніх країн, наприклад – Румунії. Але про це вже людям не повідомляють. Ліквідували навіть профільне міністерство, знизивши статус до агентства – це хіба не прояв неповаги до надважливої ланки господарювання? – лунало під час акції. – Нас звинувачують у збитковості галузі, але ж за останні 9 місяців лісівники отримали 39 млн прибутку, в тому числі сплачуючи відповідні податки до бюджету».

Також працівники переконані, що новації прямо суперечать державному курсу на децентралізацію, а також через створення концесій відкриють шляхи до варварського знищення природного багатства краю. Особливе занепокоєння викликають плани приватизації лісового фонду держави.

Також мітингувальники стверджували, що реформи в галузі справді давно назріли і необхідні, але вимагають, щоб розробкою стратегій займалися фахівці-практики, щоб участь у ній брали представники колективів.




Варто відзначити, що попередні акції лісівників цього тижня проходили в більшості райцентрів Закарпаття – так, наш кореспондент відвідав мітинг біля Виноградівської РДА.



Від редакції: Дійсно, фактів безгосподарності в цій галузі спостерігається чимало. Лісовози, завантажені кругляком, можна побачити чи не в кожному селі, особливо гірському. І самі мешканці знають про зловживання набагато більше, ніж говориться з офіційних трибун. Проте до будь-яких змін та реформ у сфері охорони лісу та лісогосподарстві треба підходити дуже ретельно і зважено, адже на кону – саме існування унікальних природних ресурсів Закарпаття та України. Нашкодити в цій справі набагато простіше, ніж принести користь. І громадське обговорення – важлива частина механізму прийняття глобальних рішень.

А враховуючи час відновлення лісового фонду (простіше кажучи – швидкість росту дерев), державна Стратегія має охоплювати не 5 років, а 80-100. Чи здатні на це «приватизатори поспіхом»? Чомусь виникають великі сумніви. Гадається, що за всім цим стоїть зацікавленість Європи у вирубці і вивезенні нашого лісу. А що нам потім залишиться?

Вище йшлося про фотографії «лисих» гір, зроблені на румунському боці Карпат. Наші сусіди запустили стратегію приватизації лісу та залучення іноземних «інвесторів» дещо раніше…

Костянтин Черкай, korzonews.info

Фото автора

http://ua.korzonews.info/лісівники-з-усього-закарпаття-мітинг/















0 коммент.:

Дописати коментар